Menopoz Nedir?
Her kadın anne karnında belirli yumurta sayısıyla doğar. Ve ergenlik dönemine girdiği andan itibaren 28 günlük bir döngü içerisinde 1 yumurtası düşer. Yumurtaların ortalama ömrü yaklaşık 35 yıldır. 35 yıl sonra yumurtalar işlevlerini yerine getiremezler. Üreme son bulur. Menopoz yaşı ortalama 50 olsa da günümüz de kadınların 40 yaşından önce de menopoza girdiği görülmektedir. 2 türlü menopoz vardır. 40 yaşından önce menopoza girilmesi demek prematüre menopoz olarak adlandırılır. Suni menopoz ise yumurtalıkların cerrahi yollarla alınması ile olur.
Belirtileri
-Belirli bir yaşa geldikten sonra reglin düzensizleşmesi
-Ani ateş basmaları
-Ateş basmaları ile yüzde ve boyunda kızarıklıklar görülmesi
-Baş ağrısı, baş dönmesi
-Hormonal değişikliklere bağlı olarak asabiyet, huzursuzluk
-Kilo değişiklikleri
-Uyku kalitesinin değişmesi
-Östrojen hormonu seviyesinde azalma
Belirtilerin görülmesi hemen menopoza yorumlanmamalıdır. Altta yatan başka sebepler de olabilir. Bunun için doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Özellikle östrojen seviyesinin düşmesi kemik erimesine neden olabilir. Bu hormonun azalması kemiklerde kırıklara ve kayıplara yol açmaktadır. Bu yüzden östrojen hormonu ve kalsiyum tedavisi uygulanmalıdır. Kadınlarda kalp-damar hastalıklarının daha geç yaşlarda görülmesinin sebebi östrojen hormonudur. Menopozdan sonra bu hormon azalacağından kalp hastalıkları riski de artmaktadır. Çünkü düşük dansiteli kolesterol (LDL) artmıştır.
Psikolojik Destek Gerekli Midir?
Menopozun kadınları psikolojik olarak etkilediği bir gerçektir. Kadın artık yaşlanacağı hissine kapılmıştır ve kendini eskisi kadar sağlıklı, güzel ve mutlu hissetmez. Ayrıca hormonlar da yaşanan gel-git lerde kadının duygu değişimleri ile birlikte çevresini de olumsuz etkiler. Kadın eğer çevresinde ki insanları kırdığını ve mutsuz ettiğini düşünüyorsa ancak psikolojik destek almayı düşünebilir. Fakat psikolojik ilaç tedavisinin bu dönemde sizi daha olumsuz etkileyeceğini unutmamalısınız. Mümkün olduğu kadar ilaçsız destek almalısınız. Bu dönemin yıllarca süreceğini unutmamalısınız..