Omuz Çıkması Belirtileri ve Tedavisi
Omuz çıkması üst kol kemiğinin omuz ile birleştiği eklem yerinden çıkması durumu olarak ifade edilir. Vücut eklemleri içinde en hareketli eklem türü omuz eklemleridir. Bundan dolayı çıkmalara ve zarar görmelere diğer kemiklerden daha fazla maruz kalırlar. Omuz çıkığı yaşayan kişiler uygun ve yerinde yapılan bir tedavi ile birkaç hafta içinde eski hallerine kavuşmaktadır. Omuz, bağlar, kaslar ve benzer dayanıklı dokular ile birbirine bağlanan kemiklerden oluşmuş bir yapıdır. Sağlıklı bir omuzda bu saydığımız parçalar uyumlu bir şekilde çalışır ve kişi bu durumda hiçbir ağrı duymadan işlerini yapabilir. Yalnız omuzun herhangi bir yerinde oluşan bir hasar hareketlerde kısıtlanmalara ve ağrıya neden olabilir.
Omuz Çıkığı Belirtileri
Omuzun çıktığı genellikle belirli bir pozisyona girdiğinde kendini belli eden bir durumdur. Örneğin; sırtınıza döndürdüğünüzde bu kolaylıkla anlayabilirsiniz. Bunun yanında diğer belirtiler şunlardır. Omuz, gözle görülebilecek şekilde deforme olmuştur ya da yerinden oynamıştır. Omuzun çıktığı yerde şişlik ve morarma meydana gelir. Şiddetli bir ağrı hissedilir. Kişi omzunu hareket ettiremez. Kişi kolunu yukarı kaldırmak isterken ağrı duyar. Omuzda güç azalması olur ve sertleşme meydana gelir. Omuzda oluşan bir çıkma boyun veya kolun alt kısımlarında güçsüzlüğe ya da karıncalanmaya neden olur. Omuzun çıkmasından dolayı omuz kaslarında bozulma meydana gelir. Bu durumda kas spazmların oluşmasına neden olur. Böyle bir durumda kişinin ağrısı artar.
Omuz Çıkması Sebepleri
Omuzda oluşan çıkığın 2 temel nedeni vardır. Bunlardan ilki bir darbe sonucu oluşan bir yaralanmada omuzun çıkmasıdır. Bu durum genellikle kol ters bir şekilde zorlandığı veya böyle bir durumda uzun zaman tutulduğunda omuz yerinden çıkabilir. Omuza gelen ağır bir darbe, ağır bir yük kaldırmak veya açık olan kolun üzerinde sert bir şekilde düşmek omuzda çıkmalara neden olabilmektedir. Diğer bir neden ise omuzda bir gevşeklik durumunun olmasıdır. Bu durum doğuştan gelmiş olabilir veya zaman içinde oluşmuştur. Bu tür omuz çıkmaları özellikle fırlatma ve yüzme sporu ile uğraşan kişilerde daha fazla görülür.
Omuzda meydana gelen çıkıklar bazı komplikasyonlara neden olabilir. Bu komplikasyonlar arasında şunları sayabiliriz. Omuz eklemini güçlü tutan kas, bağ dokusu ve kirişlerde yırtılmaların olması, omuz ekleminin çevresinde bulunan sinir ya da kan damarlarında hasar meydana gelebilir ve omuzda bir istikrasızlık durumu ortaya çıkabilir.
Omuz Çıkığı Tanısı ve Tedavisi
Doktor ilk olarak fiziksel bir muayene yapacaktır. Omuzun bölgesinin filmi çekilerek çıkıklar, kırıklar ve omuz ekleminde oluşan diğer hasarlar görülebilir. Omuz çıkıklarında uygulanan tedavi prosedürü ise şöyledir. Kapalı redüksiyon yöntemi uygulanabilir. Yerinden çıkmış olan kemik yavaş hareketler ile eski yerine yerleştirilir. Kişinin ağrı ve şiddetine göre omuz kemikleri yerine geçirilmeden önce genel bir anestezi yapılabilir. Hastaya kas gevşetici ve sakinleştirici verilebilir. Kişinin zayıf bir omuz eklemi ya da bağ dokusu bulunuyorsa uygun bir güçlendirmeye karşın omuzun tekrar çıkma riskinin olduğu durumlarda ameliyat yapılabilir. Eğer sinirler ve kan damarları zarar görmüş ise bu durumda da ameliyat gerekebilir. Doktor hastanın omzunu birkaç gün ile birkaç hafta arasında olmak üzere omuz kemiklerinin hareket etmesini engellemek için atel ve kol askısı kullanılmasını önerebilir. Bu malzemelerin omuzdan ne zaman çıkarılacağı ise çıkığın durumuna göre değişiklik gösterir. Omuz çıkığının iyileşme döneminde kas gevşetici ve ağrı kesiciler kullanılması omuz bölgesinde rahatlamaya neden olacaktır. Atel ya da askı çıkarıldıktan sonra omuza eski gücünü ve hareketliliğini tekrardan kazandırmak için aşamalı olarak fizik tedavi seansları uygulanabilir. Omuz çıkığı basit bir durum arz ediyorsa, sinir ve doku hasarı meydana gelmemişse birkaç hafta içinde iyileşme olacaktır. Yalnız ileriki zamanlarda omuzun tekrardan çıkma riski vardır. Omuz çıkmasından sonra tam iyileşme sağlanmadan kişinin güç gerektiren aktiviteler yapması veya yaralanması omuzun tekrar çıkmasına neden olabilir.