HAFTA HAFTA GEBELİK SÜRECİ
1. Hafta
Aslında bu haftada henüz bir gebelik oluşumu söz konusu değildir. Ancak gebeliğe hazırlığın başladığından söz edilebilir. Bu hazırlık, adetin birinci günü itibariyle başlamaktadır. Bu dönemde oluşan yumurtalardan bir tanesi gelişerek gebelik için hazırlık yapar. 1 hafta içerisinde gebelik için başlangıç adım atılır. Gebeliğin ilk haftası olarak adlandırılan bu dönemde gebelik yoktur ancak buna rağmen gebelik kadının son adet döneminin ilk gününden itibaren gebelik hesaplama başlar. Kısacası 40 hafta sürecek olan gebelik periyodunun 1. haftasında gebelik değil gebeliğe hazırlık süreci başlamıştır.
2. Hafta
Yumurtalar daha da gelişir. Ancak bu dönemde de herhangi bir gebelik gözlenmez.
3. Hafta
Yumurtanın span tarafından dönemde dönemdir. Yumurta döllendikten sonra rahim içerisine düşer ve tutunma aşamasında geçer. Bahsini ettiğimiz tutunma aşaması, embriyonun tutunması ve gebeliğin devam etmesi açısından son derece önemli bir aşamadır.
Erkek üreme hücresi olan XY’den, kadın üreme hücresi olan yumurta ise XX şeklindedir. Spermdeki X ya da Y hücreli sitemin yumurtayı döllemesi halinde bebek için ilk adım atılmış ve oluşan rahmi içerisine girmiş olacaktır.
4. Hafta
Gebeliğin 4. haftasında gelindiğinde dölüt anne rahmine yerleşmiş durumdadır. Bu hafta öncesinde gebelik henüz görülememektedir. 4. haftaya gelindiğinde de boyut henüz çok küçük olduğundan (yaklaşık 1 mm kadar) ultrasonda henüz görünmeyecektir. Daha sonraki haftalarda bebeğin beslenmesinden sorumlu olacak plasenta, bu ilk haftalarda gelişmeye başlamaktadır.
5. Hafta
Kilosundan bahsetmenin henüz mümkün olmadığı bu haftada bebeğin boyu 1-3 mm civarındadır. Artık ultrason ile görülebilmekte hatta bazen de kalp atışları duyulabilmektedir. Bu hafta bebeğin beyin, sinir, kalp damar ve diğer organ sistemlerinin gelişmeye başladığı dönemdir.
6. Hafta
Bu haftaya gelindiğinde ultrason muayenesinde bebeğin kalp atışları artık rahatlıkla görülebilmekte ve duyulabilmektedir. Boyu yaklaşık 4-6 mm kadardır. Bu hafta içerisinde köpeğin sindirim ve solunum sistemini oluşturacak ilk yapılar belirginleşmektedir.
6. Hafta aynı zamanda bebeğin göbek kordonunun oluştuğu dönemdir. Gözler, ağız boşluğu ve kulaklar yavaş yavaş bilir belirmeye başlamaktadır. Bebeğin beyni gelişme ve aktivite gösterme sürecine girmiştir. Ayrıca bu dönemde ileride kol ve bacaklarını oluşturacak tomurcuklar belirginleşmeye başlamaktadır.
7. Hafta
7. haftaya gelindiğinde bebeğin boyu yaklaşık 7-8 mm kadar ve bir pirinç tanesi boyundadır. Bu dönemde kol ve bacakları gelişmeye devam etmekle birlikte henüz vücuttan ayrı bir oluşum söz konusu değildir. Yine bu dönemde beyin, omurga, karaciğer, böbrek, barsak, damarlar ve göz gibi organlar gelişmeye başlamaktadır. Göz kapakları, kalp ve
8. Hafta
8. haftaya gelindiğinde bebeğin boyu yaklaşık bir buçuk santimetre, kilosu ise 1 gram kadardır.
