Mide Kanseri Nedenleri ve Tedavisi
Midede meydana gelen bir kanser türü olan mide kanserinin bir diğer adı gastrit kanserdir. Bu kanser çoğunluk olarak midenin iç yüzünde bulunan ve mukoza üretimi yapan hücrelerde oluşmaktadır. Bu kanser türü en yaygın kanserlerden biridir. Erkeklerde görülme olasılığı bayanlardan daha fazladır. Yaşlı insanlarda bu hastalığa daha sık rastlanmaktadır.
Mide Kanseri Belirtileri
Mide kanserinin erken evrelerinde herhangi bir belirti görülmez. Risk taşıyan kişilere endoskopik muayene yapıldığı zaman hastalık teşhis edilebilir. Mide kanserinin belirtileri ancak kişilerde besin akışının engellenmesi veya kanserin yayılması sonucu ortaya çıkmaktadır. Hastaların çoğunluğunda fiziksel olarak elle muayene edildiği zaman ele bir kitle gelir. Mide bölgesinde bir ağrı oluşumu. Midenin ağırlaşması hissi. İştahta azalma. Kilo kaybetme. Mide bulantısı. Kusma. Yemeklerden sonra rahatsızlık durumu ve midenin şişmesi. Anemi. Yorgunluk hissetme. Mide veya bağırsakta kanamaların olması. Bu durum gizli seyredebilir.
Mide Kanseri Nedenleri
Mide kanserinin görülmesinde en yaygın nedenlerin başında beslenme alışkanlıkları gelmektedir. Tuzlu besinlere ağırlık vererek, sebze ve meyveleri az tüketmek beslenmede karşılaşılan en yaygın kanser türünün ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Nitrat ve nitrit tuzları mide içinde kanserojen maddeye dönüşerek kansere yol açabilmektedir. Midede gastrit ve ülsere sebep olan H.pylori adlı bakteri kansere de sebep olarak gösterilmektedir. Bu bakteri ortadan kalktığı zaman kanser riski de azaltılmış olacaktır. Sigara içmek kanser riskini 6 kat artırarak midede iltihap oluşmasına zemin hazırlar. Bunun yanında alkol tüketimi de mide kanserinin oluşumuna katkıda bulunanların başında gelmektedir. Genetik faktörlerde kişinin mide kanserine yakalanma olasılığını arttırmaktadır. Bunların yanında çevresel faktörler, bazı hastalıkların varlığı ve mide ameliyatları mide kanserinin oluşmasında rol oynamaktadır.
Mide Kanseri Tanısı
Mide kanseri teşhisini koyabilmek için bazı testlerin yapılması gerekmektedir. Mide kanseri hastalığı tanısını koymak için en etkili yollardan bir tanesi endoskopi yöntemidir. Ucuna kamera takılan bir boru ile mideye bakılır. Bu alet sayesinde midenin her tarafı incelenir. Kanser varsa bu alet ile gözlemlenir. Kesin bir tanı için şüphe edilen yerlerden parça alınır ve biyopside incelenir. Kanser hücreleri mikroskop altında rahatlıkla görülebilir. Baryumlu mide grafisi sayesinde de kanserli hücreler tespit edilebilir. Kan testleri yapılır. CEA, kanser hücrelerinde oldukça fazla bulunur ve mide kanseri tanısı konulan çoğu hastada bu durum ortaya çıkar.
Mide Kanseri Tedavisi
Mide kanserinin tedavisi ameliyat ile çözülür. Yapılan ameliyat sonucu mide alınır çünkü kanser yayılmıştır. Sadece kanseri temizlemek bir işe yaramayacaktır. Kanserin türüne göre hastaya radyoterapi, kemoterapi ve ilaç tedavisi uygulanır. Tedavi sonrası hasta kanserden kurtulabilir ama kanser tekrarlayabilir. Onun için bu aşamadan sonraki hareket kanserin tekrar ortaya çıkmasına engel olmaktır.