Hemodiyaliz Nedir ve Neden Uygulanır?


Hemodiyaliz Nedir ve Neden Uygulanır?
Böbreklerin çeşitli sebeplerden dolayı görevini yapamadığı zaman vücutta biriken zararlı atıkların ve bazı tuzların vücuttan atılması gerekir. İşte bu işlemi böbreklerin yerine hemodiyaliz adı verilen özel bir cihaz yerine getirir. Böbrek yetmezliği bulunan hastalarda böbreklerin görevlerini yerine getirmedikleri zaman kişinin aktif hayatını sağlamalarına yardım ederler. Bu işlemin uygun bir şekilde yapılabilmesi için hasta kişilerin doktorların belirlediği kurallara harfiyen uymaları gerekmektedir. Böbrek yetmezliği hastalığı böbrek iltihapları, kan damarlarının iltihaplanması, böbrek kistleri, tansiyonda yükseklik ve şeker hastalığı gibi durumlarda ortaya çıkabilmektedir. Bu ana sebeplerin dışında böbrekler bazı tür ameliyatlar, ilaçlar ya da kalp krizi gibi hastalıkların arkasından da ortaya çıkmaktadır.
Kişinin ne zaman diyaliz makinesine gireceği çeşitli etkenlere bağlıdır. Kişinin genel sağlık durumu, böbreklerin ne kadar çalıştığı, kişinin yaşam kalitesi gibi durumlar hemodiyaliz kararında etkili olacaktır. Böbreklerin fonksiyonlarını tam olarak belirleyebilmek için “ glomerüler filtrasyon hızı “ isimli bir hesaplama yapılması gerekmektedir. Bu hesapta kanda kreatin düzeyi, idrarda kreatin düzeyi, kişinin yaşı ve cinsi gibi faktörler göz önüne alınmaktadır. Bu hesaplamada elde edilen sonuca göre böbreğin vücuttaki fonksiyonun durumu ortaya çıkmaktadır. Vücutta dolaşan kanın temizlenmesi gerekir. Bunun içinde kan, damar içinden alınarak hemodiyaliz cihazında temizlenir ve tekrar damar içine geri verilir. Bu işlem için bir atardamar ile toplardamar arasında köprü kurulur.
Hemodiyalize hazırlık aşamasında kişinin vücut ağırlığı, kan basıncı, nabız ve vücut sıcaklığı ölçülür. Kanın girip çıkacağı yerin temizliği yapılır. Kanın giriş ve çıkış yapılacağı bölgeye iğneler sokulur ve kanın vücuttan ince bir tüp içinden geçerek hemodiyaliz cihazına gitmesi sağlanır. Kan, cihazda zararlı atıklardan temizlenir ve filtrelenerek başka bir tüp yardımıyla vücuda geri döner. Bu işlem 3 – 5 saat arasında değişir. Bu işlem haftada genellikle 3 defa yapılır. Hemodiyaliz sırasında kişide mide bulantısı ve karın ağrıları görülebilir. İşlem sırasında kalp atışlarında ve kan basıncında değişiklik oluşabilir. Bunun en önemli nedeni ise vücutta aşırı miktarda birikmiş olan sıvının diyaliz cihazıyla alınıyor olmasıdır. Hemodiyaliz sırasında kişinin tansiyon ve nabız ölçümleri ayarlanabilir. Kişinin uygun yiyecekleri yemesi hemodiyaliz sonuçları etkileyecektir. Vücudun aldığı sıvı, protein, sodyum, potasyum ve fosfor miktarları hemodiyalizin sonuçları açısından önem taşımaktadır. Bundan dolayı doktor ve diyetisyenin belirlediği yemek listesine uyulmalıdır.