HAMİLELİKTE APANDİSİT AMELİYATI
Gebelikte apandisit ameliyatı son derece sık rastlanan bir operasyondur. Ortalama olarak her 1000-2000 gebeden birinde apandisit vakalarında rastlanmaktadır.
Nasıl Anlaşılır?
Gebelik döneminde, rahim büyüyerek apendiks adı verilen organı iterek yer değiştirmesine sebep olduğundan dolayı normal bireylere göre gebelerde apandisit tanısı daha geç konmaktadır. Apandisit, apendiskin çeşitli sebeplere bağlı olarak iltihaplanma sonucunda oluşmaktadır.
Kasık ağrısı, bulantı ve kusma gibi hamilelik döneminde sıkça rastlanan belirtilerle apandisit belirtilerin de benzer nitelikte olması bu dönemde apandisit tanısı konmasını zor hale getirmektedir. Apandisitin bir diğer bulgusu olan kandaki lökosit sayısının artması da, hamilelikte normal olan yüksek lökosit seviyesi sebebiyle tanı koymayı güçleştirmektedir. Apandisit tanısının konmasını zor hale getiren bir diğer önemli sebep ise gebelere röntgen çekilememesidir.
Tüm bu sebeplerden dolayı gebelik döneminde apandisit tanısı, normal bireylere oranla daha güçtür.
Apandisit tanısı genel itibariyle fizik muayene bulguları, ultrason ve anamnez ile konulmakta, zorunlu durumlarda tomografi de uygulanabilmektedir.
Belirtileri Nelerdir?
Apandisit hastalarında gözlenen belirtiler: bulantı ve kusma, karın ve kasık ağrısı, iştahsızlık, kabızlık, ishal ve ateştir.
Gebeliğin ilk aylarında apandisit ağrısı tıpkı normal bireylerdeki gibi karın bölgesinin sağ alt kısmında gelişmektedir. Ancak hamileliğin ilerleyen dönemlerinde rahmin büyümesinden dolayı ağrı daha yukarda hissedilmektedir.
Gebelikte Apandisit Tedavisi
Gebelikte apandisit tedavi ilaçla mümkün olmadığından ameliyat tedavisi gerekmektedir ve hasta mutlaka tedavi olmak zorundadır.