Graves Hastalığının Nedenleri ve Tedavisi
Tiroit bezlerinin fazla çalışmasına neden olan Graves hastalığı bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Bağışıklık sistemi hastalıkları vücudun kendi hücrelerine yanlışlıkla saldırması sonucu oluşan hastalıklardır. Graves hastası kişilerde tiroit bezleri aşırı çalışır. Vücut hücreleri tiroit hücrelerine saldırır ve onların fazla hormon salgılamasına neden olurlar. Tiroit bezi sayesinde sinir sistemi, beyin gelişimi, vücudun sıcaklığı gibi birçok fonksiyon sağlanmaktadır. Hipertiroidi hastalığı tedavi edilmediği zaman hastalık, kişide kilo kaybı, aşırı duygusallaşma ve depresyona neden olabilir.
Graves Hastalığı Nedeni
Vücudun kendi bağışıklık sistemindeki sağlıklı doku ve hücrelere saldırmasına neden olan Graves hastalığının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Genetik, stres, yaş ve cinsiyet bu hastalığa zemin hazırlayabilmektedir. Hastalık özellikle 40 yaş altında ki kişileri hedef almaktadır. Hastalığın kadınlarda görülme olasılığı erkeklerden 10 kat daha fazladır. Eklem hastalıkları, vitiligo ve Tip 1 şeker hastalıklarının varlığı herhangi bir bağışıklık sistemi hastalığı riskini çoğaltmaktadır.
Graves Hastalığı Belirtileri
Hastalığın belirtileri Hipertiroidi belirtileri ile benzerlik gösterir. Bu belirtileri şöyle sıralayabiliriz. Kişide kaygı durumu, dikkat toplamada sorunlar yaşama. Erkelerde göğüste büyüme. Çift görme, gözlerde kaşınma ve sulanma. Yorgunluk hissi ve bağırsak fonksiyonlarında artışların olması. Guatr hastalığı. Sıcağa karşı duyulan hassasiyet ve aşırı terleme. İştahta açılması, uyku düzensizlikleri. Bayanlarda düzensiz regl dönemleri. Kaslarda zayıflama olması, asabiyetlik durumu. Hızlı ve düzensiz kalp atışlarının olması ve nefes almada zorlanma. Titreme ve zayıflama durumlarının olmasıdır.
Graves Hastalığı Teşhisi
Doktor, Graves hastalığından şüpheleniyorsa birtakım testler isteyecektir. Bu testler arasında kan testleri, tiroit bezi taraması, radyoaktif iyot tutulum testi, TSH ve TSI testleri bulunmaktadır. Bu testlerin verdiği sonuçlara göre kişide Graves hastalığının olup olmadığı sonucu ortaya çıkacaktır.
Graves Hastalığı Tedavisi
Uygulanacak tedavi kişinin yaşına, genel durumuna ve tiroit bezlerinin büyülüğüne göre değişiklik gösterecektir. Şuan uygulanan 3 çeşit tedavi aşaması bulunmaktadır. Bunlar; tiroit bezi üretimine engel olunması, radyoaktif iyot kullanımı ile tiroit bezlerinin bir kısmının parçalanarak hormon üretimini sınırlamak ve son olarak cerrahi girişim ile tiroit bezlerinin bir kısmının alınmasıdır. Doktorun uygulayacağı ilaç tedavisi ile tiroidin tiroit hormonu salgılaması engellenir.