Özgür Bilgi Kanalı

Bitkisel Çaylar Ve Kullanım Alanları Hakkında Bilgiler

Zencefil Çayı
Zencefil anavatanı tropik ülkeler olan toprak altında rizom denilen sürünücü bir gövde yapısına sahip bitkilerdir. Bunlar kurutulmuş halde ya da taze halde yurt dışından ithal edilerek kullanılır. Zencefilin iki önemli özelliği bulunmaktadır. İlk olarak anavatanı olarak ifade edilen tropik ülkelerde hemen hemen her hastalığın tedavisinde kullanılan zencefil bizim ülkemizde daha çok ısıtıcı olarak ve sindirim sistemindeki bozuklukları giderici olarak kullanılmaktadır. Nu yüzden hem taze olan formlarını hem de kuru olan formlarını kullanabiliriz. Soğuk algınlığından örnek verilecek olursa biraz batıcı bir tada sahip olan zencefili kaynar suyun içine atıp birkaç dakika beklettikten sonra süzülerek içilebilir. Acı tadın gelmemesi için çayın içine bir miktar bal da katılabilir. Bu karışım soğuk algınlığına iyi gelir.
Rezene Çayı
Rezene maydanozgillerden bir bitkidir ve Türkiye’de doğal olarak yetişir. Rezene aşırı yemek tüketimi sonucu oluşan veya herhangi bir sebepten ötürü bağırsaklarda oluşan bir gazın giderilmesinde kullanılan yegâne bitkilerdendir. Ve yine bu bitkinin meyveleri kurutularak havada toz haline getirilerek kullanılır. Ve %2 oranında hazırlanması gereken bu çay kaynar su konulduktan 10 dakika demlenir ve ardından süzülür. Bir veya birden fazla bitkiyle karıştırılabilir ancak en doğrusu tek veya 2 bitkiyle karıştırmaktır. Bitkilerin bir araya geldiklerinde verecekleri reaksiyon bilinmeden bir karışım yapılmamalıdır. Uzun süreli kullanılmasında hiçbir sakınca yoktur yemeklerle ya da yemekten sonra da kullanımı mevcuttur. Gaz oluşumu aşırı üreyen bakterilerin besin maddelerin üzerinde yaptığı değişimler olduğu için rezene rahatça atılmasını sağlar ve bakterilerin üremesini önler.
Papatya Çayı
Papatya ülkemiz çapında 700 çeşidi olan bir bitkidir. Papatya adı altında piyasada pek çok türünün satıldığını görüyoruz. Aralarında zararlı olanı çok yok ama faydasız olan ve kişilerde alerji etkisi yaratan maddeler taşıyan türleri vardır. Dolayısıyla papatya dendiği zaman yalnızca ‘Mayıs Papatyası’ kastedildiğini bilmek gerekir. Mayıs papatyasını diğer papatyalardan ayıran şey şudur: çiçek kısmındaki sarı kısmın yukarı kalkık olması ve dikey kesildiği takdirde içinin boş olması gerekmektedir. Eğer ki papatya çayından yarar görülmesi isteniyorsa bu papatyanın kullanılması gerekmektedir. Öncelikle papatyayı topluyoruz ve ardından havadar ve gölgeli bir yerde kurutuyoruz. Ardından toz formuna getirildikten sonra yine %2’lik bir oranda tıbbi çay hazırlanarak kullanılır. Duygusallığın baskın olduğu durumlarda ve sindirim sistemi hastalıklarında kullanılır.
Biberiye Çayı
Akdeniz’de yetişen Türkiye’de de oldukça fazla bulunan çok yıllık bir bitkidir. Yaprakları oldukça ufaktır ve bu yapraklar kurutulduktan sonra kullanılır. kullanım alanı oldukça geniş olan biberiye oldukça değerlidir. Tıbbi çay olarak değerlendirilmesinin yanında bu bitkiden elde edilen esans haricen romatizmada etkilidir. Aynı zamanda çay olarak kullanımda ise sindirim sistemi rahatsızlıklarında oldukça faydalıdır. Aynı zamanda biberiye koku alıcı bir özelliğe sahiptir. Biberiye uçucu yağ bakımından zengindir ancak çak fazla kaldığı zaman bu özelliğini kaybeder. Dolayısıyla en fazla 2 ay raf ömrü vardır. Aynı zamanda yapraklarını güneş almayan kapalı kaplarda saklanması gerekir.
Adaçayı
Adaçayı vücuda oldukça yararlı bir bitkidir. Ülkemizde doğal yolardan elde etmesi mümkün olan bir bitkidir. Faydalarını sayacak olursak soğuk algınlığına oldukça iyi gelir. Antiseptik bir etkisi vardır. Sindirimi kolaylaştırır ve sakinleştirici bir etkisi vardır. Çayı hazırlanırken bu bitkinin yaprakları kullanılır. Örneğin 20 gram adaçayı yaprağı alındığında üzerine 100 ml kaynar su koyulması gerekir. Adaçayı kaynatılmaz demlenir. 15 dakika kadar demlendikten sonra süzülüp içilir. Aynı zaman soğuk algınlıklarında başka kullanım şekli de vardır. Tıbbi çay haline geldikten sonra soğumasının ardından sirke ve balla karıştırılarak gargara yapılırsa boğazdaki enfeksiyona oldukça iyileştirici etki sağlar. Aynı zamanda da içilirse de sindirim sistemini rahatlatıcı ve iyileştirici etkisi vardır.
