Köprücük Kemiğinde Ağrının Nedenleri ve Tedavisi
Köprücük kemiğinde ağrı genellikle spor aktiviteleri nedeniyle olur. Ancak bunun yanında nadirde olsa eklem dejenerasyonu, enfeksiyonlar ya da tümörler nedeniyle de köprücük kemiğinde ağrı yaygın bir şekilde görülür. Dinlenmek ve hareket etmemek hafif tedavi yöntemlerinde etkili olmaktadır. Boyun ve omuz arasındaki eğri kemik köprücük kemiğidir. Kaburgaların üzerinde bulunan kısa kemik üst kolları vücuda bağlama görevini yerine getirir. Kollara ve kürek kemiğine destek olur. Kolun hareket yeteneğini üst düzeye çıkarır ve kolun üst tarafından gelen herhangi bir darbeyi vücuda iletir.
Sebepleri ve Tedavi Yolları
Köprücük kemiği bulunduğu konumda deriye oldukça yakındır. Bu sebepten dolayı çatlamaya, yaralanmaya ve acı oluşmaya oldukça yakındır. En sık kemik yaralanmalarında köprücük kemiği kırılması ve çatlaması ilk sıralarda yer alır. Bu durum özellikle futbolcularda, hokey oyuncularında ve diğer sporcularda daha sık görülmektedir. Köprücük kemiğinde kırıktan dolayı oluşan ağrılara genellikle spor esnasında omuz üzerine düşme ya da düşüşün etkisini azaltmak için kolu açarak elin üstüne düşmede rastlanılmaktadır. Diğer sebepler arasında ise trafik kazaları ve köprücük kemiğine doğrudan alınan darbeler bulunmaktadır. Yeni doğan bebeklerin köprücük kemikleri doğum sırasında kırılabilir. Çocuklarda ve ergen çocuklarda köprücük kemiklerinin sertleşmesi sırasında da kırık durumları yaşanabilir.
Köprücük kemiği kırığından oluşan ağrı kişi hareket ettiği zaman omuz ve üst göğüs kısmında şiddetli bir şekilde hissedilir. Kolları hareket ettirmek mümkün olmaz. Zorlayıcı hareketlerde bulunulduğu zaman çıtlama ve kayma sesleri duyulur. Omuz bölgesinde kırığa kadar uzanan ve dışarıdan rahat bir şekilde görülen bir kemik çıkıntısı oluşur. Ağrının yanında morarma, şişlik, hassasiyet, baş dönmesi ve bulantı olur. Kırık bir köprücük kemiği bebeklerde rahat bir şekilde görülüp fark edilmeyebilir. Kırılan köprücük kemiği ve kol sabit tutulmalıdır. Omuz kol askıları ile sabitlenmelidir. Köpük dayanaklı olan köprücük kemiği askısı kemik iyileşene kadar kullanılmalıdır. Kemiğin tam olarak iyileşmesi 12 haftayı bulur. Askıdan çıkan omuzun eski hareketine kavuşması için fizik tedavisi alınmalıdır. İltihap ve ağrıyı azaltmak için omuz üstüne buz paketleri konulabilir.
Akromiyoklaviküler kemik yaralanmaları da köprücük kemiğinde ağrıya neden olabilir. Omuzu oluşturan üç kemiğin bir araya geldiği noktaya akromiyoklaviküler eklem denir. Bu kemikler köprücük kemiği, kürek kemiği ve üst kol kemiğidir. Bu eklemin sabitlenmesi orada bulunan bağ doku sayesinde olur. Bu dokuda oluşabilecek herhangi bir yırtık ya da burkulma köprücük kemiğinde ağrıya neden olur. Bu eklemde oluşan yaralanmaların sebebi omuza alınan veya yandan gelen bir darbe olabilmektedir. Ağır yük kaldırma sırasında o bölgenin aşırı derecede gerilmesi de yaralanmalara neden olabilmektedir. Bu tür eklem yaralanmaları sırasında köprücük kemiği yerinden kayabilir. Bu durum birden şişmeye ve ağrıya neden olabilir. Çekme, itme ve başın üst tarafına uzanma durumlarında ağrı artar. Omuzun hareket alanı kısıtlanır. Hafif olan yaralanmalarda omuz askıya alınır ve herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Eğer köprücük kemiği yerinden oynamış ise bu durumda yırtılan bağ dokuya cerrahi bir girişim yapılmalıdır.
Akromiyoklaviküler eklem kireçlenmesi sırasında da köprücük kemiğinde ağrı oluşabilir. Bu omuz eklemi kullanıldıkça aşınır ve yıpranır. Yaşın ilerlemesinin yanında fazla ağır kaldırmakta kireçlenmeye neden olabilmektedir. Kişi daha önceden omuz bölgesinde bir yaralanma yaşadıysa eklemde yıpranmaya sebep olabilir. Bu eklemde oluşan kireçlenme omuz, göğüs ve boyun bölgesinde aşırı hassasiyete, ağrıya ve iltihaba neden olur. Köprücük kemiğindeki ağrı hafif ve zonklar şeklindedir. Kolları göğüs üzerinde birleştirmek için yapılan hareketler ağrının artmasına neden olur. Bu tür bir rahatsızlıkta kullanılacak olan ilaçlar dinlenmek ve iltihap önleyici ilaçlardır. Ağrıların ve iltihapların şiddetli olması durumunda kortizon verilir. Ameliyat sadece çok ciddi durumlarda tercih edilir.
Sebeplerden bir tanesi de köprücük kemiği iliği iltihabının olmasıdır. Bu iltihabi durum genellikle bakteriler yüzünden oluşur. Böyle bir olaya kemikte meydana gelen bir yaralanma ya da vücudun başka bir yerinden kanla taşınan bakteriler sebep olabilmektedir. Böyle bir durum baş ve boyun ameliyatlarından sonra oluşabilmektedir. Ancak köprücük kemiği iltihabına çok az rastlanılır. Kişinin böyle bir durumu var ise ateş, köprücük kemiğinde şiddetli bir ağrı ve kemik üzerinde şişme görülür. Etkilenen bölge kızarır. Kişiye bu durum karşısında 6 – 8 hafta arasında devamlı damardan antibiyotik verilir. Durum ciddiyse cerrahi girişim yapılır.
Köprücük kemiğinin uç kısımlarında oluşan kırılmalar köprücük kemiğinde ve ağırlık çalışması yapan kişilerde omuzda erimeye sebep olabilir. Ağır yükler kaldırmak ve üst göğüs ağırlık çalışması yapmak o bölgede devamlı olarak gerginliğe neden olacağından omuz eklemine baskı oluşur. Bunun sonucu olarak bu baskı ağrıya neden olur. Kişi yan tarafa yatıp uyumak istediği zaman ağrı artabilir. Böyle bir ağrıyı engellemenin yolu dinlenmek ve yapılan egzersizin tarzını değiştirmektir. Eğer aldığınız bu önlemler etkili olmaz ise o zaman doktor köprücük kemiği ucundan cerrahi girişim ile parça alacaktır. Kırılan köprücük kemiği ve bağ dokusunda oluşan zedelenme zamanında tedavi edilmediği zaman kronik bir ağrıya neden olur. Kırılan kemiğin uç kesimleri deriyi tahriş ettiği zaman kemik üstünde kendi kendine iyileşmeyen ülser ortaya çıkar. Ayrıca enfeksiyon kapma olasılığı çok yüksektir.