Özgür Bilgi Kanalı

Deluge 1.3.1

Bu yazımızda özgür BitTorrent istemcilerinden Deluge’yi ele alacağız. İnternet hızının artmasıyla birlikte çoğu kullanıcı, torrent ağları üzerinden etkin biçimde dosya paylaşımı yapmaya başladı. Kimisi tamamen zevk için bu işe girişirken başkaları ticari boyutta uğraşıyor. Deluge temel olarak çoğu istemcinin size sunduğu özellikleri sunuyor. Bunu yaparken sistem kaynaklarını olabildiğince az kullanmaya çalışıyor.

Öncelikle Deluge platform bağımsız bir uygulama. Pardus’ta kurmak için Paket Yöneticisi’nden torrent ya da deluge kelimelerini aratarak paketi bularak yükleyebileceğiniz gibi, konsolda “sudo pisi it deluge” komutunu vererek de yükleyebilirsiniz. Uygulama libtorrent kütüphanesini kullanıyor. Grafiksel arayüz için ise PyGTK seçilmiş. Herhangi bir masaüstü ortamı için özel olarak tasarlanmadığından, Mac OS X ve MS Windows gibi işletim sistemlerinin yanı sıra KDE, Xfce ve Gnome gibi masaüstü ortamlarının da çalışabiliyor. Genel Kamu Lisansı (GPL) ile dağıtılan yazılımın güzel özelliklerinden birisi de eklenti desteği. Şimdi sizlerle Deluge’nin birkaç özelliğine göz atalım.

Deluge paketini yüklediğiniz zaman, otomatik olarak kendisini torrent dosyaları için öntanımlı hale getirir. İndirdiğiniz torrent dosyasını listeye eklemek için torrent dosyasına çift tıklayarak veya Dosya menüsünden “Torrent Ekle” seçeneğine tıklayıp, açılan pencereden torrent dosyasını seçip indirmeye başlayabilirsiniz.

Dosya inerken üstüne tıkladığınızda size ayrıntılı bilgiler sunulur. Buradan indirdiğiniz ve gönderdiğiniz dosya boyutunu, hızı, kaynak ve eş sayısını, indirilme süresi ve daha birçok ayrıntıyı öğrenebilirsiniz.

Menüde diğer bir bölüm olan “Düzenle” kısmının altındaki tercihler bölümünden uygulamanın ayarlarını yapabiliyoruz. “İndirilenler” sekmesinden dosyalarınızı nereye kaydedeceğinizi ayarlarken, “bant genişliği” bölümündeyse azami bağlantı gibi çeşitli tercihlerinizi belirleyebilirsiniz.

Eğer bilgisayar başında durmayacaksanız, kendinizi sınırlandırmanın anlamı yok ama aynı anda web üzerinde gezinmek istiyorsanız, gönderme hızınızı biraz düşürmekte yarar olabilir.

“Diğer” sekmesinde güncellemeler hakkında bilgi isteyip istemediğinizi seçiyorsunuz. Yeni sürüm hakkında uyarılmak istemeyen kullanıcılar bu bölümdeki işareti kaldırarak uyarıdan kurtulabilir, isteyenlerse projeye katkı sağlamak için anonim bilgilerini göndermeyi seçebilirler.

Yazıyı bitirmeden önce son anlatacağım özellikse “Eklentiler”. Bu özellik çoğu torrent istemcisinde mevcut. Haliyle Deluge de geri kalmamış ve eklenti desteği sağlamış.

  • WebUi eklentisi, Deluge indirme yöneticisine uzak bağlantı yapmanızı sağlamaktadır.
  • Notifications eklentisi ise size dosyalarınız indiği zaman ne gibi uyarı vermesini istediğinizi göstermektedir.

Bu bölümde isterseniz internetten indirdiğiniz eklentileri “Eklenti Yükle” düğmesiyle aktif hale getirebilirsiniz.

Hepinizin geniş arşivler edinmesini diliyorum.


Yemliha Toker
Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.