Kuşburnu Çayı
Kuşburnu Türkiye’de yaygın olarak bulunan yabani gülün tam olgunlaşmış olan meyve tablalarına verilen isimdir. Kuşburnu aslında bir meyve değildir. İçerisine dikkatli bakıldığı takdirde ortasında bulunan oval yapının içinde bulunan sert kıllarla çevrili olan yapı meyveleridir. Bu kısımlar bitkiden çıkarıldıktan sonra kalan turuncu ve etli kısım kuşburnu olarak adlandırılır. Çiğ olarak veya kurutulduktan sonra direkt yemek en yararı olanıdır. Ancak kurutulduktan sonra kaba toz haline getirilip tıbbi çay olarak tüketmekte mümkündür. Kullanılma nedenlerinden biri yoğun olarak c vitamini içermesidir. C vitamini vücudun direncini artırır. Bu sırada dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. C vitamini oldukça hassas bir vitamindir ve çok çabuk okside olur. Bu yüzden bu tıbbı çayın hazırlanmasında metal gereçlerin kullanılmasından kaçınmak gereklidir.
Sinameki Çayı
Sinameki özellikle kabızlık için kullanılan bir bitkidir. Bu bitki Türkiye’de yetişmemekte ve ithal olunmaktadır. Tek başına kullanılması halinde bazı sakıncaları var. Kişilerde sancılar meydana getirebilir. Kişinin vücudunda farklı tesirler yapabileceği için fazla kullanımında kişi vücudunda sancılara neden olacaktır. Bu sebepten ötürü kabızlık yaşayan kimseler son seçenek olarak sinamekiyi tercih etmelilerdir. Bunun yerinde sabah kalktıklarında bir yemek kaşığı zeytin yağ ılık su ve hareketle sorunlarını çözebilirler.
Ekinezya Çayı
Ekinezya Kuzey Amerika’nın yerli bir türüdür. Aslında bu türlerin sayısı 9 kadardır. Kızılderililer bu bitkiyi birçok hastalık tedavisinde oldukça fazla kullanmışlardır. Şimdi yapılan araştırmalarda da bu bitkilerin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve bu yolla da bir çok hastalığın tedavisinde de işe yaradığını göstermiştir.
Yasemin Çayı
Yasemin çok güzel kokulu tırmanıcı bir bitkidir. Bu bitkinin çiçekleri son derece sakinlik veren çiçeklerdir. Kurutulmuş formda bu çiçeklerden yapılan çaylar sakinlik verici olarak kullanılır. Ancak abartı miktarda hastalıkların tedavisinde başlı başına kullanılacak bir bitki değildir. Fakat güzel kokusundan ötürü bir başka tıbbi çayın kokulandırılmasında kullanılabilir. Piyasada yasemin adı altında pek çok bitki satılmaktadır. Ancak halk arasında yaygın olarak kullanılan yasemin beyaz çiçekli ve hoş kokulu olanıdır.
Ihlamur
Ihlamur soğuk algınlığına karşı çok etkili olan bir bitkidir. Yalnız halk arasında ıhlamur kaynatmak diye bir deyim vardır. Ancak bilinmesi gereken bir şey vardır ki ıhlamur kaynatılmaz. Ihlamur ağacında açan çiçekler toplanır. Havadar bir yerde kurutulduktan sonra çok fazla eskimeden kullanımdan hemen önce bir havanda toz haline getirilir ve ardından üzerine kaynar su ilave edilerek 10 dakika demlendikten sonra kullanılır. İki biçimde ıhlamur satışı yapılmaktadır. Birincisi yeşil yaprak ve çiçek kurusuyla olanıdır. İkincisi ise sadece çiçek olanıdır. En doğrusu çiçek olanı içmektir. Çünkü yeşil yaprağın kaynamasının ardından salınan maddeler çiçekteki yararlı maddeleri bağlayarak vücuda hiçbir yararının olmamasına neden olur. İçinde yumuşatıcı etkide maddeler vardır. Güzel kokusundan ötürü sakinlik verici maddeler vardır. Ve terletici özellikte olan maddeler vardır.
Isırgan otu çayı
Türkiye’de yetişmekte olan 4 tür mevcuttur. Hangisi olursa olsun bunlar etken madde bakımından birbirlerine oldukça yakındır. Bunların toprak üstü kısımları çiçek açmadan önce toplandığında veya köklerin halk arasında kullanımı görülmektedir. Bazen de tohumlarının özellikle bal içinde ezilerek kanser tedavisinde kullanıldığı da rastlanmaktadır. Bu çayın içilmesi kişide element eksiklikleri varsa bunların giderilmesine yardımcı olacaktır.


Yemliha Toker
Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.