Hayatımızın herhangi bir döneminde karşılaştığımız göz kanlanması bir ya da iki gözü birden etkileyebilmektedir. Bu rahatsızlık göz akında bulunan damarların şişmesi ya da açılması sonucu ortaya çıkmaktadır. Göz kanlanması ile birlikte gözlerde ağrı, kaşıntı, göz akıntısı, gözlerde şişkinlik ve bulanık görme gibi sorunlar görülür. Bu belirtiler bulunmuyorsa göz, kişiye herhangi bir rahatsızlık vermeyecektir. Göz kanlanması bazen gözün yaralanması ya da alerjik reaksiyonlara bağlı olarak da aniden ortaya çıkabilmektedir. Gözlerin aşırı yorulması, kontakt lenslerin fazla kullanılması veya göz nezlesi gibi nedenlerden dolayı da göz kanlanması oluşabilir.
Göz Kanlanmasının Sebepleri
Göz Kuruluğu: Bu durum gözyaşı bezlerinin yetersiz miktarda gözyaşı üretimine bağlı olarak ortaya çıkabilir. Ayrıca üretilen gözyaşlarının gözü besleme ve yağlamanın yetersiz olduğu durumlarda da göz kuruluğu meydana gelir. Göz kuruluğunun kronik bir hal alması sonucu göz yüzeyi iltihaplanıp tahriş olabilir. Bu durumda gözün kırmızılaşmasına neden olur.
Alerjiler: Göz kanlanmasının en yaygın nedenlerinden bir tanesi de alerjik reaksiyonlardır. Vücudun bağışıklık sistemi yabancı maddelere karşı tepki verdiği zaman vücut bu alerjenlere histamin ile karşılık vermektedir. Vücut tarafından salgılanan histamin kan damarlarının genişlemesine neden olduğu için gözlerde kızarıklık olur.
Kontakt Lens Kullanımı: Bu rahatsızlığın en çok görülen nedenlerinden bir tanesi de kontak lensleri fazlaca kullanma veya bunların bakımlarının düzgün bir şekilde yapılmamasıdır. Bu durumlar gözde tahrişe neden olur. Gözlerinize lenslerinizi takarken kanladıysa onları çıkarın ve hemen doktora başvurun. Lens kullanımı var olan göz kuruluğunun ilerlemesine neden olabilir. Bunun nedeni ise korneaya ulaşan kan miktarının azalması ve normal gözyaşı üretiminin az olmasından kaynaklanmasıdır.
Göz Nezlesi: Çok yaygın ve bulaşıcı olan bir göz enfeksiyonudur. Bu olay özellikle okula giden çocuklarda sıklıkla görülmektedir. Göz kapaklarının iç yüzeyiyle göz akınının bir bölümünü örten ince zar, enfeksiyon kapar, kan damarları tahriş olur ve şişer. Sonuç olarak gözlerde kızarıklık oluşur.
Bilgisayar Görme Sendromu: Bilgisayara uzun süre bakma sonucu oluşmaktadır. Bilgisayara bakılırken gözler daha az kırpılır. Böyle olunca da göz yüzeyinde kuruluk meydana gelir.
Göz Yaralanmaları: Gözlerde herhangi bir yaralanma veya incinme de gözlerin kanlanmasına neden olur. Bazı durumlarda göz akındaki damarlarda çatlama olması da bu duruma eşlik eder. Gözde yaralanma olduğu zaman göz cevap olarak kan damarları genişleterek daha çok kan akışı olmasını sağlamaya çalışır. Göz böyle yaparak yaralı bölgeyi iyileştirecektir. Kan damarlarının aşırı genişlemesi gözlerin kanlanmasına neden olacaktır.
Korneal Ülser: Görme yeteneğini tehdit eden bir enfeksiyondur. Göz kanlanmasına ek olarak gözlerde ağrı, görmede azalma ve göz akıntısı vardır. Korneal ülserin oluşmasının arkasında genellikle tedavi edilmeyen göz enfeksiyonu vardır.
Oküler Herpes Hastalığı: Herpes simlex virüsü uçuğa neden olduğu gibi gözde de oküler herpes hastalığına neden olur. Hastalık viral bir hastalıktır ve tekrarlama olasılığı bulunmaktadır. Bu hastalık tedavi edilmediği zaman kornea yaralanması ortaya çıkar. Gözün görme yetisini tekrar kazanabilmesi için kornea nakli yapılması gerekir.
Üveit: Gözün orta katmanındaki bir iltihaplanma sonucu ortaya çıkar. Bu rahatsızlığın oluşmasındaki sebep çoğu zaman belirsizdir. Rahatsızlık zamanında tedavi edilmezse göz retinasının yırtılmasına, katarakt ve yüksek oküler basınca sebep olabilmektedir. Bunların hepsi kişide kalıcı olarak görme yetisinin ortadan kalkmasına neden olabilir.
Glokom Hastalığı: Aşamalı olarak gelişen bir hastalık olan glokom, tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Gözün içinde oluşan ani basıncın aniden yükselmesi azaltılmaz ise kalıcı körlükler yaşanabilir.
Soğuk Algınlığı ve Grip: Burun akıntısı ve göz şişmesi ile görülen göz kanlanması grip veya soğuk algılığının sebebi olabilir.
Yüzme: Havuz sularında bulunan fazla klor ve diğer kimyasal maddeler gözlerin kanlanmasına neden olabilmektedir. Bunun yanında kesinlikle lensleriniz ile yüzmeyin. Çünkü daha ciddi göz enfeksiyonları ile karşılaşabilirsiniz.
Göz Kanlanmasının Tedavisi
Göz kanlanmasının tedavisi kanlanmaya sebep olan nedene göre yapılmalıdır. Doğru bir teşhis konulması için de doktora gidilmelidir. Göz kanlandığı zaman lens takıyorsanız onları çıkarınız. Soğuk kompresler ve damlalarda kanlanmanın giderilmesinde etkili olabilir. Daha ileri olan kanlanmalarda antibiyotik kullanılması doğru olacaktır.