8. haftada bebeğin dirsekleri, kol ve parmakları, şeklini almaya başlamıştır.. Bebeğin bacak tomurcuklarında büyüme ve ayak çentiklerinde gelişme gözlenir. Parmak araları ise henüz birbirine yapışık vaziyettedir. Burum, yüz, göz ve kulaklardaki şekillenme süreci devam etmektedir. Damakların altında ilerleyen zamanlarda dişleri oluşturacak olan tomurcuklar da bu dönemde oluşum göstermektedir. İç genital yapılar olan testis ya da overler de gelişmeye başlamaktadır. sırt kasları, omurga etrafında belirginleşme göstermeye başlar.. Kemikler yavaş yavaş sertleşmeye başlar. Ve yine bu hafta bebeği ve anneyi birbirine bağlayan göbek kordunu ve içerisindeki damarlar işleve başlar.
9. Hafta
9. haftaya ulaşıldığında bebeğin boyu yaklaşık 2 cm, ağırlığı ise henüz 2 gramdır..
Embriyonik dönemin son haftası olan bu haftadan sonra artık fetal dönem başlayacak ve embriyo 10. haftadan itibaren fetus adı ile adlandırılacaktır.
9. haftada itibari ile bebeğin kemik ve kıkırdak dokularının oluşmaya başladığı gözlenmektedir. Gözler artık gelişmeye, dil oluşmaya başlamaktadır.. Bebeğin el parmakları artık görülebilir düzeyde gelişmiştir ancak henüz çok kısadır ve parmaklar henüz birbirinden ayrılmamıştır. Bebeğin cinsiyetini söylemek henüz mümkün olmamakla birlikte iç genital organlar erkekte testis, kızda ise yumurtalık olacak şekilde oluşmuştur. Daha önceki haftalarda ilk oluşum aşamasında bebeğin göbek kordonu etrafından dışarı doğru çıkmış olan barsaklar bu hafta itibariyle karın içerisine göç etmeye başlamaktadır. Bebek ilk kez bu haftada içme işlemini gerçekleştirir ve içtiği ilk içecek, içerisinde bulunduğu sıvı olan amnion sıvısıdır. Yine bu haftayla birlikte bebeğin refleksleri gelişmeye başlar. Örnek olarak bu haftalarda yapıkan ultrason muayenesinde, rahim duvarına dokunulması halinde bebek hareket etmeye başlayacaktır.. 9. haftada oluşmaya başlayan diğer yapılar ise kalp kapakları, retina ve burun ucudur.
10. Hafta
Gebeliğin 10. haftasına bebeğin boyu yaklaşık 3 cm, ağırlığı ise 4 gramdır.
10. haftaya kadar olan süreçte bebek, embriyo adını alıken bu haftadan sonra artık fetus olarak adlandırılır, 10. haftadan sonraki dönem de fetal dönem olarak nitelendirilir.
10. hafta itibariyle bebek rahim içerisinde hareket etmeye başlar ancak daha çok küçük olduğundan dolyı anne henüz bebeğin harketlerini hissedemez. Bununla birlikte ultrason ile hareketlerin görülmesi mümkündür. Bu hafta ile birlikte el ve ayak eklemleri, diz, dirsek, parmaklar da artıkşekillenmiştir. Bebek bu haftada bile bebek eline dokunan bir cismi tutma refleksini edinmiş durumdadır. Bebeğin üst dudak ve dış kulağı şekillenmiştir. Bu haftada gerçekleşen en ilginç olay ise bebeğin kuyruk kısmının düzleşerek görünmez hale gelmiş olmasıdır. Yine bebekte gözlenen bir diğer özellik, nefes alıp verme hareketleri yapmasıdır. Bebek bu nefes alıp verme hareketini hava ile değil amnion suyu yutarak yapmaktadır ve bu hafta itibariyle ilk kez idrar yapmaya başlamaktadır.
11. Hafta
Gebeliğin 11. haftasına gelindiğinde bebeğin BOYU YAKLAŞIK OLARAK yaklaşık 4 cm kadardır, ağırlığı 7 gramdır. Bebeğin kafasının büyüklüğü boyunun yarısı kadardır.
Bu dönem itibariyle bebeğin organ ve dokularının gelişimindeki en kritik süreç sona ermiştir çünkü ilk 10 hafta, anne karnındaki bebeğin gelişiminde en kritik ve en hassas dönem olarak kabul edili. Yine bu dönem bebeğim ilaç ve toksik maddelere karşı en hassas ve duyarlı olduğu dönemdir.
