Özgür Bilgi Kanalı

Penisten Kan Gelmesinin Sebepleri ve Tedavisi
Penisten gelen kan bir darbe sonucu da olabilir ciddi bir hastalığın habercisi de olabilir. Bazı durumlarda kanama kendiliğinden geçerken bazı durumlarda kanama devam eder. Bu durumda kişi tedavi için doktora başvurmalıdır. Genelde meni şeffaf ve beyaz renkte olan bir sıvıdır. Normal bir durumda menide kan bulunmaz. Erkekte meninin kanlı gelmesi nadir görülen bir durumdur. Menide kan olabilmesi için prostat bezinde, meninin depolandığı keselerde yada meni kanallarında herhangi bir problemin olması gerekmektedir. Böyle bir duruma sebep olacak etkenlerin başında ilk olarak prostat bezinde olabilecek iltihaplar ve kanser sorunları gelmektedir. Menide kan görülmesi çok nadir de olsa bir kanser hastalığının habercisi olabilir. Hastalarda genelde ağrı olmaz. Cinsel yoldan bulaşan bir hastalık bulunmuyorsa meninin tek başına kanlı gelmesi eş açısından herhangi bir risk oluşturmaz.
Sebepleri
Meni ile birlikte kan gelmesi birçok sebebe bağlı olabilir. Bu sebepler arasında; prostatta görülen iltihaplar, prostatta büyüme, meni kanallarında iltihap olması, meni kanallarında tıkanıklıkların olması, cinsel ilişkide zorlama olması, meni kanallarına baskı yapan kistlerin varlığı kanamaya neden olabilir. Bu kistler küçük damar çatlamalarına neden olduklarından meni ile birlikte kan gelmesine neden olabilirler. İdrar kanalı, prostat, erkek yumurtası ve meni keseleri iyi ve kötü huylu tümörlere maruz kalmış olabilir. Bu durumda meni ile birlikte kan gelmesine neden olabilir. Meninin gelirken geçtiği yollar üzerinde yer alan damarlarda anormallikler, damarlarda küçük çatlamalar, varisler, kan damarlarında iyi huylu tümörler meninin kanlı gelmesine neden olabilmektedir. Meni kanallarında oluşan kanserlerde meniden kan gelmesine neden olabilir. Bu tür kanserler çok nadir olarak ortaya çıkmaktadır. Aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçların kullanılması, prostat kanseri için yapılan tetkiklerden sonra da meni kanlı olabilir. Prostat kanseri için alınan radyoterapi tedavisinden sonrada meniden kan gelebilir. Cinsel bölge ve bu bölgeye komşu olan organların darbe alma sırasında da menide kan görülebilir.
Teşhisi
Meniden kan gelmesinin nedeni bulununcaya kadar incelemeler yapılmalıdır. Eğer hasta 40 yaşının üstünde ve bu durum devamlı olarak tekrar ediyorsa o zaman ayrıntılı bir inceleme yapılmalıdır. Hastanın son zamanlarda zorlayıcı bir ilişki yaşayıp yaşamadığı sorulur. Meniden örnek alınarak inceleme yapılır ve enfeksiyon olup olmadığı araştırılır. İdrardan örnek alınıp, tahlil yapılır. Prostat kanseri olup olmadığını tespit etmek için PSA ölçümü yapılır. Meni kanallarında bir genişleme, tıkanma ya da kanser riskinin olup olmadığına bakılır. MRG ile meni keseleri ve prostat daha ayrıntılı bir inceleme altına alınır.
Tedavisi
Meniden kan hangi sebepten dolayı geliyorsa tedavisi de o nedene göre yapılmalıdır. Kan gelmesi prostat iltihabından kaynaklanıyorsa o zaman hasta 6 hafta süre boyunca antibiyotik kullanmalıdır. Meniden kan gelmesi hafif bir şekilde seyrediyorsa ve hastanın herhangi bir başka şikayeti bulunmuyorsa takip yeterli olacaktır. Eğer bu durum ısrarlı görünüm arz ediyorsa o zaman antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Meniden kan gelmesine neden bir kistin varlığı ya da prostat büyümesi ise bu hastalıkların tedavisine öncelik verilmelidir.


Yemliha Toker
Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.