Özgür Bilgi Kanalı

Dar Dokuma Serit

Dar dokuma deyince aklımıza gündelik olarak kullandığımız her türlü giyim gelebilmektedir. Yalnız başına kullanımı olmamaktadır. Bir parça olarak günlük kullanılan kıyafetlerimizde bulunmaktadır.

İç çamaşırlarımızdan, çantalarımıza, fermuarlardan giysi desenlerine kadar birçok tekstil ürününde kullanıldığı görülmektedir. Bu nedenle aslında adını bilmesek de her yerde karşımıza çıkmaktadır. Dar dokuma şerit, pamuk ve polyester gibi sentetik karışımlı kumaşlardan oluşabilmektedir.

Tarihsel olarak bakıldığında, ilk başta örgü olarak nitelendirilse de, sonraları sanayinin gelişmesiyle endüstriyel bir hal almıştır. Bu şekilde de seri üretimler gerçekleşmeye başlamıştır. Sektörün çok fazla gelişmesi seri üretimi gerekli kılmıştır. Çok kıza bir zamanda çok fazla ürün üretimi sağlanmaktadır. Farklı kullanımlar için farklı dokuma başlıkları kullanılarak çeşitliliğin artması sağlanmaktadır.

Kullanım alanlarına göre yapılan şeritler günlük kıyafetlerde daha çok gözümüze çarpsa da, ev tekstili ürünlerinde da fazlasıyla kullanılmaktadır. Örneğin perde, jaluzi ve yatak örtü setlerinde de sıkça karşımıza çıkmaktadır. Büzdürülebilir ve katlanabilir olmaları bu alandaki kullanımlarını kolaylaştırmaktadırlar.

Dokuma şerit çok yaygın olarak kullanılmakta ve endüstriyel üretimle birlikte aslında maliyeti de düşüren bir yapıya sahiptir. Daha eskilerden dokuma tezgahlarında yapılmaktayken, şimdilerde makinelerle yapılması hem maliyeti düşürmüş hem de zamandan kazandırmıştır. Seri üretimle birlikte kullanım alanları artmış, çeşitlilikte beraberinde gelmiştir.

Ayrıca hobi malzemeleri satan yerlerde de değişik şekil ve kalınlıklarda karşımıza çıkmaktadır. Bunu nedeni ise bazı süsleme alanlarında kullanılmaktadır. Son yıllarda artan ve bir kazanç merkezi haline gelen düğün, nikah, nişan ve söz masası hazırlama, süsleme alanlarında kullanıldığı da görülmektedir.

Kısacası bakıldığında aslında çevremizde her yerde dar dokuma şeritleri görebilmekteyiz. Farkında olmadan kullanmaktayız. Kıyafetlerimizin deseninde bile kullanıldığı bilinmektedir. Atkı, bere ve şal gibi gündelik hayatımızın tamamlayıcısı aksesuarlarda bile karşımıza çıkmaktadır.

Üç ya da dört şekilde teknik kullanılarak elde edildiğini görebilmekteyiz. Bunlar; kroşe, dokuma ve çözgülü olabilmektedir. Çözgülü örgü genelde ayakkabı, dekoratif ürünlerin yapımında ya da şapka yapımında kullanılan modeldir. Kroşe modeli ise ev tekstilinde kullanılan perde, jaluzi ve yatak örtüsü setlerinde kullanılan model olmaktadır. Özellikle en çok perdelerin asıldığı kısımda karşımıza çıkmaktadır. Dokuma modelinde de dış ve içi giyimde karşılaştığımız modeldir. İç çamaşırı lastikleri, günlük kullanım olan bluz, t-shirt ve pantolonlarda desen verme ve etiket gibi ürünlerde karşımıza çıkmaktadır.

Üretimi yapılacak olan ürüne göre kullanılan hammadde seçimi yapılmaktadır. Elastikiyet özelliğine göre değişkenler eklenmektedir. Biraz daha elastik olup, olmayacağına karar verildikten sonra kullanılacak malzemeler seçilecektir. Elostemer ip kullanımı olduğunda bu dokuma kumaşının elastik olacağı bilinmektedir. Polyester ip kullanımı olduğunda ise bu elastik yönünden daha az elastikiyete sahip olduğu bilinmektedir.

Örneğin yine bir aksesuar olarak kullanılan pantolon askıları, elastik yapısı en çok olan ürünlerdir. Bu ürünlerde tamamıyla elostemer ip kullanılmakta ve diğer hammadde katkıları eser miktarda olacak şekilde kullanılmaktadır.


Yemliha Toker
Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.