Bu haftaya kadar geçen süreçte bebeğe embriyo adı veriliken bu haftadan sonra artık artık fetus olarak isimlendirilir ve 11. haftadan doğuma kadar olan döneme fetal dönem adı verilir.
12. Hafta
Gebeliğin 12. haftasında bebeğin boyu yaklaşık 5 cm, ağırlığı ise yaklaşık olarak 15 gram civarındadır.
Bu haftada bebeğin tüm organları oluşmuş ve şekillenmiştir.. Tüm bu organlar doğum gerçekleşene dek büyümeye devam edecektir. Bu hafta itibariyle artık daha önce ördeknl ayağı gibi birbirine yapışık olan el ve ayak parmakları birbirinden ayrılmıştır. Tırnaklar ise oluşmaya devam etmektedir ancak halen tam anlamıyla oluşmamıştır. Bebeğin cinsiyetine bağlı olarak oluşan dış genital organları şekillenmeye başlar, hatta yaklaşık iki hafta içerisinde de ultrason ile ayırt edilebilecek düzeye gelir. Bu haftada düşük gibi nedenlerle çıplak gözle görülebilen bebeklerin cinsiyetinin anlaşılması mümkün olmakla birlikte ultrason ile henüz anlaşılaması söz konusu değildir.
Gebelikte sürecindeki her 3 aylık dönem, trimester adını alır. Gebelik dönemi 3 trimester’dan meydana gelmektedir. 12. hafta bittiğinde gebeliğin ilk trimesteri geride kalmıştır.
13. Hafta
13. haftaya gelindiğinde bebeğin boyu ortalama olarak 7 cm, ağırlığı ise 20 gram civarındadır.
Daha önceki haftalarda bebeğin gözleri birbirinden uzakken bu haftada birbirine yaklaşmaya başlamış, kulaklar normal yerlerine doğru ilerlemiş ve bebeğin yüzü de artık normal insan yüzüne benzemeye başlar. Bebeğin ses telleri oluşmaya başlamıştır. 13. haftada bebeğe yakından bakılabilmesi halinde cinsiyeti dış genital organlarına bakarak cinsiyetinin söylenebilmesi mümkündür. Ancak bu haftada cinsiyet tespiti, çok gelişmiş ultrason cihazları ile mümkün olabilmekte, daha net anlaşılabilmesi için bir kaç hafta daha büyümesi gerekmektedir. 13. hafta itibariyle bebeğin karaciğerinden safra sıvısı salgılanabilir. Ayrıca pankreas bezinden insülin üretimi de başlamış durumdadır. Bebeğin damaklarının aştında 20 adet dişi meydana gelmiştir. Bebek içerisinde bulunduğu amnion sıvısını yutmakta ve daha sinra tekrar idrar olarak çıkartır, bebeğin yaptığı idrar da yine amnion sıvısına karışır.
14. Hafta
14. haftayabulaşıldığında bebeğin boyu ortalama 9 cm, ağırlığı ise 45 gramdır.
Bu haftaya gelindiğinde bebek, nefes alıp verme hareketlerine başlamıştır. Ancak soluk alıp vermesi hava yolu ile değil amnion suyu ile gerçekleşir. Bebek amnion sıvısını akciğerlerine alır ve sonra tekrar ağzından dışarı atarak solunum egzersizleri yapmaktadır. Yine bu dönemde bebeğin boynu uzamakta ve çenesi göğsünden uzaklaşmaya başlamaktadır. Bebek bu hafta el ve kollarını hareket ettirmeye başlamıştır. Bebeğin kalp atışlarını dopler cihazı ile duymak mümkündür. Bebeğin sindirim sistemi de gelişme göstermiştir ve adeta yediği yiyecekleri sindirir gibi hareket etmeye başlar. Cok ince olsa da bebeğin tırnakları vardır. Bebek yaklaşık haftalarda baş parmağını emmeye başlar. Yune bu hafta itibariyle bbeğin kemik iliği kan hücreleri üretmeye başlar.
15. Hafta
Gebeliğin 15. haftasında bebeğin boyu 10 cm, ağırlığı ise 70 gram civarındadır.
