iç Hollywood filmlerindeki bilgisayar sahnelerini izleyip güldüğünüz oldu mu? Oradan buradan kayan pencereleri, yanıp sönen tuşları, dönen, hoplayan zıplayan arayüzleri ile bir şenlik havasındadır bu filmlerin bilgisayar ekranları! 🙂 Yok böyle bişey, yok böyle bir işletim sistemi, arayüz der durur, kendinizi yersiniz. Ama artık durum biraz farklı…
Her ne kadar bu filmlerdekiler uydurma, bir grafikerin elinden çıkmış animasyonlar olsalar da, gerçek hayatta onları hiç aratmayacak ve hatta bazı noktalarda nal toplatacak bir yazılım var; Compiz Fusion! (Burada Rocky Balboa’dan Eye of the Tiger şarkısının girdiğini hayal edin lütfen!),
Eğer Compiz Fusion’u hiç görmediyseniz, şaşırmaya ve ufak çaplı bir şoka hazır olun lütfen! 🙂 İşte Compiz Fusion!
Ön Ayarlar
Ekran Kartı Ayarları
Compiz Fusion’u kurabilmek için Pardus 2008 ile birlikte çok daha kolay. Daha önce gerek komut satırında gerekse ayar dosyaları ile yapılan ayarlamaların yerine birkaç kolay ayarla Compiz’i kurabilmeniz mümkün. Compiz’i çalıştırmanız için gereki olan Compozit desteği Pardus 2008 sürümünden itibaren ön tanımlı olarak açık gelmekte. Bu sayede ayar dosyaları ile uğraşmadan Compiz’i kurup kullanmanız mümkün.
Tek yapmanız gereken Pardus 2008 ile beraber gelen “Görüntü Yöneticisi” aracılığı ile ekran kartınızın sürücülerini kurmak. Bunu yapmak ise hiç zor değil.
Pardus menüsünden Tasma’yı çalıştırın ve Tasma penceresinden Sistem Seçenekleri sekmesine gidin. Burada bulunan Görüntü Yöneticisi’ni çalıştırın. Görüntü yöneticisi ilk çalıştığında bilgisayarınızdaki ekran kartını algılar ve eğer ekran kartınız için daha performanslı bir sürücü varsa sizden bunu kullanmanızı ister. Bu sürücüler eğer bilgisayarınızda kurulu değilse kurmak için PiSi’nin arayüzü olan paket yöneticisini kullanabilirsiniz.
Sürücüleri bilgisayarınıza kurduktan sonra yapmanız gereken son derece basit. Görüntü yöneticisini çalıştırın ve yöneticiden Aygıtlar sekmesine geçin.
Sisteminiz ilk kurulduğunda ekran kartınız Ati ya Nvidia ise donanım üreticinizin hazırladığı performanslı sürücüleri değil Pardus ile gelen ekran kartı sürücülerini kullanacaktır. Görüntü yöneticisinin size önerdiği sürücüleri kullanmak isterseniz Yapılandır seçeneğini seçerek açılan pencereden ekran kartı sürücünüzü seçin.
Bu seçimi yaptıktan sonra ayarları uygulayın ve bilgisayarınızı yeniden başlatın. Bilgisayarınız yeniden başladığında ekran kartı sürücünüz güncellenecek ve sisteminize üç boyut desteği gelecektir. Bu desteği kontrol etmek isterseniz masaüstüne bulunan Sistem kısa yolunu kullanarak sistem özelliklerinize girin ve Ekran sekmesinden üç boyut desteğine sahip olup olmadığınızı kontrol edin. Üç boyut desteğine sahipseniz yazımızı okumaya devam edin. Eğer üç boyut desteğiniz yoksa forumdan yardım alabilirsiniz.
Kurulum
Compiz Fusion Kurulumu
Compiz Fusion’ı ister komut satırından ister Paket Yöneticisinden kurabilirsiniz. Fakat öncelik Katkı (Contrib) deposunun sistemde ekli olması gerekir. Bunu yapmak için şu yazıya bakabilirsiniz; Katkı (contrib) deposu ekleme.
