Değişen ve gelişen teknolojiyle insanlar hobilerini ve ilgi alanlarını genişletmeye başladılar. Bunların başında ise fotoğrafçılık gelmektedir. Amatör fotoğrafçılık günden güne artan, genellikle gençlerin ilgi duyduğu hobiler arasında yer almaktadır. Gerek telefon kameraları gerekse dijital kameralarıyla insanlar bu hobilerini gerçekleştirmeye çalışıyor. Peki amatör fotoğrafçılar hangi kameraları kullanmalı, nelere dikkat etmeli?
Günümüz teknolojisi bize bu konuda oldukça çeşit sunmuştur. Değişik markalardaki bu kameralar özellikleri bakımından birbirinden ayrılmıştır. DSLR fotoğraf makinelerini bizlere sunan bilim insanları kolay ve güzel görüntüler için bize imkan sağlamışlardır.
DSLR NEDİR?
Kelimenin Türkçe anlamı, lensi değiştirilebilir dijital fotoğraf makinesi demektir. Çalışma prensibi ise, lense düşen ışık ya da görüntü 45 derecelik açıyla içerisine yerleştirilmiş olan aynaya gelir ve oradan pentaprizmaya yansır. Buradan da bizim gördüğümüz görüntü oluşur. Deklanşöre dokunulduğu anda 45 derecelik açı ile ayna düz pozisyona gelir ve ışık sensörü aydınlanır. Yeteri kadar ışık gelir ise işlemci görüntüyü kayıt alır.
1-) Nikon D3100: Yeni görüntü sensörü, görüntü işletme sistemi ve kolayca fotoğraf çekmeyi sağlayan kılavuz modu ile amatör fotoğrafçılar için giriş seviyesi bir fotoğraf makinesidir. Kamera tip DSLR’dir. 14.2 MP görüntü kalitesine sahip olan bu cihaz 1080P HD video kaydı yapabilmektedir. Cihazda gövde üzerinde AF motoru bulunmamakta, bu sayede otomatik netleme görevini lens üzerinden yapabilmektesiniz. Fiyat oalrak da her keseye uygun olabilecek bir teknolojidir. 1200- 1400 TL arasında değişmektedir.
2-) Canon EOS 100D: EOS 100D, her yere götürebileceğiniz kadar küçük ve hafif olan tam özellikli, hassas bir cihazdır. Hayatınızı ölümsüzleştirmek için ideal fotoğraf makinesidir. 16 MP’lik kalitesiyle çekimleriniz daha net ve estetiktir. Bu teknolojiyle Full HD video çekimi yapabilir ve kaydırılabilir menüsü ile kolayca işlemlerinizi halledebilirsiniz. Fiyat aralığa 1200- 1600 arasındadır.
3-) Nikon D700: Hemen hemen her konuda fotoğraf çekim ihtiyaçlarını sorunsuz olarak karşılayacak bir cihz. Ama sadece ihtiyaç için kullanabilirsiniz. Yaptığınız her çekimden zevk almak istiyorsanız ve aza kanaat etmeyen biriyseniz bu cihaz size göre değildir. Diğer cihazlara göre görüntü kalitesi düşük olmakla beraber çekim hızı da yavaştır. 12.1 MP amatör fotoğrafçılık için yeterli bir kalitedir. Ancak azla yetinmeyenler için pek ideal olduğu söylenemez. 16 bit işlem kanalına sahiptir.
4-) Pentax K-50: Yüksek kalitelerde fotoğraf çekimi sağlayan K-50, tozlardan ve de hava koşullarından asla etkilenmiyor. Sağlam gövdesi yapısı ve farklı farklı renkleri dikkat çekiyor. Saniyede 6 kare ile hızlı çekim moduna sahiptir. Giriş seviyesi olmasına rağmen gayet donanımlı bir makinedir. Zorlu hava koşullarına dayanıklı olan bu alet, 120 farklı renk kombinasyonunu bzilere sunuyor. ISO 51200 süper yüksek hassasiyette fotoğraf çekimleri yapan kamerasıyla farklılık yaratmaktadır. Markaya takıntısı olmayanlar için on numara teknolojidir.
5-) Nikon D7100: Etrafınızdaki ışık bu cihaz sayesinde fotoğraf kalitenizi düşürmez. Herhangi bir ışıklı ortamda kalite düşmeden aynı güzellikte fotoğraflar yakalayabilirsiniz. Amatör fotoğrafçılar için güzel bir cihaz olan D7100 pratik ve hızlı kullanımın bir arada buluşmasıdır. Bu cihazın yetersiz ışık sorunu olduğu bilinmekte ancak bu pek problem olmamaktadır. Çekmiş olduğunuz fotoğraflar bu teknoloji sayesinde hafızalardan hiç çıkmayacak. D7100 24.1 MP çekim kaltesine sahiptir.
3.2 inç LCD ekrana sahiptir ve Nikon marka ürünlerin en çok satılanı durumundadır. Yüksek yoğunluklu 51 noktalı AF sistemi üstün izleme performansı almak için dizayn edilen özne algılama ve çapraz tipli sensörleri çerçevenin ortasındaki en sık kullanılan 15 odak noktası maksimum f/8 diyaframdaki lensler ile tamamen fonksiyonel ve uyumludur. Bu, çeşitli konularda daha hızlı, daha hassas otomatik netlik anlamına gelir.