Özgür Bilgi Kanalı

Mezotelyoma Nedir – Belirtileri ve Tedavisi

Akciğer zarının yani plevranın kötü huylu tümörleri olarak bilinmektedir. Bu hastalık genellikle asbest ve erionit diye bilinen maddelere uzun zaman maruz kalan kişilerde ortaya çıkmaktadır. Özellikle ülkemizde İç Anadolu Bölgesi’nde ak toprak diye bilinen bir madde ile evlerin içinin badana yapılması sonucu çok sayıda bu hastalığa yakalanan kişi ortaya çıkmıştır. Ak toprak maddesinin içinde erionit bulunmaktadır. Hastalığın oluşmasında genetik yatkınlıkta etkendir. Bu hastalığın ortaya çıkmasında en büyük etken asbest maddesine maruz kalmadır.
Bu madde birçok sanayi kolunda kullanılmaktadır. Örnek vermek gerekirse; fren balata sistemlerinde, ısı izolasyonu malzemelerinde, yalıtım malzemeleri üreten sanayi dallarında ve gemi sanayinde asbest kimyasal maddesi kullanılmaktadır. Asbest kullanılan işyerlerinde korunma yöntemleri tam olmadığı zaman havada uçuşan bu lifli partiküller solunum yolu yardımıyla akciğerlere taşınır ve oradan da akciğer zarına giderek mezotelyoma hastalığının oluşmasına neden olur. Bu madde akciğer kanserinin oluşmasında da önemli bir role sahiptir.
Mezotelyoma Belirtileri
Hastalığa ait belirtilerin ortaya çıkması asbest maddesinin solunmasından 20 – 50 yıl sonra olabilmektedir. Genel olarak akciğer boşluğunda sıvı birikmesinden dolayı kişide nefes darlığı, öksürme ve göğüste ağrı meydana gelir. Diğer belirtiler arasında ise; göğüste ağrı oluşması, akciğerin çevresinde sıvı birikmesi, nefes darlığının olması, kişide yorgunluk, kansızlık, öksürük ve kanlı balgam görülmesidir.
Mezotelyoma Teşhisi
Şikâyetlerden dolayı doktora başvuran hastanın hasta tarafında solunum sesinde bir azalma vardır. Göğsün hasta tarafında bir küçülme gözlenir. Hasta olan tarafta omuzda bir düşüklük vardır. Çekilen akciğer grafisi ve bilgisayarlı tomografide plevra boşluğunda toplanan sıvı görülebilir. Plevra boşluğunda toplanan sıvıdan bir örnek alınır ve incelemeye gönderilir. Alınan sıvıda tümör incelemesi yapılır. Yalnız hastalığın kesin tanısı için doku parçası alınıp biyopsi yapılmalıdır. Biyopsi, kapalı plevra, açık plevra veya torakoskopik yöntem olmak üzere üç türlü yapılmaktadır.
Mezotelyoma Tedavisi
Hastalığın büyük bir çoğunluğunda kemoterapi tedavisi uygulanır. Bu tedavinin yan etkileri bulunduğundan onkoloji uzmanı tarafından ayrıntılı bir şekilde değerlendirme yapılmalıdır. Yeni uygulanmaya başlanan ısıtılmış ilaçların göğüs boşluğuna verilmesi tedavisinin nasıl bir sonuç verdiği henüz bilinmemektedir. Cerrahi teknik ise sadece belli mezotelyoma türlerinde tercih edilmektedir. Radyoterapi tedavisi ise çoğunluk olarak sıçrama yapan durumlarda kullanılmaktadır. Hastalığın tedavisinde iki tür ameliyat bulunmaktadır. Bunlardan ilki küratif cerrahi girişimdir. Bu yöntemde amaç hastalığı tamamen tedavi etmektir. Palyatif cerrahi girişimde ise hastanın yaşam kalitesi yükseltilerek nefes alması kolaylaştırılmaktadır.


Yemliha Toker
Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.