Konsoldan kurmak için
Konsoldan kurmak için aşağıdaki komutu vermeniz yeterli;
sudo pisi install -c desktop.opencompositing.compiz
Bu komut gerekli tüm paketleri kuracak.
Paket Yöneticisinden kurmak için
Paket yöneticisinden kurmak için, katkı deposunu ekledikten sonra, Bileşen’ler kısmından Bileşik Pencere Yöneticisi bileşeni altındaki tüm paketleri kurun.
İlk Çalıştırma
Compiz Fusion’ı ilk defa çalıştırmak için;
- Programlar > Sistem > Compiz Fusion Pencere Yöneticisi > Compiz Fusion Icon (Compiz Fusion’u Yönet)
adımlarını takip edin.
Bundan sonra Compiz Fusion’ın simgesi sistem çekmecesine yerleşecek. Bu esnada pencere dekorasyonlarınız kaybolursa, sistem çekmecesindeki Compiz simgesine sağ tıklayıp “Select Window Decorator” başlığından “Emerald” seçeneğini işaretleyin.
Kullanım
Kurulumdan sonra bazı ön tanımlı kısa yol tuşları şunlar;
- CTRL + ALT + fare tıklaması: Masaüstü küpünü fareyle serbest çevirir.
- CTRL + ALT + YÖN TUŞLARI: Masaüstü küpünü çevirir.
- CTRL + ALT + SHIFT + SAĞ veya SOL yön tuşu: Etkin pencereyi yandaki masaüstüne taşır.
- ALT + Pencerenin yerhangi bir yerine tıklama: Pencereyi tutup sürükler.
- ALT + Fare tekerleği: Pencerenin saydamlığını arttırır veya azaltır.
- Fareyi sağ üst köşeye götürme: Aktif masaüstündeki pencereleri yatay sıralı olarak ekranda gösterir. (Aynı hareketi tekrarlamak aktif pencereye dönmenizi sağlar.)
- CTRL + ALT + D: Bütün pencereleri küçültür, masaüstünü gösterir veya tersini yapar.
- ALT + TAB: Pencereler arasında geçiş yapar.
- F9: Sadece o anki masaüstünde bulunan pencereler döşenir.
- F8: Tüm masaüstlerindeki tüm pencereler önünüze serilir.
- Pencere TUŞU + TAB: Alt + TAB benzeri pencereler arasında geçiş yapmayı sağlar.
- ALT + Fare tekerleği tıklamak: Pencereyi yeniden boyutlandırır.
- Pencere TUŞU + fare tekerleği yukarı: Görüntüyü büyütme.
- Pencere TUŞU + fare tekerleği aşağı: Görüntüyü eski hâline getirme.
- SHIFT + F10: Efektlerin yavaş hareket etmesini sağlar (tekrar basmak eski hâline getirir).
- CTRL + ALT + Aşağı Ok: Sonra Ctrl+Alt’a basılı tutun ve masa üstlerini değiştirmek için sol/sağ yön tuşlarına basın. Ayrıca sol fare düğmesine basılı tutarak “filmi” hareket ettirebilirsiniz.
Ayarlar
Compiz Fusion’ın ayarlarına girmek için sistem çekmecesindeki simgeye sağ tıklayıp “Settings Manager” başlığını seçmelisiniz. Aşağıdaki gibi bir pencere ile karşılaşacaksınız. Bu pencereden Pencere Dekorasyonları haricindeki tüm ayarları yapabilirsiniz.
Hangi eklentilerin aktif olacağını bu pencereden seçiyoruz. Eklentinin yanındaki kutucuğa çentik atmanız yeterli. Eğer çalıştırmak için bir tuş kombinasyonu var ise bunu öğrenmek için üzerine tıklayıp “Bindings” sekmesine bakın.
Pencere dekorasyonlarını ayarlamak için de aynı yerde “Emerald Theme Manager”ı seçin. Buradan da şöyle bir pencere açılacak;