Özgür Bilgi Kanalı

Mide Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi
Midenin üst kısmında kalan bölümün yemek borusuna doğru sarkması durumunda mide fıtığı ortaya çıkar. Mide fıtığının oluşmasında midenin üst kısım kasının gevşemesi etken olmaktadır. 65 yaş üzerindeki kişilerin yarısında bu durum ortaya çıkmaktadır. Mide fıtığı bazı kişilerde reflü rahatsızlığına sebep olabilmektedir. Reflüsü olan kişilerin çoğunda mide fıtığı da bulunmaktadır ama bu herkeste görülecek diye bir durum yoktur. Mide fıtığı kişinin hayatını tehdit edici nitelikte olmaz. Hayat standardını düşürmez. Yalnız bu duruma reflünün eşlik etmesi veya mide fıtığının büyük olması bazı şikâyetlerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu şikâyetler ciddi boyutlarda olursa fıtık cerrahi yolla çıkartılmalıdır.
Mide Fıtığı Sebepleri
Mide fıtığının en yaygın sebepleri arasında karın içindeki basıncın artmasıdır. Karın içinde oluşan basınç, kusma, öksürmek, aşırı bağırsak hareketleri sırasında gerginlik oluşması ve ağır kaldırma gibi durumlar sonucunda normal durumundan daha fazla artabilir. Bunların yanında hamilelik durumu, aşırı şişmanlık ve batın içinde bulunan sıvıyı mide fıtığı nedenleri arasında sayabiliriz. Kişide kilonun fazla olması mide fıtığı sırasında sıkışma ataklarının oluşmasını kolaylaştırıcı bir etkiye sahiptir. Kilodan dolayı karın içinde birikmiş olan yağlar mideyi ileri doğru iter ve bu durumda fıtıklaşmanın oluşmasını kolaylaştırır.
Mide Fıtığının Belirtileri
Küçük çaptaki fıtıklar herhangi bir problem çıkarmaz. Orta ve büyük boydaki fıtıklar kişide bazı problemlere sebep olabilir. Buna dayanarak belirtiler arasında; mideden yukarıya doğru yayılan bir yanma ve ekşime olması, ağzın içine acı su veya ekşi bir suyun gelmesi, seste oluşan kısıklık, bir türlü tedavisi yapılamayan boğazda oluşan enfeksiyonlar, dişlerde erozyonların oluşması, boğazda dolgunluk duyulması, sık bir şekilde boğazı temizleme isteği, ses tellerinde yumrucuk olması, müzmin bir öksürük, tedavisi yapıldığı halde bir sonuç alınamayan astım hastalığı, tekrar eden zatürree ve uyku esnasında solunum bozukluğunun ortaya çıkmasını sayabiliriz.
Mide Fıtığı Tedavisi
Mide fıtığını geriye çeviren herhangi bir ilaç şuan için yoktur. Tedavide ilk olarak ilaçlar uygulanmaktadır. Böylelikle mide asidi kontrol altına alınarak yarattığı tahribat en aza indirilmektedir. Endoskopi veya röntgen ile midede oluşan fıtığın şekline bakılır ve midede olması gerektiğinden daha fazla büyüklükte bir fıtık tespit edilmesi durumunda ameliyat uygulaması yapılır. Bu tür ameliyatlar laparoskopik yöntemler ile yapılmaktadır.
Kişinin tıbbi tedavi dışında da kendisinin önlemini alması gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Bu durumları şöyle belirtmekte fayda vardır. Kişi kilolu ise mutlaka kilo vermelidir. Çünkü fazla kilolardan dolayı karın içinde oluşan basınçta artma olduğu bilinen bir gerçektir. Yemek yedikten sonra yere eğilme ve yatma olaylarından kesinlikle kaçınınız. En az 1 saat boyunca yere eğilmenizi sağlayacak herhangi bir hareket yapmaktan kaçınınız. Stresin her türlüsünün mide rahatsızlığında baş etken olduğunu sakın unutmayınız. Beslenme şeklinizde değişiklikler yapınız. Yemek öğünlerinizi artırınız. Kendinizi günde 4 – 5 öğün yemeğe alıştırın. Sigara kullanmayı bırakın


Yemliha Toker
Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.