Çocuklarda Anneye Olan Aşırı Bağımlılık
Her birey dünyaya geldiğinde gerek fiziki özelliklerinden olsun gerek his dünyası olsun her koşulda anneye bağlım olarak dünyaya gelir. 9 ay boyunca anne vücudunda yer alan bebek doğumdan sonra da bu düzenin devam etmesini ister ve her an annesiyle temas halinde bulunma ihtiyacı hisseder. Ayrıca yeni doğan bebek anneden süt emme durumunda olduğu için açlığını gidermek için annesinden sürekli süt emmek ister. Bu durum gayet olağandır.
Anne İle Çocuk Arası Bağımlılık Ne Zaman Azaltılmalıdır?
Bebek büyüdüğünde ve kendini ifade etme yetisi kazandığında bu bağımlılık bir miktar azaltılmalıdır. Bunun sebebi ilerde yaşanabilme ihtimali olan sorunların önüne geçilmesidir. Bu ayrışmanın tam olarak gerçekleşmediği durumlar vardır. Bu durumlarda çocuk anne ile yan yana olmadığı zamanlarda olağan üstü bir kaygı duyarak huzursuzluklar yaşar. Kendini güvende hissetmez ve çevresine olumsuz tepkiler gösterir. Ortalama 2 yaşına gelindiği sıralarda anne ile çocuk etkileşiminin azaltılması gerekmektedir.
Bağımlılık Göstergeleri Nelerdir?
Bu durumda çocuk normal şartlar altında kendini güvende hissettiği ortamlarda dahi annesinin yokluğunu fark ettiği an güven duygusunu kaybeder ve huzursuzlukla beraber kaygı duygusunu yaşar. Panik havası tüm vücudunu esir alan çocuk hırçınlıklar yaparak kaygısını belli eder. İki yaş ve üzeri çocuklarda bu semptomların görülmesi anneye olan aşırı bağımlılığın göstergesidir. Tanıdığı insanların yanında kısa süreli dahi olsa kalmak istemez.