Özgür Bilgi Kanalı

BasKet’i görmeden önce not tutmayla pek ilgim yoktu. Ne de olsa aradığım her bilgiye arama motorları ve çevremdeki insanlar sayesinde ulaşabiliyordum. En kötü ihtimalle boş bir metin dosyası oluşturup içine notları yazıp kaydediyordum. Sonra bir iki sitede BasKet kullandığını ve çok beğendiğini yazan insanlar gördüm ve bir tadına bakayım dedim. İyi ki de demişim, artık BasKet keyfini doyasıya yaşıyorum.

Kaydetmeye son

BasKet’in ana penceresine baktığınızda hiç kaydetme düğmesi göremezsiniz, çünkü yazdığınız not anında kaydedilir. Bir notu kopyalayıp yapıştırmanız da genelde gereksizdir. Basket penceresinin üzerine farenizle sürükleyip bıraktığınız hemen hemen her şey (yazılar, resimler, site adresleri, program kısayolları…) anında kayıt edilecektir.

Her zaman elinizin altında

Basket’in kapatma düğmesine bastığınızda kapanmak yerine sistem çekmecesine (ekranda saatin bulunduğu alan) yerleşecektir. İstediğiniz zaman buraya bir kez tıklayarak basket penceresini geri getirebilir ve gizleyebilirsiniz. Pardus’u kapatırken BasKet’i açık bıraktıysanız bir sonraki açılışta yine buradan erişebilirsiniz.

Notlarınızı etiketlendirin

Notlar, ileride ihtiyaç duyacağımız bilgileri tutmaktan başka amaçlarla da kullanılabilir. Örneğin eklediğiniz not yapılacak bir işi belirtiyor diyelim. Bu durumda ilgili not seçili durumdayken “etiketler” menüsünden “yapılacak iş”i seçmeniz halinde notun yanına işin durumunu gösteren boş bir kutucuk eklenecektir. İlgili işiniz bittikten sonra bu kutucuğu tıklayarak işi bitmiş olarak işaretleyebilirsiniz. Bunun dışında etiketler menüsünde görebileceğiniz gibi işin önemini, ne kadarının bittiğini vb. bilgileri göstermek için de etiketler kullanabilirsiniz.

BasKet ile notlarınız güvende

Notlarınızın güvenliğini de kolayca sağlayabilirsiniz. Önemli bilgiler taşıyan notlarınızın bulunduğu sepeti sağ tıklayıp “parola…”ya basın ve başkalarının parolayı bilmeden bu nota erişmesini engelleyin. Ayrıca aynı pencere üzerinden özel/açık anahtarınızı kullanarak not sepetinizi şifrelemeniz de mümkün.

Paylaşmak güzeldir

Notlarınızı kolayca paylaşabilirsiniz. Dosya menüsünden “dışa aktar”ı kullanarak bir sepeti .basket türünde dosya olarak aktarıp arkadaşınıza verebilirsiniz. Arkadaşınızda BasKet yoksa HTML sayfası olarak da aktarabilirsiniz. Belki de en seveceğiniz paylaşım yöntemi de notu fareyle sürükleyip istediğiniz yere bırakmak olacaktır. Bir notu masaüstünüze sürükleyip burada dosya olarak kaydedebilir, Kopete’de görüştüğünüz arkadaşınızın üzerine sürükleyip ona mesaj olarak gönderebilirsiniz.

Sepet dolusu not tutanlar için

BasKet’i ilk açtığınızda sol tarafta duran ve ayarlardan yerini değiştirebildiğiniz “sepetler” bölümü, notlarınızın derli toplu bir biçimde kalmasını sağlıyor. Yeni bir sepet oluşturmak için araç çubuğundaki ilk düğmeyi kullanın. Farklı konulardaki notlarınızı farklı sepetlerde tutmak, aradığınız notu bulmanızı kolaylaştıracaktır. Sepetleri birbirinden kolayca ayırt edebilmek için her sepete farklı bir simge atayabilir, sepetlerin arka plan renklerini veya duvar kağıtlarını birbirinden farklı yapabilirsiniz.

Tuttuğunuz notlar çoğaldıkça bunların içinde arama yapmak isteyeceksiniz. Süzgeci kullanarak o an seçili olan sepetin içinde veya süzgecin en sağındaki büyüteç simgeli düğmeye tıklayarak tüm sepetlerin içinde arama yapabilirsiniz.

Diğer uygulamalarla uyum

BasKet, diğer uygulamalarınızla da uyum içinde çalışır. Herhangi bir not tutucusunda tuttuğunuz notları “Sepet” menüsünden “Ekle” bölümünü kullanarak BasKet içine aktarabilirsiniz. KDE’nin kişisel bilgi yöneticisi olan Kontact içinden de notlarınıza erişebilirsiniz. Bunun için BasKet kapalıyken Kontact’ı açın ve “Ayarlar” menüsünden “Kontact’ı Yapılandır”a basın. Burada “Bileşenleri Seçin”e basarak BasKet’i işaretleyin. Tuttuğunuz notları masaüstüne de taşıyabilirsiniz. Bunun için Programlar>Yardımcı Programlar>Masaüstü>SuperKaramba’yı açın ve buradaki “Yeni Tema” düğmesine basarak “DesktopBasket”i seçin ve kurun. Bunu masaüstüne eklediğinizde sizden bir etiket seçmenizi isteyecek ve o etikete sahip notlarınızı masaüstünde gösterecektir.

Kötü bir haber

BasKet’in kendi sitesinden de görebileceğiniz gibi burada anlatılanların üzerine eklenmesi planlanan daha bir çok özellik bulunuyor. BasKet’in geliştiricisi Sébastien Laoût, Haziran ayının başında işlerinden dolayı artık BasKet ile uğraşamayacağını ve yeni geliştiriciler aradığını duyurdu. Duyuruda eğer yeni geliştiriciler ilgilenmezse projenin duracağını ve KDE4’e giremeyeceğini de belirtti. Eğer C++ dilini biliyorsanız bu proje kendinizi göstermek için bu güzel bir fırsattır, kaçırmayın derim.

Ve sonuç…

Sonuç olarak BasKet, sık sık unuttuğunuz bilgileri bir düzen içinde saklayarak ihtiyacınız olduğunda bunlara kolayca erişmenizi sağlayan, eşi benzeri zor bulunan bir özgür yazılımdır. Güle güle kullanın…


Yemliha Toker
Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.