Fazla Tuzun Neden Olduğu Zararlar
Sofra tuzunun içinde elektrolit sodyum vardır. Bu madde vücut içinde bulunan hücreler arası sıvı dengesinin sağlanmasında, kasların kasılması ve sinirlerin iletilmesi için gereklidir. Ayrıca tuz sindirim sitemindeki besinlerin emilmesi sırasında rol oynamaktadır. Tuzun gerekli miktarlarda tüketimi vücuda fayda sağlarken çok fazla tüketilmesi vücutta ciddi şekilde dengesizliklere neden olarak hastalıkların ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktadır. Fazla tuz tüketildiğinde vücudumuzda oluşacak zararları şöyle sıralayabiliriz.
Yüksek Kan Basıncı: Böbreklerin idare edebileceğinden çok fazla miktarda tuz tüketimi sırasında vücut su tutar ve kan hacmi artar. Bu su tutumuna fazla tuz alımı neden olur. Bu durum kan basıncının yükselmesi demektir. Yüksek kan basıncının varlığı ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olur ve erken belirti göstermez.
Kalp Hastalıkları ve İnme: Çok fazla tuz tüketildiği zaman kan basıncı oldukça fazla yükselir. Zaman içinde bu ekstradan oluşan baskı damarlarınızın elastikiyetinin azalmasına ve yağ tabakası ve çöküntülerin oluşmasına neden olabilir. Damar sertleşmesi dediğimiz bu durumda damarlarda tıkanıklık oluşur. Damar sertleşmesinde damarlar daralarak ve duvarlarında kalınlaşmalar meydana gelerek kalbin çalışmasını sekteye uğratırlar. Sonuç olarak kalp krizi, kalp yetmezliği ve felç gibi hayati önem taşıyan durumlar ortaya çıkar.
Ödem: Sodyum, normalde su çeken bir kimyasaldır. Bundan dolayı fazla tuz tüketildiği zaman vücudun sıvıları tutmasına neden olacaktır. Vücudun su tutması uzun vadede sağlık açısından oldukça kötü sonuçlar doğurabilir. Vücudun su tutması kalp yetmezliğine, böbreklerde hastalıklara, akciğer hastalıklarına ve eklemlerde birtakım rahatsızlıklara davetiye çıkartır. Ellerde ve ayaklarda terlemeler, eklemlerde sertleşmeler, hızlı bir şekilde kilo alımı, kilo durumunda ani oluşan dalgalanmalar, karın bölgesinde genişleme bu hastalıklardan sadece birkaç tanesidir.
Sıvı Kaybı: Bol tüketilse bile vücutta su tutulması görülebilir. Yalnız yeteri miktarda su tüketmediğinizde veya bir rahatsızlığınız varsa ya da ilaç kullanıyorsanız o zaman idrarınıza fazla su geçer ve bu da vücutta su kaybına neden olabilir. Bu durumda vücut fazla sodyumu dengeleyebilmek için suya ihtiyaç duyacaktır. Vücuda yeterli su girmeyince vücut su ihtiyacını hücrelerden karşılama yoluna gidecektir. Bunun sonucu olarak kişide aşırı susama, mide bulantısı, halsizlik, mide krampları, kusmalar ve ishal görülecektir.
Kemik Erimesi: Fazla sodyum alımı vücudun kalsiyum emmesini ve kullanmasını engeller. Böyle olunca da kemik kütlesinde azalma ve kemiklerde gözenek miktarının artması ortaya çıkar. Fazla tuzlu yemekler kemiklerde kırılma riskini ciddi oranda arttırmaktadır.
Böbrek Rahatsızlıkları: Vücutta kullanılmayan fazla sodyum ve kalsiyum idrara karışır. Bu durumda böbreklerin yükü artar ve kristalleşmeler meydana gelir. Bu arada artan kan basıncı ve hacmi de böbreklere baskı yapmaktadır. Sonuç olarak böbrek taşları oluşur.
Sindirim Sistemi Hastalıkları: Vücudun asit ve baz dengesi sodyum sayesinde ayarlanır. Vücuda aşırı tuz alındığında asitlerin geri akışı tetiklenir. Böylelikle mide ekşimesi görülür ve uzun vadede üst sindirim sistemi zarar görür. On iki parmak bağırsağı ve mide kanseri riski artar.
Elektrolit ve Hormon Dengesizliği: Aşırı sodyumun alımı vücuttaki elektrolit ve hormon dengesini alt üst edebilir. Fazla sodyum alındığı zaman sinir iletilerinin iletiminde sorunlar çıkabilir. Kişide baş dönmesi, kasta kramplar ve titremeler görülebilir. Bunun yanında algılamada sorunlar, kafa karışıklığı ve depresif belirtilere de rastlanılabilir.