Bebeklerde Gaz Sancısı Sürekli Olur Mu?
Gaz sancısı yaşayan bebeklerde daha arkası kesilmeyen ağlamalar meydana gelmektedir. Daha çok herhangi bir sorun teşkil etmeyen sağlıklı bebekler de görülme sıklığı 2-3 haftadan 4 aya kadar süregelen bir dönemi kapsar iken, gaz sancısını sürekli olarak yaşayan bebekler de ise görülme oranlarının %17.30 Aralığına kadar uzandığını söylemek mümkün. Sıklıkla ağlayan ve bir türlü susmak bilmeyen bebeklerinden aşırı derece de endişelenen aileler de bebeklerin de ki bu tür sorunların kısa zaman da çözülmesi adına bir hekime başvurmaktadır. Genelde İnfantil kolik bebekler de meydana gelen bu tür rahatsızlığın altında yatan sebeplerden birisi de organik faktörlerdir. Üstelik sigara içen annelerin yavrularında ise bu durum iki kat daha fazla sık tekrarlanmasına neden olabilmektedir. Sigara içen, sabırsız ve bazı konularda da deneyim sahibi olmayan annelerin bebeklerinde gaz sancısı daha çok görülmektedir.
Gaz Sancısının Sebepleri Nelerdir?
Anne ve babaların oldukça zorlu bir süreçten geçmesine neden olan rahatsızlıklardan birisi de bebeklerde yaşanan gaz sancılarıdır. Gaz sancısı seyirli bir hastalık vakalarından birisi olduğu için iyileşme yönü de kimi zaman yaşanabilmektedir. Genelde bebeklerde meydana gelen bu hastalığın baş nedenlerinden birisi de sindirimsel durumların yaşanmasıdır. İnfantil kolik olan bebekler de serum motilin seviyesi daha yüksek olduğundan dolayı rahatsızlığında sık sık seyretmesi de mümkün oluyor. Motilin daha çok mide boşalması, sindirim sıkışması, bağırsak hareketliliğini hızlandırma gibi birçok fonksiyonları atağa kaldırdığından dolayı bebeklerin çoğunda gaz sancısı görülmektedir. Annelerin hamilelik dönemleri evresinde ya da doğum sonrasında inek sütünü tüketmesi aynı zaman da bağırsak geçirgenliğininde belli bir oranlarda artmasına neden olur. Annelerin yiyecek tüketimi sırasında daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Aksi durumda bebeklerinde istemedikleri gaz sancısının yaşanmasına neden olabilirler. Genelde annelerin en çok tükettiği ve gaz sancısına neden olan unsurların başında fındık, soya, kahve, çikolata gibi ürünler yer almaktadır.
İnteraksiyonel Teoriler ve Bebek sağlığı: Gaz sıkışması her ne kadar sindirime bağlı faktörlerden ortaya çıksa da sindirim haricinde bir takım sorunlara bağlı olarak da meydana gelebilme durumu söz konusudur. Ağlama şeklinin bebeklerde daha uzun soluklu olması gaz sancısının çoğu zaman yaşanmasına da neden olur. Aşırı ağlama bebeğin bünyesini olumsuz yönde etkilemesinin yanı sıra anne ve babaların yaşamış oldukları kavga tartışma, huzursuzluklar ve bebekle ilgilenememe de öne çıkan bir diğer faktörler arasında yer almaktadır. Ayrıca doğum sonrası bir takım sorunlarında ortaya çıkması anneden kaynaklı durumların yaşanmasına ve bebeklerde ki gaz sancısının artmasına neden olacaktır. Annenin sağlık durumunun riske girmesi ve uygunsuz çevre gaz sancısını tetiklemektedir.
Merkezi sinir Sistemi ile Gaz Sancısı: Sindirim sisteminin yanı sıra merkezi sinir sistemin de bebeklerin düz kaslarını kasmaları kolik ile karşı karşıya kalmalarına neden olacaktır. Bu durum belli aralıklar eşliğinde sıçrama ve belli bir ritim eşliğinde tekrarlanmasına da neden olur. Ritmik sallanması ise daha çok 3.aydan itibaren başlamaktadır. Ayrıca bağırsaklarda ki melatonin yetersizliği de kolik rahatsızlığının yinelenmesine neden olur. Kolik 3 ayın sonunda ortadan kaybolmaktadır.
Gaz Sancısı Nasıl Olur? Nasıl Kendini Belli Eder?
Genelde gaz sancısı ile karşı karşıya kalan bebekler aşırı bir ağlama eylemin de bulunmaktadır. Ayrıca karnını çekme, kusma, iştahsızlık, kabızlık, kakalarını sık sık yapması gibi durumlar gaz sancısının yaşandığının sinyalleri arasında yer almaktadır. Bu esnada her ne kadar bebeği susturmak oldukça zor olsa da 2-3 saatin ardından bebeklerde ki ağlama kesilmekte ve bebeğin sakinleştiğini görebileceksiniz. Ağlama esnasında yemek yemez iken sancısının kesilmesinin ardından tekrardan normal yaşantısına geri dönecektir. 4.ayın sonundan itibaren ise yaşanılan gaz sancısında bir azalma ve yavaş yavaş yok olma durumu meydana gelecektir. Bu ayın ardından bebeklerde ki ağlama da ortadan kaybolmakta ve gaz sancısı sorunları ile pek fazla karşılaşılmamış olacaktır.
Nasıl Önlenir?