15. gebelik haftasında lanugo denen ince tüyler, bebeğin tüm cildini kaplamaya başlar ve bunların gelişmesi 26. haftaya kadar devam eder. Lanugo adı verilen bu ince tüyler bazı yeni doğanların yüz ve kulaklarında görülebilmektedir. Bu haftalarda bebek, parmağını emme hareketi yapar. Bebeğin kemik yapısı sağlamlaşır.. Henüz bebeğin cildi son derece incedir. Bebeğin dilindeki tat tomurcukları bu hafta itibariyle gelişmiş durumdadır. Annenin tükettiği gıdalardaki çeşitli tatlar rahimdeki amnion sıvısına geçebilir ve bebek bu tatları çok az dahi olsa alabilmektedir. Bu haftalarda bebeğin göz kapakları sıkıca kapalıdır, gebeliğin son 3 ayına kadar kapalı durumda olacaktır.
16. Hafta
16. gebelik haftasına ulaşıldığında bebeğin boyu ortalama 11 cm, ağırlığı ise yaklaşık olarak 100 gram kadardır.
16. haftada anne bebek hareketlerini çok hafif de olsa hissetmeye başlayabilmektedir ancak özellikle ilk gebeliği ise bu daha geç olabilmekte ve 20. haftaya kadar uzayabilmektedir. O nedenle bebeğinizin hareketlerini henüz hissetmiyorsanız panik yapmamalısınız. Artık bebeğin bacakları kollarından daha uzun hale gelmiştir ve sık sık hareket eder ve artık hareketleri daha güçlü ve koordinelidir. Bebeğin rahim içerisinde gmhareket edebileceği alan artık daha geniştir. Bebeğin tırnakları artık gelişmiş durumdadır. Bebek artık kafasını artık dik tutabilmekte, kız ya da erkek olduğu bu haftalarda genel olarak ultrason ile tespit edilebilmektedir.
17. Hafta
Gebeliğin 17. haftasında bebeğin boyu yaklaşık 13 cm, ağırlığı ise140 gramdır.
17. hafta itibariyle bebeğin cilt altı dokusunda yağ depolanması artmaya başlar ve bebek nu haftadan daha hızlı kilo alır. Oluşmaya başlayan bu yağ depolanması bebeğin ısı regülasyonu açısından son derece önemlidir. Bebek artık gözünü açma ve kapama, yutkunma, emme gibi refleksleri gerçekleştirebilir. Dışarıdan ani ve yüksek seslerin gelmesi bebeğin hareket etmesine sebep olabilir.
18. Hafta
Gebeliğin 18. haftasında bebeğin boyu ortalama 14 cm, ağırlığı ise yaklaşık 200 gramdır.
18. haftaya gelundiğinde bebeğin el ve ayaklarında parmak izleri ve katlantılar meydana gelmeye başlamaktadır. Mekonyum adı verilen bebeğin ilk dışkısı barsaklarında birikmeye başlar. Bebek mekonyumu doğumdan sonra dışarı atacaktır. Bu hafta itubariyle erkek bebeklerde prostat bezi gelişmeye başlamaktadır. Yine bebek yaklaşık bu haftalarda hıçkırma, tekme atma, yutma gibi faaliyetler gösterebilir. Genel olarak bebek haraeketleri ebek bu haftada anne tarafından hissedilir.
19. Hafta
Gebeliğin 19. haftasına gelindiğinde bebeğin boyu yaklaşık 15 cm, ağırlığı 250 grama ulaşmıştır.
Bebeğin cildinini kaplayan lanugo tüylerine verniks kazeoza adı verilen kayganımsı bir madde eklenir. Verniks kazeo adı verilen bu madde bebeğin bütün cildini kaplar ve bebeğin cildini içerisinde yer aldığı sudan korur. Bebekler dünyaya geldikleri anda bu beyaz maddesi üzerlerinde görülmektedir. Bir insan bir kaç saat bile su içerisinde kalması halunde cildi buruşmaya başlarken, Verniks kazeo maddesi sayesinde 9 ay su içerisinde kalan bebeğin cildinde hiçbir buruşma oluşmamaktadır. Lanugo adı verilen ince tüyler yeni doğan bebeklerin bazılarında yüz ve kulaklarda gözlenebilir. Bebeğin beslenmesini sağlayan plasenta büyümeye devam etmektedir. Eğer bebeğin cinsiyeti kız ise yumurtalıklarında primitif yumurta hücreleri bu hafta itibariyle oluşmaya başlamaktadır. Bebek REM uykusuna geçer ve bundan dolayı kimi uzmanlar tarafından uyurken rüya gördüğü ileri sürülmektedir.
