SEO ( Arama Motoru Optimizasyonu) Ülkemizde gerçekten olması gerektiği gibi yapılmıyor. SEO dendiğinde birçok müşterimizden ilk duyduğumuz şey, yazılımsal optimizasyonu olduğudur. Hatırı sayılır müşteri kapasitesine sahip kiralık E-ticaret yazılımı satan firmalardan, SEO’lu yazılım tabirlerini de duyuyoruz. Bu şekilde bir anlayış ile yapılan SEO’nun çok az bir faydası görülür.
SEO yapılırken, uygulanacak olan strateji tamamen Google arama motorunun kuruluş amacı ve işleme mantığına uygun olmalı. Google’u diğer arama motorlarından ayıran en büyük fark page rank mantığına dayalı bir işleyiş sistemi olması. Bu sayede milyonlarca site arasında en iyi ve en alakalı içeriği kullanıcıya kolayca ulaştırabilir hale geldi. Özellikle son yıllarda yapılan ve Google işleyiş mantığında köklü değişimlere sebep olan güncellemeler ( panda,penguen, yapay zeka ), arama sonuçlarını kökten değiştirdi. Bu değişim tabi ki SEO uzmanlarının da kendisini güncellemesini gerektiriyor. Özellikle 2018 yılına günler kala eski mantıkta yapılan çalışmaların tamamen etkisiz olduğu kanıtlanmış durumda. Karşımızda gayet akıllı ( yapay zeka) bir arama motoru var. Bu da SEO planlaması yaparken bir çok faktörü eksiksiz düşünmemizi gerektiriyor
2018’de SEO Teknikleri Nasıl Olacak?
2018 yılında yapılacak SEO da içeriklerin eskiye oranla kat ve kat daha kaliteli ve Google standartlarına uygun olması gerekiyor. Burada başlangıç olarak oluşturulacak içeriklerin, arama yapan kullanıcıların tüm sorularına cevap veren bir makale olması gerekiyor. Özellikle ara başlıklarla ( H2, H3, H4 ) bu soruları sorarak, cevaplarını vermek istenilen sonuca kesinlikle sizi çok yaklaştıracaktır. Bu konu ile bağlantılı olarak, LSI (Latent Semantic Indexing )yani gizli anlamsal indexleme mantığını düşünmemiz gerekiyor.
Mantık olarak makale içinde geçecek olan ara başlıkları LSI ile tespit ederek, içeriğimizde geçecek konu başlıklarımıza karar veriyoruz. Bu konuda https://lsigraph.com sitesini tavsiye edebilirim. Tamamen ücretsiz olan bir websitesidir. Ayrıca Google üzerinde de arama yaparak sayfanın en altında çıkan alakalı anahtar kelimelere bakarak, ara başlıklarımıza karar verebiliriz. LSI bize aynı zamanda etiketlerimizin ve yazı içinde keçen önemli anahtar kelimelerimizin ne olacağını bize bildirecek. Bu kelimeleri tabi ki bold ve strong kodlamaları ile ön plana çıkarmayı unutmuyoruz. Burada kısaca anlatmak istediğim konu, hazırladığınız içeriklerin kesinlikle bir bilgi vermesi gerekliliğidir. Bu sayede gerçek ve alakalı kitleye ulaşabileceksiniz.
Search engine optimization nedir ?
Kaliteli ve uygun içerik hazırlandığında yapılacak olan bu yazımızı uygun seo optimizasyona sahip bir web sitesinde yayına almak olacaktır. Aşağıda SEO ile alakalı olarak en önemli maddeleri ve müşterilerin tüm isteklerine uygun bir liste hazırladık. Normal şartlarda 200 den fazla olan google seo kriterlerinin hepsini yazmaya gerek görmedik. Bu kriterleri biz eksiz olarak yapma zorunluluğumuz vardır. Bu liste kısaca size seo nedir , ne işe yarar, Search engine optimization nedir, google seo nasıl yapılır, sorularınıza cevap olacaktır. Bu listeye bakarak size seo hizmeti verecek olan firmaların hizmetlerini sorgulayabilirsiniz.
- Keywords: Yapacağımız anahtar kelime analizi sonrası anahtar kelimeler üzerinden siteye trafik oluşturulmasının sağlanması
- Guaranteed ranking on Google: Google aramalardaki sıralamanızın devamlı yükselişi garantidir.
- Indept Site Analysis: Siteniz teknik açıdan analiz edilip raporlanır.
- Content Dublicacy check: Başka sitelerde yayınlanmış içerikler ( kopya içerikler) sitenizden temizlenir veya düzeltilir.
- Backlink Analysis: Başka sitelerden sizin sitenize verilen linkler analiz edilir.
- Google Penalty Check: Google’in verdiği cezalar kontrol edilir.
- Mobile Usability Check: Web sitenizin mobile uyumluluğu kontrol edilir.
- Competition Analysis: Rakip olduğunuz diğer web sitelerle durumunuz karşılaştırılır.
- Keyword Research: Sitenizin iş alanı ile alakalı anahtar kelime araştırması yapılır.
- Page Speed Analysis and Optimization: Sitenin hız analizini yapılır ve optimize edilerek hızı arttırılır. (Bu google sıralamasında yukarı tırmanmada en etkili faktörlerdendir.)
- Title and Metatags Optimization: Başlık ve meta kelimelerin optimizasyon yapılır.
- Content Optimization: Var olan içeriklerin iyileştirilmesi yapılır. Trafik odaklı içerikler desteklenerek gerekli değişiklikler yapılır.
- Html Code Cleanup: Hatalı kodların denetlenmesi yapılır.
- HTML Code Cleanup & Optimization: HTML kodunda temizlik yaparak optimizasyon yapılır ve website hızı artırılarak arama motorlarında yükselme sağlanır.
- Internal Link Structuring & Optimization: Website içi link yapılandırılması ve optimizasyonu ile arama motorlarının istediği şekilde linkler optimize edilir.
- Pages H tags Optimization: Website sayfalarının ana ve alt başlıkları optimize edilir.
- Canonicalization/301 Redirect: Google’ın istediği yönlendirme iyileştirmeleri yapılır.
- Website Page Load Optimization: Website sayfalarının açılış optimizasyonları yapılır.
- Robots.txt Creation/Analysis: Google’ın istediği Robots.txt teknik açıklama dosyasının hazırlanması veya varsa iyileştirilmesi yapilir
- Press Release Writing & Distribution: Basın Açıklaması yazılması ve paylaşımı yapılır
- Press Release Social Bookmarking: Basın Açıklaması sosyal medya paylaşımı yapılır
- Schema Markup Implementation: Google’ın istediği website şemasının implementasyonu yapılır.
- Image & Hyperlink Optimization: Website görselleri ve yönlendirmeleri optimizasyonu yapılır.
- Google Webmaster Tools Setup: Google Webmaster araçlarının kurulumu yapılır.
- Google Analytics Setup & Integration: Google Analytics kurulumu ve entegrasyonu yapıllır
- Blog Writing :Özgün Blog içeriği hazırlanır.
- Informational Content Writing & Sharing: Bilgi verici içerik yazımı ve paylaşımı yapılır. (Sizin vereceğiniz mail adreslerine ayda 1 adet gönderilir)
Yazan : Yemliha TOKER
Not: SEO hakkında tüm sorularınızı yorum olarak sorabilirsiniz. En kısa zamanda tüm sorularınıza eksiksiz olarak cevap vermeye çalışacağım.