Özgür Bilgi Kanalı

Yeni bir yıl demek, yeni SEO spekülasyonları ve yeni trendleri de demek. Her ne kadar arama motoru optimizasyonu tekniklerinin geçmişten gelen ve devam eden bileşenleri geçerliliklerini sürdürse de, yeni bir yılda her zaman yeni trendlerin varlığından bahsetmek de mümkün.

İnsanların SEO forumları ve sosyal medya gruplarında en yaygın şekilde sorduğu sorular arasında “SEO’da bu yıl yeni neler var?” sorusu geliyor. Sürekli olarak değişim gösteren bu alan şimdiye kadar hiçbir zaman yerinde saymadı diyebiliriz. Aşağıda 2017’de üzerinde durulması gereken sekiz trendi görüyoruz.

HTTPS artık bir seçenek değil

HTTPS(Hypertext Transfer Protocol Secure) kullanıcıların bilgisayarları ile web siteniz arasındaki bilgi akışının güvenli hale gelmesini sağlıyor. Günümüz kullanıcıları artık eskisine oranla internette güvenliklerine çok daha fazla önem veriyor. Artık onlar için bir web sitesine girdiklerinde güvenlikten daha önemli olan başka bir şey yok diyebiliriz. HTTPS’e geçiş oldukça düşük maliyetli bir işlem olduğu gibi, Google bu parametrenin bir sıralama sinyali olduğunu da doğruladı.

Uzun-tipte içerikler arama motorlarında daha başarılı olarak değerlendirilmeye devam edecek.

Uzun-tipte olarak belirttiğimiz içerikler yani 2,000 kelime üzerindeki içeriklerin arama sonuçlarında daha iyi performans gösterdiği pek çok defa gözlendi. Pek çok pazarlamacının birkaç yıl önce uygulamaya başladığı bu yaklaşım organik olarak sıralamalara girmek ve ziyaretçilerini, satışa ve kazanca dönüştürmek isteyen firmalar için halen daha “gözde-seçim” olma özelliğini sürdürüyor.

Sosyal medya referans trafik açısından daha büyük bir altın madeni olmaya başlayacak.

Sosyal medyada günlük olarak ne kadar aktivite ve etkileşim olduğunu bir düşünün. Ürünler ve servisler sosyal medyada keşfediliyor, kullanıcılar bir ürün hakkında desteğe ihtiyaçları olduğunda sosyal medyaya yöneliyorlar ve markalar bu platformlarda düzenli olarak aktif konumlarını koruyorlar – sosyal medya şüphesiz referans trafik için kaliteli bir kaynak.

Sesli aramalar daha da yaygınlaşacak

Google Home ve Echo by Amazon kullanıcılarına hemen hemen tüm aramaları parmaklarını dahi kıpırdatmadan yapmaları için olanak sağlıyor. Kafanızdaki tüm sorulara bu cihazları evlerinizde kullanarak cevap bulabileceğiniz gibi, yurtdışında şimdilerde bu araçlarla pizza siparişi dahi vermek mümkün hale geldi. Her ne kadar bu yıl ülkemizde bu teknolojiler yaygınlaşmayacak olsa da, dünyada bu konuda da önemli gelişmeler bekleniyor diyebiliriz.

Google Hızlandırılmış Mobil Sayfalara (ing, AMP), daha büyük önem verecek

Google’ın AMP’ye ne kadar düşkün olduğu bir sır değil. AMP sayesinde web sayfaları anında yükleniyor ve daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlanıyor. İşte konu hakkında doğrudan AMP’den gelen bir açıklama: “AMP statik içeriğe sahip web sayfalarının hızlı okunması için kullanılabilecek bir yoldur. İçerisinde üç bölüm bulunur: AMP HTML, güvenilir performans için birkaç sınırlamaya sahip olduğu gibi, temel HTML’in ötesinde içerikler üretmek için bazı eklere de sahiptir. AMP JS kütüphanesi AMP HTML sayfalarının hızlı şekilde render edilmesini sağladığı gibi, Google AMP Cahce de ön belleğe alınmış AMP HTML sayfaları için kullanılır.”

Kullanıcı deneyimi – UX (user experience), adım adım fayda sağlamaya devam edecek

Kullanıcı deneyimini arttırmanın SEO stratejisine yönelik doğrudan etkileri olduğunu söyleyebiliriz. Ziyaretçileriniz sitenizde daha uzun süre kalırlar ve daha fazla içerikle etkileşime girerler. Bu sayede de hemen çıkma oranlarınız düşer. Bu durum ayrıca sitenize yönelik dönüşüm oranlarını da arttırmaya katkı sağlar. Sosyal alanlarda beğeniler ve paylaşımlar da getirir.

Mobil-öncelikli stratejiler bir ihtiyaç halini aldı

Mobil cihazlardan giderek artan trafik nedeniyle, web sitesi sahipleri sayfalarının tasarımını gerek tasarım gerekse de kullanıcılara yöneltilen teklifler açısından mobil öncelikli olacak şekilde düzenlemeye başladılar. Bu noktada iyi olan şeyin mobil trafik oranlarının yükselişte olması olduğunu söyleyebiliriz. Tabi ki, bazı sektörlerde mobil trafik yüzdesi hiçbir zaman masaüstü trafiğinin yerini alabilir konuma gelemeyecek. Yine de böylesi firmalar için mobil dostu uygulamaları da bulundurmak da bir hayli önemli.

Linkler harika içeriklerin yan ürünleri olmaya devam edecekler

Linkler halen daha geçerliliklerini koruyorlar – halen daha önemli sıralama sinyalleri olarak görüldüklerini söyleyebiliriz. Onları nasıl sürekli hale getirebileceğinizi düşünmektense, ürettiğiniz kaliteli içeriklerle insanların paylaşımını ve daha siz sormadan dahi link vermesini sağlayabilirsiniz. Infografikler ve detaylı durum çalışmaları ve raporları, standart blog postlarından daha iyi performans gösterme eğilimindedirler. Bu tür içerikler düzenli olarak link akışı sağlamanız için anahtar içeriklerdir ve pek çok web sitesinin bu sayede sıralamalarda kat ettikleri gelişimleri görmek de mümkün.


Yemliha Toker
Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.