20. Hafta
20. haftaya ulaşıldığında bebeğin boyu yaklaşık 25 cm, ağırlığı ise ortalama 300 gramdır.
20. hafta ile gebelik sürecinin yarısına gelinmiş olur. Bu haftadab itibaten bebeğin saçları uzamaya başlamakta, lanugo bebegin tüm vücudunu kaplamakyadır. Yine bu hafta itubariyle kız bebeklerde rahim oluşumu başlar. Bebek nefes alıp verme hareketleri yapar. Bebeğin kulakları artık tamamiyle gelişmiştir ve rahim içerisinde annesinin damarlarından ve barsaklarından gelen sesleri duyabilir, dışarıdan gelen yüksek sesleri de işitebilir.
21.Hafta
Gebeliğin 21. haftasında bebeğin boyu ortalama 27 cm, ağırlığı 350 gramdır.
21. haftaya gelindiğinde bebekteki hızlı büyüme ve uzama dönemi yavaşlama göstermekte, bundan sonra bebeğin kilosu artış gözlenecektir. Bu dönemde, bebeğin bacakları vücuduna göre normal bir orana gelmiştir. Bu haftalara dek amnion sıvısı içinde daha rahat ve geniş bir pozisyonda duran bebek artık oturma pozisyonuna benzer şekilde dizlerini kırarak durmakta ve genelmolarak baş aşağı şekilde dönecektir. Bu hafta bebeğin kaş ve kirpikleri henüz belirmeye saçları belirginleşmeye başlar. Bebek ara sıra uyur ve uyanır, anne bebeğinin bu uyanışlarını hareketlerinden anlayabilir.
22. Hafta
22. haftaya gelindiğinde bebeğin boyu 28-30 cm, ağırlığı ise yaklaşık 430 gram civarındadır.
Bu hafta bebeğin göz kapakları ve burun delikleri büyük ölçüde şekillenmiştir. Kaş ve kirpikler, oluşmuşumunu tamamlamış,. parmak izleri de tam anlamıyla oluşmutur. Dışarıdan gelen ani ve yüksek sesler bebeğin uyanmasına neden olabilir. Bebek annesine atabilir ve anne bunu rahatlıkla hisseder. Bebek kendi çevresinde dönme eyleminde bulunabilir. Bu hafta bebeğin burun şekli daha çok belirginleşmektedir. Ayrıca cinsiyeti erkek olan bebeklerin testisleri karın boşluğundan dışarıya torbaların içerisine doğru inmeye başlamaktadır.
23. Hafta
Gebeliğin 23. haftasında bebeğin boyu 29 cm, ağırlığı ise 500 gramdır.
Her geçen gün bebeğin vücudu normal oranlara daha çok yaklaşır, giderek büyür ve tombullaşır. Böylece gün geçtikçe daha çok yeni doğan bir bebeğe benzemeye başlar. Yine bubdönemde orta kulak kemikleri bu dönemde sertleşmekte, pankreas bezi gelişmektedir. Bebeğin tüm vücudu lanugo adı verilentüylerle kaplanmıştır.
24. Hafta
Gebeliğin 24. haftasına gelindiğinde bebeğin boyu ortalama olarak 30 cm, ağırlığı ise 600 gram civarındadır.
Bebeğin kas dokusu ve yağ dokusundaki artışa bağlı olarak kilo almı devam edecektir. Yağ dokusunun artması, vücut ısısını ayarlamaya yardımcı olmaktadır. Bu durum, özellikle erken doğan bebekler için son derece mühimdir. Bu dönemde, akciğer gelişimi de hızlanır ve bundan dolayı bu haftalar itibariyle doğan bebeklerin zayıf da olsa yaşama şansı vardır ancak 24 haftadan önce akciğer gelişimi ninçok az olmadından dolayı bebeklerin yaşama şansı yokndenecek kadar azdır.
25. Hafta
Gebeliğin 25. haftasına ulaşıldığında bebeğin boyu yaklaşık 34 cm, ağırlığı ise 650 gram civarındadır.
