Özgür Bilgi Kanalı

Kadınlar için en önemli hormonların başında gelen östrojen hormonu adet döngüsü gibi kadınlara özgü durumların işleyişini sağlar. Üreme yaşında olan kadınlarda fazla olmasına rağmen bu hormon erkeklerde de bulunur. Göğüsler, bayanlar için cinsiyet belirleyen bir organdır. Östrojen hormonu göğüslerin olgunlaşmasını sağlar. Regl döngüsüne bağlı olarak rahim içi zarının kalınlaşmasına yardım eder.

Östrojen Hormonu Görevleri

Ergenlik döneminde hipofiz bezinden salgılanan FSH ve LH hormonları genç bayanlarda yumurtalıkların uyarılmasını sağlayarak östrojen hormonu salgısını başlatır. Ergenlik çağında olan genç kızların bu hormon sayesinde boyları hızlı bir şekilde uzar. Genital bölge çevresinde kıllanmalar oluşur. Kalça bölgesinde bulunan yağ hücreleri harekete geçerek yağ üretmeye başlar. Göğüslerin büyümesi ve meme başının koyulaşması gerçekleşir. Vücut hatlarında ovalleşmeler meydana gelir. Yumurtalıklarda büyüme olur. Rahim içi ve dışı duvarında kalınlaşmalar meydana gelir. Vajinada boy olarak uzama olur ve kayganlaştırıcı bir özelliğe sahip olan mukus salgılanmaya başlar. Bu belirtiler ergenliğin başlaması anlamına gelir ve regl kanaması olduğu zaman vücutta oluşan bu değişiklikler yerine oturur. Boyda uzama regl kanamaları ile birlikte son bulur. Östrojen hormonu ile birlikte uyum içinde çalışan bir de progesteron hormonu vardır. Şöyle ki iki kanama süreci arasında regl kanaması sonrasındaki ilk hafta östrojen hormonu rahmi ve yumurtalıkları kanama için hazırlamaktadır. Daha sonraki dönemde progesteron hormonu rahim içi salgıları çoğaltır. Eğer döllenme olmuşsa hamileliğe, döllenme gerçekleşmemişse kanamaya yardımcı olmaktadır.

Östrojen Hormonu Eksikliği

Östrojen hormonun yeterli miktarda olmaması kadının erken menopoza girmesine neden olabilir. Böyle bir durumda kadında psikolojik problemler ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanında memelerde küçülme, vajinada kuruluk, ağrılı bir cinsel ilişki, ciltte kırışıklıların oluşması, saç dökülmesi, vajinada sarkmaların olması ve cinsel ilişkiye karşı kadında bir isteksizlik olması.

Östrojen Hormonu Fazlalığı

Östrojen hormonun fazla salgılanması yumurtalıklarda sorunlara yol açmaktadır. Polikistik over hastalığında kadında kanama olmaz ve kısırlık oluşabilir. Kadının alt bedeni büyümeye başlar ve vücut armut tipi kilo alır. Östrojen hormonunun fazla olması var olan kanser hücrelerine uyarı yapmaktadır. Meme ve rahim kanseri riskleri daha fazla olmaktadır. Vücuttaki yağ dokusu miktarı fazlalaşır. Su ve tuz tutumu fazla olur. Kadında yüz tipi ovalleşir ve ödem ortaya çıkar. Bacak damarlarındaki kalınlaşmalar göze çarpar. Yüksek tansiyon riski ortaya çıkar. Akciğerde pıhtı oluşmasını sağlar ve safra kesesinde taş olumuna neden olur.


Yemliha Toker
Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.