Özgür Bilgi Kanalı

DeVeDe 3.16

Yüksek çözünürlüğe sahip videolar, teknolojinin gelişmesiyle beraber artık çok yaygın. 16:9 boyutlarındaki LCD, LED ve plazma televizyonlarla kalitelerinin farkına vardığımız bu videolarla ilgili tek sorun, oynatıldıkları platformlarla ilgili sıkıntılar. Eğer 1080p çözünürlükteki bir filmi bilgisayarınızda oynatacaksanız problem değil, uygun medya çözücülerin yüklenmesiyle filmlerinizi bilgisayarınızda izleyebilirsiniz. Ama bilgisayarın küçük monitörü, 1080p film izleme zevkinizi tam olarak yaşamanıza engel olacaktır.

LCD ya da plazma televizyonunuzda izlemek içinse ya pahalı Blu-ray oynatıcılardan almalı ya da günümüzde giderek popüler bir hale gelen HD medya oynatıcılardan bir tane edinmelisiniz. Durun! Ne Blu-ray ne de HD medya oynatıcı için para harcamak istemiyorsanız ne olacak? Söyleyeyim: DeVeDe!

Pardus depolarında bulunan bu harika yazılım sayesinde, yüksek çözünürlüklü (HD) videolarınızı bir DVD ISO dosyası haline getirip, DVD’ye yazabilir ve standart DVD oynatıcınızda izleyebilirsiniz. Evet, çözünürlük 720p ya da 1080p olmayacak ama 720×576 çözünürlüğünde (DVD çözünürlüğü), geniş ekran bir görüntü elde edeceksiniz.

Haydi gelin, bu kadar lafın üzerine, DeVeDe ile bir DVD hazırlayalım da keyifle izleyelim.

DVD’yi Hazırlayalım

Önce Paket Yöneticisi’nden DeVeDe yazılımını sistemimize kuralım. Kurulduğunda Uygulamalar > Çoklu Ortam menüsü altına yerleşecektir. Program ilk açıldığında oluşturabileceğimiz disk türlerini gösteren bir seçim ekranıyla karşılaşıyoruz. Bu ekranda oluşturmak istediğiniz disk türünü tıklayıp devam ediyoruz. Ben kaliteli bir disk istediğimden Video DVD seçeneğini tıkladım.

Video DVD ekranı üç ana bölümden oluşuyor. Bunlardan ilki Titles. Titles bölümü, DVD’miz açıldığında oynatılacak video dosyasının görünen ismini belirliyor. Bu görünen ismi belirlemek için Özellikler düğmesine basıyoruz ve dosya ismini yazıyoruz. Bilgisayarımda bulunan Law Abiding Citizen isimli filmi DVD’ye çevireceğimden başlık olarak onu yazdım.

Ekrandaki ikinci bölüm olan Files kısmında, DVD’ye dönüştürülecek video dosyasını ve altyazısını seçip ayarlıyoruz. Bunun için Ekle düğmesine basıp, açılan pencerede, video dosyamızı gösteriyoruz. Elbette filmimizin altyazısını da eklememiz gerekiyor. Bunu da aynı ekranda Subtitles bölümündeki Ekle düğmesiyle yapıyoruz. Altyazı ekledikten sonra Force subtitles kutucuğunu işaretlemeniz, keskin bir alt yazıya sahip olmamızı sağlayacak, tavsiye ederim. Ayrıca, altyazının yazı tipi büyüklüğünü de 24 ya da 26 olarak ayarlamanız iyi olur.

Aynı ekranda (File Properties), yaratacağımız DVD ISO’sunda yer alacak filmin kalitesini belirleyecek ayarlar yapabilmemiz de mümkün. General sekmesinde video ve ses oranlarını, Video format sekmesinde çözünürlük ve geniş ekran ayarlarını, Quality sekmesinde kodlama işleminin kalite ayarlarını değiştirebiliriz.

Ayarlarımız bittikten sonra Tamam düğmesine basarak ilk ekranımıza geri dönüyoruz.

Dönüştürme işlemine başlamadan önce bu ekranda da bir iki küçük ayarlama yapmamızda fayda var. Bunlardan ilki Menu Options. Menu Options ekranında, DVD’mizin açılış ekranının ve içeriğinin nasıl görüneceği gibi ayarlamaları yapıyoruz.

Son olarak Action bölümünde Create an ISO or BIN/CUE image, ready to burn to a disc seçeneğini ve eğer çok çekirdekli bir işlemcimiz varsa Use optimizations for multicore CPU’s seçeneğini işaretleyip İleri düğmesine basıyoruz. Açılacak ekranda, oluşturulacak DVD ISO’sunun nereye kaydedileceğini gösterip süreci başlatıyoruz.

Artık bundan sonra yapmamız gereken beklemek… Dönüştürdüğümüz videonun kalitesine bağlı olarak, bir HD videonun DVD ISO’suna çevrilmesi 2-5 saat arasında değişiyor. 8 GB büyüklüğündeki 1080p bir film 2,5 saatte tamamlanırken, 20 GB büyüklüğündeki bir filmin dönüşme süresi 4,5-5 saati bulabiliyor. Bu bekleme süreleri karşısında alınan sonuç hiç de fena değil. Gayet kaliteli bir DVD’niz oluyor.

Bilgisayarınızda oluşan DVD ISO dosyasını K3b ile DVD’ye yazarak, LCD ya da plazma televizyonunuzda keyifle izleyebilirsiniz.


Yemliha Toker
Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.