Siğilin Nedenleri ve Tedavisi
İyi huylu deri kabartıları olan siğiller cildimizin üst tabakasına bir virüsün yerleşmesi sonucu ortaya çıkarlar. Siğile sebep olan virüslere HPV adı verilmektedir. Cildimizde kesik veya yara olduğu zaman bu virüslerden birisini kapma olasılığımız oldukça fazladır. Siğillerin birçoğu zararsızdır ama virüs kökenli olduklarında oldukça bulaşıcıdırlar. Siğile doğrudan dokunmak ve ellerimiz ile bir başka yere dokunmak siğilin bulaşması için yeterli olacaktır. Ellerde, parmaklarda, ayaklarda ve genital organlarda sık bir şekilde görülür. Bağışıklık sisteminin zayıf olduğu bir anda ortaya çıkan HPV virüsü aylarca devam eden bir kuluçka dönemiyle gelişirler. Genital bölgede oluşan siğillerin tedavi edilmesi ayrı bir önem taşımaktadır. Çünkü bu siğillerin tedavisi yapılmadığı zaman rahim kanserine kadar gidebilecek durumlar ortaya çıkabilmektedir. Siğiller genelde cilt rengindedirler. Sert ve pürüzsüz bir görünüm sergilerler. Bunun yanında koyu renkte olan düz ve yumuşak siğil türleri de bulunmaktadır.
Siğilin temel sebebi HPV virüsüdür. Bu virüs daha çok vücuda yara ya da küçük bir kesikten girer. Erkeklerin yüzlerinde ve kadınların bacaklarında siğil çıkma olasılığı fazladır. Çünkü bu tür vücut yerleri temizlik için daha fazla tıraş edilmektedir. Vücudumuzun herhangi bir yerinde çıktığını gördüğümüz siğiller vücudun başka bir yerine sıçrama gösterebilirler. Bir başka kimsenin vücudunda ki siğile dokunmaktan hemen virüs kapmazsınız ama kapma ihtimaliniz vardır. Siğil hücreleri çoğunluk olarak ıslak ve nemli bölgeleri tercih eder. Bundan dolayı havlu ve ıslak terlik gibi eşyaların ortak kullanılması siğilin bulaşması için yeterli olacaktır. Bazı kişilerin vücudu siğil virüsüne karşı daha dirençlidir. Bağışıklık sistemi vücudu buna karşı korur ve bundan dolayı bu tür kişiler virüsü kolay bir şekilde kapmazlar. Bunun tam tersi durumunda ise zayıf vücut direnci olan kişiler virüsü hemen kaparlar ve vücutlarında siğiller meydana gelir.
Siğile sebep olan HPV virüsünün vücuda girmesini kolaylaştıran bazı durumlar vardır. Bu durumlar arasında şunları sıralayabiliriz. Alerjik bir bünyeye sahip olmak virüsü kapmayı kolaylaştırır. Cinsel temas yoluyla özellikle genital bölge siğilleri kolaylıkla bulaşabilirler. Virüsün bulaşması ve vücuda yerleşmesi yaralar ve kesikler yoluyla kolaylıkla olmaktadır. Ortak kullanım alanlarından olan banyo, duş, hamam, havuz, kaplıca, sıcak ve ıslak ortamlar virüsün bulaşması için oldukça uygun yerlerdir. Ortak kullanılan havlu, bornoz ve terlikler, ciltte tıraş edilen yerler, siğile doğrudan dokunmak, tırnak yemek, vücudun yorgun düşmesi, stres, uykusuzluk, diyet yapma, kötü beslenme ve anemi gibi durumlar vücudun zayıflamasına neden olur. Zayıf bir bağışıklık sistemi ise siğile neden olan virüsün vücuda girmesini kolaylaştırır.
Tedavisi
Tedavide amaç ciltte oluşan siğillerin yok edilmesidir. Siğillerin tedavisinde en çok uygulanan yöntemler arasında salisilik asit içeren ilaçlar, doktor tarafından tatbik edilen koter ile yakma, dondurma ve lazer tedavi yöntemleridir. Genital bölgelerde oluşan siğiller için ise uzman bir doktora başvurulması gerekmektedir. Siğiller tedavi edildikten sonra yeniden çıkabilirler. Bazı insanlarda ise siğil bir defa çıktıktan sonra virüs uyku durumuna geçer ve bir daha harekete geçmezler. Siğil tedavisinde siğillerin yok edilmelerinin yanında bağışıklık sisteminin de güçlendirilmesi amaçlanmalıdır.