Küme ( cluster ) türü baş ağrıları başın sadece yarısını, özellikle de göz çevresini etkileyen çok şiddetli ağrılardır. Ağrı tek taraflıdır. Hastalığa genç erkek ağrısı da denilmektedir. Ağrılar dayanılmazdır. Oyucu, sıkıştırıcı ve basınç tarzında özelliklere sahiptir. Ağrının şiddetli olması kişide intiharı bile düşündürmektedir. Küme baş ağrıları başın hep aynı bölgesinde meydana gelmektedir. Ağrının başlangıcı hızlı olur, aşırı şiddetlenir ve aniden geçer. Ağrı, genellikle 15 dakikadan 3 saate kadar sürebilmektedir. Aşağı yukarı her gün ya da gün aşırı ağrı oluşur. Ağrının oluşma saati hep aynıdır. Aynı gün içerisinde 1 ile 8 arasında atak görülebilir. Ağrılı dönem genel olarak 1 – 2 ay devam eder. Görülme durumu 20 – 40 arasında ki genç erkeklerdir.
Küme Baş Ağrısı Belirtileri
Ağrı genellikle bir uyarı olmadan ani bir şekilde gelişebilmektedir. Ağrının görülen en yaygın belirtileri arasında; özellikle göz çevresinde dayanılmaz bir ağrının olmasıdır. Yalnız ağrı baş, boyun, yüz ve omuzlara da yayılabilmektedir. Ağrı, genellikle tek taraflıdır. Kişide huzursuzluk vardır. Aşırı terleme ve ağrıdan hangi göz etkilendiyse o gözde kızarıklık göze çarpar. Yüzün hangi tarafı etkilendi ise o tarafta da ki burun deliğinde tıkanma ve akma görülür. Cilt terli ve soluktur. Yüzün etkilenen tarafındaki gözde şişme meydana gelir. Göz kapağında sarkma görülür.
Küme Baş Ağrısı Sebepleri
Ağrının kesin sebebi bilinmiyor. Buna rağmen beynin hipotalamus bölgesinde oluşan anormalliklerin neden olduğu düşünülmektedir. Ağrının oluştuğu zaman hipotalamusta aktivite artışı gözlenmiştir. Ağrı, diğer baş ağrılar gibi gıdalar, stres ve hormonsal değişikliklerden kaynaklanmamaktadır. Yalnız ağrının aktif olduğu zamanlarda alkol kullanımı baş ağrısını tetikleyici etki yapabilir. Diğer bir sebep olarak kalp hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlar verilebilir.
Küme Baş Ağrısı Tanısı
Ağrının değişik atak ve türleri bulunmaktadır. Tanının konulması sizin ağrıyı tarif etmenize bağlıdır. Ağrının nerde oluştuğu ve ne şiddette olduğu, ataklar ve bunlara eşlik eden belirtiler teşhis için önemlidir. Baş ağrısının ne sıklıkta olduğu ve ne kadar sürdüğü de önemlidir. Küme baş ağrısının fiziksel belirtilerini tespit etmek için nörolojik muayene gerekebilir. Bilgisayarlı tomografi ile beyninizin kapsamlı bir görüntüsü alınır. Buna ek olarak beynin MR’ı çekilir.
Küme Baş Ağrısı Tedavisi
Bu baş ağrısının tedavisi yoktur. Tedavide amaç, ağrı şiddetini azaltmak, atakları engellemek ve baş ağrısı süresinin kısaltılmasını sağlamaktır. Ağrı aniden ortaya çıktığı ve yine birden ortadan kaybolduğu için ağrı kesici için reçetesiz ilaçlar etkili olmaz. İlaç etkisini göstermeden ağrı geçer. Hastalarda uygulanan %100 oksijen solunumu burun yoluyla ya da hiperbarik oksijen tedavisi hastalarda ağrının süresini kısaltmada oldukça etkilidir. İlaç tedavisi sayesinde ağrının şiddeti, atak süreleri ve atak dönemlerinde kısalmalar olabilmektedir. Ülkemizde fazla bilinmeyen bir de nöral tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntem ile baş ağrısının nedeni tespit edildikten sonra sonuç alınabilmektedir. Tedavinin doğru bir şekilde uygulanması ile ağrı birkaç gün içinde tam olarak kontrol altına alınmaktadır.