Göz yorgunluğu bir diğer adıyla astenopi gözlerin uzun bir süre kullanımı ve yoğun bir şekilde dinlendirilmeden kullanılması sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Göz yorgunluğu kişiyi rahatsız edecek düzeyde olabilir ama gözlerin dinlendirilmesi sonucu yorgunluk geçer. Çoğu zaman ciddi bir problem yoktur ama çok nadir de olsa başka bir sorundan dolayı da ortaya çıkabilir. Gözlerde yorgunluk olduğu zaman kişide yorgunluk, dikkati toplamada zorlanma ve baş ağrısı gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Göz Yorgunluğu Belirtileri
Göz yorgunluğu yaygın olarak bazı belirtiler verir. Bu belirtileri şöyle sıralayabiliriz. Gözlerde yorgunluk, gözlerin ağrıması, göz çevresinde meydana gelen ağrı, bulanık ve çift görme, oluşan baş ağrıları, gözlerde yanma duygusu, gözlerin kuruması ve sulanması, boyunda ağrı oluşması, ışığa karşı aşırı hassas olma ve gözlerde batma olmasıdır.
Göz Yorgunluğu Sebepleri
Göz yorgunluğunun ortaya çıkması genellikle uygun olmayan çalışma koşulları sonucu olmaktadır. Göz yorgunluğunun sebepleri kişiden kişiye değişiklikler gösterir.
Göz Kaslarının Uzun Bir Süre Sabit Durumda Olması: Gözlerin uzun bir süre bilgisayara odaklanması ya da kitap okunması belli bir süre sonra göz kaslarında gerginliğe neden olacaktır. Kasların uzun bir süre gergin bir durumda kalması göz kaslarını yoracaktır ve gözler hassas hale gelecektir. Gözler normalde yakın ve uzak nesneler arasında odak noktasını sürekli değiştirme ilkesine göre çalışmaktadır.
Yetersiz Işık: Yetersiz bir ışık altında çalışmak veya kitap okumak gözlerin odaklanmasında problem oluşturacak ve göz kasları zamanla yorulacaktır. Bundan dolayı çalışılan ortamın yeteri kadar ışıklandırılması göz sağlığı açısından önem taşımaktadır.
Görme Sorunları: Gözlerdeki yorgunluk gözlerin görme gücünün zayıflamasından da kaynaklanıyor olabilir. Eğer gözlük kullanıyorsanız gözlük camlarınızın derecelerini kontrol ettirmeniz gerekmektedir. Göz sağlığınız açısından bu durum oldukça önem taşımaktadır.
CRT Ekranları: CRT ekranları 70 HZ’den daha az bir tarama hızına sahipse ekrandaki imgelerin titremesi sonucu gözlerde yorgunluk oluşabilir. Monitörlerin eskimesi onların daha fazla titremesine neden olacaktır. Böyle olunca da göz görüntüyü ayarlayabilmek için sık bir şekilde odak noktasında değişiklik yapacaktır. Bu harekette gözün yorulmasına neden olacaktır. Bundan dolayı monitörlerinizi eskidikleri zaman yenileri ile değiştirmeniz en doğru davranış olacaktır.
Gözün Direkt Işık Alması: Göze direkt gelen ışık gözlerin odaklanmasında sorun yaratır ve göz kaslarının yorulmasına sebep olur. Bunun için bulunduğumuz ortamda ışıkların direkt gözümüze gelmemesine dikkat etmeliyiz.
Kontrast Ayarı: Nesnenin parlaklığı ile çevrenin parlaklığı arasındaki fark olarak adlandırılan kontrast fazla olduğu zaman gözlerde yorulma görülür.
Yukarıda saydığımız nedenlere ek olarak; uzun süre aralıksız olarak araç kullanma, uzun zaman televizyon izleme, stres, göz kasları arasındaki dengesizlik, uzun bir süre loş bir ortamda bulunmak, duruşta bozukluk ve alkol ile uyuşturucu kullanımını sayabiliriz.
Göz Yorgunluğu Tedavisi
Orta ve hafif derecede olan göz yorgunlukları gözlerin dinlendirilmesi ile ortadan kalkabilir. Bunun dışında kişi hayat standardında birtakım değişiklikler yapabilir. Yorgun olan gözlerin nemlenmesi için göz damlaları kullanılabilir. Göz egzersizleri ile gözlerin rahatlaması sağlanarak göz kaslarına daha fazla oksijen gitmesi sağlanır.