25. haftaya gelindiginde bebeğin omurilik yapıları kemik, eklem ve bağlarıyla şekillenmeye ve aynı zamanda kciğerlerdeki kan damarları gelişmeye başlamaktadır. Yine bu hafta bebeğinurun delikleri açık hale gelir. Kemiklerin şekillenmesi devam etmektedir.
26. Hafta
26. gebelik haftasına ulaşıldığında bebeğin boyu ortalama 35 cm, ağırlığı ise yaklaşık 760 gram kadardır.
Bu hafta akciğerlerde alveol adı verilen hava kesecikleri gelişmeye başlamaktadır. Yine akciğerlerde sürfaktan adı verilen bir madde salgılanır. Bu madde, akciğerlerdeki hava keseciklerinin iç yüzeyini kaplar ve bebeğin nefes alıp vermesine yardımcı olur. Bu haftalarda erken doğan bebeklerin solunum faaliyetlerini gerçekleştirebilmesi açısından bu gelişmeler son derece faydalıdır. Yine bu hafta itibariyle bebeğin cildindeki yağ ve ter bezleri aktif hale gelir. Tırnaklar, kaş ve kirpikler halen uzamaktadır. Bebek, çevredeki sesleri ve sizin sesinizi duyabilir, ani seslere hareket ederek tepki gösterebilir. Dışarıdaki yoğun ışığın az bir kısmı rahim içerisine geçebilir ve bebek bunu farkedebilir. Aynı zamanfa bebek dışarısının aydınlık veya karanlık olduğunun ayrımına varabilir. Bu haftaya kadar bebeğin cildi hala incedir.
27. Hafta
Gebeliğin haftasına gelindiğinde bebeğin boyu yaklaşık 37 cm, ağırlığı ise 875 gram civarındadır.
Bu hafta itibariyle gebeliğin son terimesteri (yani gebeligin son 3 ayı) başlamıştır. Yine bu hafta haftada beyin ve akciğerlerin gelişimi hızla devam etmektedir. Göz kapakları yavaş yavaş açılmaya başlar. Yine bu dönemde gözün retina tabakası gelişmekte ve ışığın algılanarak beyine iletilmesini sağlamaktadır.
28. Hafta
28. haftaya ulaşıldığında bebeğin boyu ortalama olarak 37 cm, ağırlığı ise yaklaşık 1000 gram civarındadır.
Bu hafta bebeğin kaş ve kirpik tamamen oluşmu tamamlanıştır. Ancak saçlar uzamaya devam etmektedir. Bebeğin göz kapakları bir önceki haftaya oranla artık daha fazla açılır. Bebekteki kas ve yağ dokusu artmakta, vücudu tombullaşmaya ve yuvarlaklaşmaya devam etmektedir. Bebek dünyaya gelse bile akciğerleri soluk alıp verme yetisine erişmiştir ancak yine de bu haftalarda doğan bebeklerin bir kısmında solunum sıkıntısı meydana gelebilir. Bebeğiniz artık sizin sesinizi tamamen tanıyabilecek düzeye gelmiştir.
29. Hafta
29. gebelik haftasına gelindiginde bebeğin boyu ortalama 39 cm, ağırlığı yaklaşık olarak 1150 gram civarındadır.
Bu hafta itibariyle beyin artık solunum, vücut ısısı gibi yaşamsal olayları kontrol edebilecek düzeye ulaşmıştır. Cilt altında yağ dokusunun artma süreci devam eder. Bebek artık gözlerini sağa sola hareket ettirebilmektedir. Bebek artık ışık, ses, koku ve tat gibi duyguları daha iyi algılayabilecek düzeye ulaşmıştır. Ancak bebek sıvı içerisinde olduğundan dolayı ses ve ışığı dışarıdaki bir bebek kadar güçlü algılayamayacaktır. Kafasını ışığın gelfldiği yöne doğru çevirebilir. Kemik iliği kan hücreleri üretimini tamamiyle gerçekleştirebilecek düzeye erişmiştir. Bebek günde yaklasık yarım litre kadar idrar yapmakta ve yaptığı bu idrar amnion sıvısına karışmaktadır.
30. Hafta
Gebeliğin 30.haftasına ulaşıldıgında bebeğin boyu ortalama 40 cm, ağırlığı ise yaklaşık olarak 1300 gram kadardır.
