Bu yazımızda Pardus depolarında bulunan kullanımı basit olmasına karşın, çok güzel, kullanışlı ve hafif bir müzik oynatıcı olan Aud24acious isimli oynatıcıyı inceleyeceğiz. Pardus ile beraber gelen JuK ve Amarok kimi kullanıcıları çeşitli nedenlerle tatmin etmemekte ve bu kullanıcılar daha iyi bir alternatif aramaya başlarlar. İşte tam o esnada karşınıza bir kahraman gibi Audacious çıkar.
Audacious en çok, Windows işletim sisteminden Pardus’a yeni geçmiş olan arkadaşların seveceği bir yapıda. Çünkü Audacious, Winamp’ın birebir alternatifi denebilir. Öyle ki Winamp arayüzlerini bile rahatlıkla kullanabilirsiniz. Yazımızın ilerleyen kısımlarında, bunu nasıl yapacağınızı anlatacağım.
Audacious işini iyi yapan, kullanımı basit, Winamp özelliklerinin hepsini ve daha fazlasını sunan bir müzik çalıcı. Windows’dan Pardus’a yapılan geçişlerde özgür platformunuza alışmanızı kolaylaştıracak bir yazılım.
Arayüz (Kabuk-Skin) desteği
Audacious, Winamp ve Xmms müzik çalıcılarının arayüzlerini (kabuklarını) destekliyor. Bu sayede onbinlerce görünüm seçeneğiniz oluyor. Arayüz değiştirmek çok kolay. İstediğiniz arayüzü Winamp ya da Xmms sitelerinden indirin, daha sonra indirdiğiniz Winamp 2.x skin dosyasını arşivden çıkarın. Bunun için arşiv dosyasına sağ tıklayıp “Arşivi Buraya Aç, Dizin Yapısını Koru “ diyoruz. Çıkarmış olduğumuz arşiv dizinini /usr/share/audacious/Skins klasörü altına yetkili kullanıcı (root) olarak yapıştırın. Daha sonra Audacious açık iken Seçenekler (Ctrl+P) / Skinned yolu ile arayüzü değiştirebilirsiniz.
Eklenti desteği
Audacious eklenti (plugins) desteği ile geliyor. Kendi eklentilerinin dışında diğer tarayıcılar için yapılmış uygun olan eklentileri de destekliyor. Örneğin IRC ya da anlık iletişim yazılımları ile yazışırken konuşma ekranına şarkı bilgilerini yazdırabileceğiniz, Audacious’u alarm olarak kullanabileceğiniz, şarkı değişimini istediğiniz şekilde ayarlayabileceğiniz eklentiler bulunuyor. En çok kullanacağınız bir eklentiyi size tanıtmak isterim.
Audacious’un bir kötü yanı, sistem çekmesine öntanımlı olarak yerleşmez. Bunun için sizin içinde yüklü olarak gelen bir eklentiyi aktif hale getirmeniz gerekiyor. Ctrl + P kısa yol tuşu veya Audacious penceresine sağ tıklayıp Prefences seçeneği takip ediniz. Gelen pencereden Eklentiler sekmesini seçiyoruz. Fark ettiğiniz üzere birçok eklenti yüklü olarak gelmiştir ve bunlar gruplara ayrılmış biçimde bulunurlar. Bizim istediğimiz eklenti Genel altında bulunuyor, o yüzden Genel sekmesine tıklıyoruz ve “ Status Icon 0.5 “ yazan eklentiyi seçili hale getiriyoruz.
Şu an sistem çekmecenize Audacious simgesi eklenmiş olması gerekiyor, aşağıda ki resimde ki gibi.
Program o kadar çok eklentiyle geliyor ki, saymakla bitmez. 🙂 Daha fazlası için seçenekler menüsü işinize yaracaktır.
İnternet radyolarını dinleme özelliği
İnternet üzerinden anlık yayın yapan radyoları Audacious ile dinleyebilirsiniz. Bu radyolar genelde Winamp radyosu diye tabir ediliyor. Parça listesinin altında yer alan panelden add (ekle) / Internet Adress yoluyla radyoları parça listenize ekleyip dinleyebilirsiniz. Genelde bu radyoların yayın adresleri http://(ip adresiniz):8000/listen.pls şeklinde oluyor. Bu tip adresleri radyoların kendi sitelerinden ya da arama motorları vasıtasıyla öğrenebilirsiniz.
Benzer yazılımlarla İnternet radyolarını tam randımanlı olarak dinleyemeyebilirsiniz. Özellikle Winamp Shoutcast ile yayın yapan radyoları Audacious ile dinlemenizi tavsiye ediyorum.
Alıştığınız ekolayzır menüsü
Çeşitli bant aralıklarındaki sinyal seviyelerini değiştirebileceğiniz basit ve bilindik Audacious menüsü. Bas, tiz, eko gibi ses değişikliklerini bu menü ile kolayca ayarlayabilirsiniz.
Gelişmiş ve basit seçenekler menüsü
Bu menü ile kolayca birçok ayarı değiştirebilirsiniz. Menüleri ana başlıklar halinde sıralayalım.
- Ses: Sesle ilgili tüm ayarlar bu menünün altında. Kullanılan ses çıkış eklentisini (alsa, arts, esound, oss v.b.) bu menü vasıtası ile ayarlayabilirsiniz. Ses kalitesi, biçim ayarları ve oynatma seçenekleri yine bu menü altına koyulmuş.
- Replay Gain: Parçaları tekrar oynatma ilgili ayarlar.
- Bağlantı: İnternet radyolarına bağlanırken IP adresinizin görünmemesini tercih ediyorsanız vekil sunucu (proxy) kullanabilirsiniz. Audacious yetkilendirme isteyen vekil sunucularını da destekliyor.
- Oynat: Müzik listesinde bulunan parçalarınızın oynatılması ile ilgili basit birkaç ayar.
- Parça Listesi: Parça listesinde parçalarınızın nasıl görüneceğini, gerekiyorsa dil karakterini, başlık biçimini ve bilgi ayarlarını bu menü altından değiştirebilirsiniz.
- Eklentiler: Bu menü Audacious’un bence en verimli menüsü. Eklentiler menüsü dört alt başlık altına ayrılmış. Bunlar çözümleyiciler, genel, canlandırma ve efektler olarak sıralanıyor.
- Skinned: Bu menü sayesinde Audacious’un görünümünü (arayüzünü) kolayca değiştirebilirsiniz. Parça listesinin ve diğer kısımların yazı karakterini, büyüklüğünü yine bu menü altından ayarlayabilirsiniz.
Sonuca gelirsek…
Kısacası Audacious bir müzik çalıcısında olması gereken çoğu özelliği barındırıyor. Audacious, “Ben alıştığım görünümden vazgeçmem” ya da “Benim için sistemin hızlı çalışması daha önemli, işini yapsın yeter” diyenlerin bir numaralı tercihi olacak.