Özgür Bilgi Kanalı

Bebeklerde Zatürreenin Belirtileri ve Tedavisi
Akciğerlerin enfeksiyon kapması sonucu oluşan zatürreeye bakteriler, virüsler, parazit ve mantarlar sebep olabilmektedir. Bebeklerin bağışıklık sistemi zayıf olduğundan bebeklerde zatürree durumlarına rastlanılabilir. Hastalığın başlangıç aşamalarında üst solunum yollarında buna burun ve boğazda dahildir enfeksiyon oluşur. Bebeğin boğazında tahriş bulunuyorsa ve en az iki günden bu yana geçmeyen bir soğuk algınlığı oluşmuş ise bu durum zatürreenin belirtileri olabilir.
Belirtileri
Zatürreenin atakları kısa bir zaman aralığında da görülebilir, günlerce de sürebilir. Soğuk algınlığı ile zatürreenin belirtileri birbirine oldukça fazla benzer. Bundan dolayı anne eve babalar zatürree belirtilerini soğuk algınlığının belirtileri ile karıştırabilir. Eğer anne bebeğinde iştah kaybı, bebeğin dışarı mukus atmasına neden olan öksürük nöbetleri, sinirli hareketler ve vücudun genelinde bir rahatsızlık görüyorsa bebeği doktora götürmelidir. Bu saydığımız belirtiler hafif belirtilerdir. Birde bunların yanında daha şiddetli zatürree belirtileri baş gösterebilir. Böyle belirtiler görüldüğü zaman hemen doktor müdahale etmelidir. Bu belirtiler arasında; ateşin yükselmesi, öksürükle birilikte gelen mukusa kan ve iltihap eşlik etmesi, gün içerisinde normal miktardan daha az sıvı tüketilmesi, tırnak ve dudaklarda rengin maviye dönmesi, nefes alırken sesin hırıltılı bir şekilde çıkması ve nefes alırken derinin kaburga kemiklerinin arasına girmesi gibi durumlardır.
Nedenleri
Bebeklerin bağışıklık sisteminin zayıf olması onları hastalıklara karşı daha savunmasız bir duruma getirir. Bağışıklık sistemi güçlü olmayan bebeklerde zatürreenin görülme olasılığı oldukça yüksektir. Erken doğan bebekler, kalbinde ve akciğerinde problem olan bebekler ile başka enfeksiyon kapmış olan bebeklerin zatürree mikrobunu kapmaları diğer bebeklere oranla daha fazladır.
Teşhisi
Bebek hastalarda hastalığın teşhisi 3 farklı aşamada konulmaktadır. İlk adımda doktor, dinleme cihazı ile bebeğin akciğerlerini dinleyecektir ve akciğerlerde sıvı oluşumunun olup olmadığını kontrol edecektir. Bunun yanında bebeğin nabız atışlarını da kontrol edebilir. Tanının ikinci aşaması olarak doktor, bebeğin göğüs X – ray görüntüsünü isteyecektir. Bu görüntü ile hastalığın akciğere ne kadar zarar verdiği görülecektir. Doktorunuz bebekte bir şeylerden şüphelenirse bu testi sizden isteyecektir. En son aşama ise kan ve mukus testleridir. Bu testler ile hastalığa neden olan mikroorganizma hakkında bilgi edinilecektir.
Tedavisi
Hastalığın türü hastalığın şiddetine göre değişiklik gösterecektir. Belirtiler hafif seyrediyorsa evde tedavisi mümkündür. Eğer belirtiler şiddetli bir şekilde görülüyorsa o zaman tedavi için hastaneye gidilmelidir. Bebeğin yakalandığı zatürree bakteri kaynaklı ise antibiyotik tedavisi uygulanır. Virüs kaynaklı ise antibiyotikler tedavide herhangi bir sonuç vermeyecektir. Yalnız bebeğin bağışıklık sistemi belli bir süre sonra hastalığın belirtilerinin ortadan kalkmasını sağlayacaktır. Hastanede tedavisi yapılan bebeklere antibiyotik damla şeklinde verilir ve susuz kalmadıklarından emin olunur. Bebek nefes almada zorluk çekerse oksijenin normal düzeye gelmesi için oksijen maskesi kullanılır. Bebeklere ilaçları tam zamanında ve atlanılmadan verilmelidir. Böylelikle hem bebek hızlı bir şekilde iyileşme gösterir hem de aile bireylerinin bu hastalığa yakalanma riskleri en aza düşmüş olur. Öksürük zatürree hastalığının en belirgin özelliklerinden bir tanesidir ve bebeklere zor anlar yaşatabilir. Bebek öksürürken ağzından mukus gelebilir. Böyle bir durumda bebeğin mukusu tükürmesini sağlayın. Eğer bebek bunu yapamayacak kadar küçük ise ağzındakini çıkarması için hafifçe sırtına vurunuz. Geceleri bebek uyurken boynunun altına yastık koymak mukusun boğazda kalmasını engelleyecektir. Bu tıbbi yardımların yanında birde evde bakım için yapılacak bazı önlemler vardır. Bu önlemler arasında şunları sayabiliriz. Bebeğe su ya da süt formatında bol miktarda sıvı verin. Bebeği mümkün olduğunca dinlendirin. Bebeğin tırnak ve dudaklarında renk değişimi var ise onu hemen doktora götürün. Çünkü bu durum bebeğin yeterli derecede oksijen almadığının göstergesidir. Bebekte göğüs ağrısı bulunuyorsa ılık kompres uygulaması yapın ya da göğüs üzerine ısıtıcı yastık koyun.


Yemliha Toker
Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.