Bu hafta bebeğin kemik iliği kan hücreleri üretebilecek yetiye ulaşmıştır. Bebeğin tırnakları hala uzamaya devam etmektedir. Bebek önceki haftalara oranla daha sık gözlerini açıp kapama hareketleri yapmaktadır. Yine bu hafta itibariyke bebeğin kalıcı dişleri gelişmiştir ve damakların altında yer almaktadır. Bebek artık etrafındaki pek çok uyaranın farkındadır. Etrafına bakabilir ve ışığın geldiği tarafa doğru rahatlıkla yönelebilir. Bebeğin akciğerler de bu bundönemde son derece gelişmiştir. Nefes alıp verme yedisi de oldukca yüksektir.
31. Hafta
Gebeligin 31. haftasıyla birlikte bebeğin boyu ortalama olarak 41 cm, ağırlığı ise yaklaşıl 1500 gramdır.
Bu haftalar itibariyle bebeğin boy uzamasına oranla kilo alımı daha hızlı gerçekleşmektedir. Ayrıca bu hafta bebeğin sindirim sistemi ve akciğerleri tamamen gelişmiş sayılır. Bebeğin göz bebeği ışık sayesinde genişleme ve daralmaya uğrayabilir. Yine bebeğin deri altına beyaz yağ depolanmasından dolayı ciltteki kırmızı renk artık yeni doğan bebeklerde olduğu gibi pembe renge dönüşmüştür.
32. Hafta
Gebeliğin 32. haftası itibariyle bebeğin boyu ortalama 42 cm, ağırlığı da yaklaşık olarak 1700 gram civarındadır.
Bebek günün büyük bir kısmını uyuyarak geçirmektedi. Saçları da artık büyük ölçüde uzamış, ayak tırnakları tam.anlamıyla gelişmiştir. Yine bu hafta beneğinit dokusu iyice kalınlaşmış ve pembemsi bir renk almış, yüz kırışıklıkları azalmıştır.
33. Hafta
33. gebelik haftasına ulaşıldığında bebeğin boyu ortalama 43 cm, ağırlığı ise 1900 gramdır.
Bu hafta bebeğin içerisinde yer aldığı amnion sıvısı en yüksek miktara ulaşmıştır. Ancak bu haftadan sonra amnion sıvının hafif azalması son derece normaldir. Yine bu hafta bebeğin beyin gelişimi ve kafa çapında artış meydana gelir. Cildin pembe renk almasına sebebiyet veren yağ depolanması devam etmektedir.
34. Hafta
Gebeliğin 34. haftasına ulaşıldığında bebeğin boyu ortalama 45 cm, ağırlığı ise yaklaşık olarak 2150 gramdır.
Bu hafta itibariyle artık bebek tıpkı yeni doğmuş bir bebek gibi uyurken göz kapaklarını kapatır ve uyandığında açar. Enfeksiyonla mücadele edebilmesi açısından bebeğin bağışıklık sistemi gelişmektedir. Ellerdeki tırnaklar oldukça uzamıştır. Bu hafta itibariyle bebek artık eliyle cisimleri sıkıca tutabilecek düzeye ulaşmıştır. Aynı zamanda bu dönemde bebeğin tüm organları organları oldukça olgunlaşmıştır ve bu nedenle bu hafta itibariyle yeni doğan bebeklerde solunum sıkıntısı ve diğer problemlere nadiren rastlanmaktadır.
35. Hafta
Gebeliğin 35. haftasında bebeğin boyu ortalama 46 cm, ağırlığı ise yaklaşık 2400 gramdır.
Bu hafta, bebegin yağ dokusundaki artış devam ederken bebeğin el ve ayakları tombullaşmaya başlamaktadır. Erkek bebeklerde testisler dışarı doğru çıkar. 35. haftadan itibaren bebek rahim içinde oldukça fazla yer kaplar ve bundan dolayı hareket edecek çok fazla alan kalmaz ve bu nedenle anne, bebeğinin hareletlerinde azalma hisseder. Bu haftada akciğer ve diğer iç organlar hemen hemen tamamiyle olgunlaştığından dolayı bu haftadan sonra erken doğum sonucu doğan bebeklerde solunum sıkıntısı ve diğer sorunkarın yaşanma olasılığı son derece düşüktür.