Gaz sancısını bebeğinizin çekmesini istemiyor iseniz mutlaka yediklerinize dikkat etmeniz gerekecektir. Çünkü yediğiniz yemekler gaz sancısını tetikleyebilmektedir. Ayrıca baharatlı yemekler, sigara, kahve i asitli içecek, kahve ve deniz mahsullerinden de mümkün olduğunca uzak durmanız gerekecektir. Ayrıca bebeklerinizi emzirme sırasında daha dik pozisyon halindeyken emzirmeniz gaz sancısının önüne geçebilecektir. Bebeğin beslenmesi normal düzeyde olmalıdır. Az ya da çık beslenmesi kolik rahatsızlığına neden olabilir. Ayrıca kolik hastalığına yakalanmadan önlemin alınması için beslenme sonrası parmak uçlarınız ile sırtını ovalayabilirsiniz. Göğüste bebeğinizi çok tutmamaya mümkün olduğunca dikkat etmeniz gerekecektir. Alacağı sütün miktarı bebeğinize yetecek kadar olmalıdır. Çünkü besin ve süt alerjileri bebeklerde çok rastlanılan bir durum olduğundan dolayı dikkat edilmelidir. Anne beslenme sırasında daha çok süt ürünlerinden uzak durması bebeklerin normal bir yaşam sürmesine de yardımcı olacaktır.
Gaz Sancısı Anında Ne yapılmalı?
Sancı ile boğuşan bebek hemen beslenmelidir. Beslenmenin kısa aralıklı olmasının ardından bebek kusma eğilimi içerisine girecektir. Ağlaması uzun süreli olan bebekler kucaklar da mutlaka sakinleştirilmelidir. Kucağınızda bulunan bebeği çok fazla sarsmadan hafifçe sallamanız biraz sakinleşmesine de yardımcı olacaktır. Ayrıca işitsel ve dokutsal uyarılar vasıtası ile bebeğinizi sakinleştirmeniz de sizin açınızdan son derece basit olacaktır.
Gaz sancısı anında bebeğinizin karnı yere yatacak şekilde olmalıdır. Bacak ve kol üzerine yatırmak bebeğinizi daha da sakinleştirerek rahatlamasına da bir anlamda yardımcı olacaktır. Ayrıca ağlamanın kesilmesi adına ağzına emzikte vermeniz iyi bir yol olabilir. Hekime gittiğiniz anda mutlaka bebeğinizde yaşanan bu tür davranışları bir hekime bildirmeniz gerekmektedir. Bebeği rahatlatmak için kendi haline bırakılması yanlış bir yola başvurmanıza da aynı zaman da neden olacaktır. Ayrıca sıkı beslemek ve kucakta dolaştırılarak gezdirilen bebek tüm yaşamış olduğu ağrı ve sorunları unutarak daha fazla rahatlamış olacaktır. Ses çıkaran oyuncaklar, bebeğinizi sallamanız ve arabası ile gezdirmeniz bir nebze de olsa bebeğinizin rahatlamasına da en iyi şekilde yardımcı olacaktır. Fakat şunu da belirtmemiz de yarar var. Genelde gazın giderilmesi adına bebeğinize vermiş olduğunuz ilaçlar tam tersi bit etki yapmaya neden olabilir. Bu yüzde böyle bir durumdan mümkün olduğunca kaçınılması gerekir. Gaz sancısı yaşayan bebek ağlamaya oldukça mehilli olduğundan dolayı daha çok sakin ortam içerisinde kalmasında yarar olacaktır. Fakat kimi bebeklerde ise ilgi ön safhada olduğu için benimle ilgilen diyerek ağlamaya başlayacaktır.
Gaz Sancısını Yok Etmek İçin Yapılan Yanlışlar
Genelde birçok anne ve baba bir takım hatalar yapabilmektedir. Genel itibariyle beslenme şekli gaz sancısını yok etmekten çok daha da fazla arttırmaktadır. Bebeğinizi aşırı ya da çok beslemek yapılan hatalar içerisinde yer alacaktır. Ayrıca annenin yememesi gerektiği yemekleri tüketmesi, gerginlik, bebek ağlamalarına sert şekilde yanıtlar vermek, ilaç kullanımının dozunun arttırılması, çok sık hekime gidilmesi, bebeğin yakınmalarının geçeceğini düşünmeyerek sık sık beslenme, ilaç ve hekim kontrolüne başvurması, çevre faktörleri, alttan kaynaklanan sorunları arka plana atma yapılan hataların başında yer almaktadır. Bu yüzden bu tür yanlışlar yapılması gaz sancısının yaşanmasına ve bir türlüde önlenememesine neden olacaktır. Yemek, ilaç, hekim ve çevre faktörleri konusunda annelerin daha duyarlı ve bir o kadar da dikkatli olması gerekir.
Gaz Sancısın da Hekime Başvurulmalı Mı?
Genelde gaz sancısı yaşayan bebeklerde ağlama evresi daha uzun soluklu olduğundan dolayı anne ve babaların endişelenmesine neden olur. Sürekli kusma, sık sık ağlama ve ağlama şiddetinin artması, bebeklerde meydana gelen beslenme konusunda ki isteksizlik, karın şişliğinin yaşanması, ciltte egzama görülmesi ve kilo alımında da belli oranda duraklama görülmesi kolik rahatsızlığının etkenleri arasında yer almaktadır. Ayrıca kanlı kaka yapan bebeğinizin bu tür tepkilerini gördüğünüz vakit mutlaka bir hekime başvurmanız da oldukça fayda olacaktır. Bu sayede bebeğiniz rahatlamış ve hekim tarafından yapılan uygulamalar da daha etkili sonuç vermiş olacaktır.
Bitki çayları ve şurup yeteri kadar olumlu sonuçları ortaya çıkarmadığında dolayı mutlaka bu tür ürünleri kullanırken de doktora sormalı ve bilinçli bir şekilde bebeğinize vermelisiniz. Çünkü bu tür spazmı etkileyen ilaçlar bir takım sorunları da beraberinde getirmektedir.