RUDOLF WEİGL TİFÜSÜ YENEN ADAM

Rudolf Weigl

Polonyalı olarak doğmadı ama kendi seçimiyle Polonyalı oldu. Rudolf Weigl, tifüs mikroplarını üretmek için bitleri kullanmanın öncüsü ve bu korkunç hastalığa karşı ilk etkili aşının yaratıcısıydı.

 

Rudolf Weigl, 2 Eylül 1883’te Moravya’da Avusturyalı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babasının erken ölümünden sonra annesi, lise profesörü Józef Trojnar olan bir Polonyalı ile yeniden evlendi. Ona Polonya geleneği ve kültürü tutkusunu aşılayan üvey babasıydı.

1907’de Lwów Üniversitesi’nden mezun oldu. Birinci Dünya Savaşı sırasında, şimdiden milyonlarca insanı öldürmüş olan düşman kurşunlarından daha korkunç bir hastalık olan tifüse karşı etkili bir aşı yapmaya çalıştığı orduya alındı. Weigl’in çalışması başarılı oldu – oldukça etkili bir aşı yapıldı. Polonya, 1920’de bağımsızlığını yeniden kazandıktan sonra, nispeten genç yaşına rağmen mezun olduğu okulda profesör oldu. Resmi tıp eğitiminden yoksundu (doktora ve doktora sonrası tezi zooloji ve histolojiyle ilgiliydi), ancak Lwów’da araştırmasına devam ettiği Salgın Tifüs ve Virüsler Araştırma Enstitüsü’nü kurmaya karar verdi. Enstitüde aşı inkübasyonu için böcek bağırsaklarını kullanmanın yenilikçi bir yöntemi geliştirildi.

Lviv’deki Jan Kazimierz Üniversitesi (fotoğraf: NAC)

Bu Lwów aliminin ünü hızla tüm dünyaya yayıldı. Weigl’in icadı, Çin’deki Belçikalı misyonerler arasında daha büyük ölçekte kullanıldı ve binlerce Çinliyi kurtardı ve bunun için, Büyük Aziz Gregory Papalık Düzeni de dahil olmak üzere en yüksek nişanlarla onurlandırıldı. Birçok farklı ülkeden bilim insanı Enstitünün yöntemlerini öğrenmek için Lwów’a geldi.

1939’da Weigl, Habeşistan’da kaldı ve burada yerel epidemiyolojik durumu inceledi, ancak savaş tehdidi nedeniyle Polonya’ya dönmeye karar verdi. Savaş çıktı ve o yılın Eylül ayında Lwów Sovyet işgali altına girdi. İşgalciler, Weigl’in icadının öneminin farkındaydı ve bu nedenle, araştırması için kendisine ek odalar verildi. 1941 yazında Lwów’un Alman ordusu tarafından işgalinden kısa bir süre sonra, Waffen-SS’den General Fritz Katzmann, Volkslist’i imzalama ve Berlin’e taşınma teklifiyle Weigl’in ofisine geldi. Bir akademisyen ve iki Avusturyalının oğlu olarak bu mükemmel bir çözüm gibi görünüyordu. Ancak sonuçların farkında olan Weigl, yalnızca kısaca yanıt verdi: “Anavatanınızı yalnızca bir kez seçersiniz. 1918’de benimkini seçtim.

Ancak çalışmaları değerliydi ve Almanlar bunu çok iyi biliyordu. Sadece 1942’de Nobel Ödülü adaylığına verdiği desteği geri çekerek yanıt verdiler.

Lviv’de Profesör Rudolf Stefan Weigl

Rudolf Weigl’in icadının fenomeni neydi? Besleyicinin vücuduna bitlerin insan kanını emebileceği özel kafesler takmaktan oluşan özel bir bit besleme tekniği icat etti. Kafesler, çirkin yaraları gizlemek için en sık uyluklarda veya bacakların alt kısımlarında gizli yerlere yerleştirildi. Yaklaşık 45 dakikalık yemlemeden sonra bitlerin aşırı yemeden patlamasını önlemek için kafesler kapatıldı. Sonra onlara tifüs mikrobu enjekte edildi. Çoğalınca bitler mikroskop altında hazırlandı. Bağırsakları aşının temeliydi. Isırıkları tarafından bırakılan kalıcı izler nedeniyle, savaştan önce sadece erkekler “besleyici” olarak çalıştırılıyordu. Ancak İkinci Dünya Savaşı’nın patlak vermesinden sonra artık kimsenin umurunda değildi. O dönemde işgal ordularının aşıya ihtiyacı vardı, bu nedenle Weigl’in laboratuvarının genişletilmesi gerekiyordu. O zamanlar bu korkunç hastalıkla savaşmanın bilinen tek ve etkili yöntemi buydu.

Enstitüde “besleyici” olarak çalıştırılanların hayatta kalma şansları arttı ve bu tür belgeler Almanlar tarafından genellikle “kesin” olarak kabul edildi. Bu nedenle Enstitü, Polonya entelijansiyasının temsilcilerini, bilim adamlarını ve kültür insanlarını ve ayrıca bağımsızlık üyelerini yeraltında istihdam etti. Lwów “besleyicileri”, diğerlerinin yanı sıra parlak matematikçi Stefan Banach, mikrobiyolog Ludwik Fleck, şair Zbigniew Herbert, coğrafyacı Alfred Jahn, genetikçi Wacław Szybalski ve diğerlerini içeriyordu. Weigl Enstitüsü’nde istihdam, bir toparlanma durumunda özgürlük getirebilirdi, ayrıca Lwów’un entelijensiyasının açlıktan ölmek üzere olan temsilcilerine işgalde hayatta kalma şansı veren ek bir yemek ödeneği sağladı. Enstitü için yaklaşık iki bin kişinin çalıştığı tahmin ediliyor.

Bir kişinin uyluğuna bağlanmış bit taşıyan tifüslü kafesler

Enstitünün faaliyetleri sadece işgal ordularının emriyle aşı üretmekle sınırlı kalmadı. Elde edilen aşı ve ilaçların kaydedilmesindeki zorluklar nedeniyle, katı bir komplonun parçası olarak toplama kamplarına, Yahudi gettolarına ve yeraltı askerlerine gönderildiler.

Sovyet ordusunun ilerlemesiyle karşı karşıya kalan Rudolf Weigl, Lwów’dan ayrılmak için dramatik bir karar verdi. 1944’te Krakow’a ve ardından birkaç yıl sonra aşı üzerinde çalışmaya devam ettiği Poznań’a taşındı. Almanya ile asılsız işbirliği suçlamalarının bir sonucu olarak, komünist yetkililer 1948’de Nobel Ödülü verilmesini engelledi. faaliyetler. 11 Ağustos 1957’de Zakopane’de öldü.

Yazar: Yemliha Toker

Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version