36. Hafta
Gebeliğin 36. haftasında bebeğin boyu ortalama 47 cm, ağırlığı ise 2600 gramdır.
Bu dönemlerde bebek doğum kanalına inmeye başlar. Bu durumu anne, karnının biraz küçülmesiyle anlayabilir. Yağ birikimine bağlı olarak bebeğin diz, dirsek, boyun, bilek bölgelerinde katlanmalar meydana gelir. 36. haftaya ulaşıldığında bebek gelişimini büyük ölçüde tamamladığından dolayı bu andan itibaren dünyaya gelen bebekler genel itibariyle yoğun bakıma gerek kalmadan yaşarlar ve genellikle zamanında doğan bebekler gibi herhangibi bir sıkıntı yaşamaya deveam edebilirler.
37. Hafta
37. haftaya ulaşıldığında bebeğin boyu ortalama olarak 48 cm, ağırlığı ise 2800 gramdır
Bubhafta itibariyle doğum yaklaşmaktadır ve bebek artık solunum alıştırmaları yapabilmektedir. Beneğin artık bu duruma alışması gerekmektedir. Bebek artık eli ile sıkıca tutma hareketini tam anlamıyla gerçekleştirebilmektedir. Bebek çevreden gelen ışık ya da ses hareketlerine doğru yönelebilir. Bebeğin kilo alımı ve tombullaşması devam etmektedir.
38. Hafta
Gebeliğin 38. haftasında bebeğin boyu ortalama 50 cm, ağırlığı ise yaklaşık olarak 3000 gram civarındadır.
Bu dönemlerde bebek artık olabildiğince büyümüş ve doğumanhazır hale gelmiştir. 38. haftada bebeğin kafa ve karın çevresi oranı birbirine eşittir. (Daha önceki haftalarda bebegin kafası karnından daha büyüktür.)
Bu son dönemlerde bebekte kilo alımı haricinde pek bir değişiklik gözlenmez; bebeğin anne, babası ve aile doğum hazırlıkları ve planlamaları telaşı içerisindedirler.
39. Hafta
Gebeliğin 39. haftasına erişildiğinde bebeğin boyu ortalama olarak 51 cm, ağırlığı ise 3200 gramdır.
39. hafta itibariyle doğuma cok yaklaşılmıştır ve bebek artık her an doğumun gerçekleşebileceği günlerdedir. Bu hafta itibariyle bebeğin vücudunu saran ince lanugo tüyleri yok olmaktadır. Bebek artık doğum öncesi gelişimini tamamlamış ve doğuma hazır hale gelmiştir. Bebek, büyime ve kilo alımına bağlı olarak rahim içerisinde sıkışmıştır ve hareketleri de bir o kadar kısıtlanmıştır.
Bu son dönemlerde bebekte kilo alımı haricinde pek bir değişiklik gözlenmez; bebeğin anne, babası ve tüm aile doğum hazırlıkları ve telaşı içerisindedirler.
40. Hafta
Bu haftaya ulaşıldığında bebeğin boyu ortalama 52 cm, ağırlığı ise 3400 gram civarındadır..
40. hafta normal koşullarda normal doğumun gerçekleşmesi beklenen haftadır. Bebeklerin bir bölümü 40. haftayı doldurmadan dünyaya gelse bile bir bölümü bu haftayı da anne karnında geçirebilmektedir. Sık gözlenen bir durum olmasa da bebeklerin bir kısmı bu haftada doğmaz ve 41. haftaya kadar ulaşır.
Bu son dönemlerde bebekte kilo alımı haricinde pek bir değişiklik gözlenmez; bebeğin anne, babası ve tüm aile doğum hazırlığı ve telaşı içerisindedirler.
41. Hafta
Gebeliğin 41. haftasında bebeğin boyu ortalama 52 cm, ağırlığı ise yaklaşık 3500 gram civarındadır.
Bebeklerin büyük bir kısmı bu haftaya ulaşmadan dünyaya gelmektedir. Gebeliklerin çok az bir kısmında doğum 41. haftada olmaktadır. 41 hafta dolduğu halde gerçekleşmeyen doğumlar geç doğum (gün geçmesi, gün aşımı) olarak adlandırılır.