Dijital Pazarlama Stratejileri ve Pazarlama Planı


Dijital Pazarlama Stratejileri ve Pazarlama Planı

Dijital pazarlama stratejisi ve pazarlama planı hazırlayarak 2020’ye başlamak, e-ticaret sitenizi ve ürünlerinizi tanıtarak, yeni kitlelere varmanıza yardımcı olur. Web üstünde gerçekleştireceğiniz çalışmaları planlamak ve sene içinde ne tür pazarlama çalışmaları yapacağınızla alakalı stratejiler geliştirmeniz, işinizi daha iyi yönetmenizi sağlarken, pazarlama bütçenizi de daha tesir bir şeklinde yönetmenize yardımcı olur. Bu rehberimizde de Dijital pazarlama stratejisi ve pazarlama planı hazırlarken bilmeniz gereken bütün ayrıntıları ele alacağız.

 

2020 için dijital pazarlama stratejinizi hazırlarken birkaç değişik ana başlık üstünde durmanız gerekiyor. Bu ana başlıkları alçakta ayrıntılı bir şeklinde ele alacağız. Fakat evvel üstünde durmanız gereken bu ana başlıkların ne olduğuna bakalım

Hedef belirleme

Dijital platformları belirleme

İçerik üretimi

İçerik paylaşımı

Mevcut içerikleri değerlendirme

Dijital platformlarda tertip oluşturma

Analiz ve data takip çalışmaları

Hedef belirleme

Dijital pazarlama stratejisi ve pazarlama planı oluştururken öncelikli olarak yapmanız gereken markanızın hedeflerini saptamak olmalı. Bu sene içinde neler inşa etmek istediğinizi ve yaptığınız çalışmalarla nelere ulaşmak istediğinize karar vermelisiniz. Hedeflerinizi belirlerken üstünde durmanız gerekenler:

Gerçekçi amaçlar koyun: Şirketinizin kapasitesi ışığında gerçekleştirebileceğiniz hedeflerinizi belirleyin. Bu hedeflerinizi maaş, 3, 6 ve 12 maaş olacak şeklinde belirleyerek, kilometre taşlarınızı oluşturun.

 

Ölçümleyeceğiniz metrikleri belirleyin: Pazarlama çalışmalarınızda ölçümlemeniz gereken ehemmiyetli metrikleri belirleyin.

Dijital pazarlama planınızı yapın: Dijital pazarlama planınızı yaratarak, amaçlarınıza makul olan çalışmalarınızı belirleyin.

İlgili rehber: Pazarlama çalışmalarında ölçümlenmesi gereken metrikler

 

İlgili rehber: Dijital pazarlama planınızı kolay bir duruma sebep getirebilirsiniz?

 

Dijital platformları belirleme

 

Bir ileri evrede ise Dijital pazarlama stratejisi ve pazarlama planı için kullanacağınız platformları belirlemeniz gerekiyor. Bu çalışmaları doğru kanallar üstünde yapmanız, alacağınız geri dönüşümleri artırırken, pazarlama bütçenizi de daha bereketli bir şeklinde kullanmanıza yardımcı olur. Hangi sosyal ağlarda yer alacağınızı saptamak, PR için hangi dijital yayınlarla iletişime geçeceğinizi seçmeniz ve Adwords kampanyaları kullanıp kullanmayacağınıza karar vermeniz gerekir. Kullanabileceğiniz pazarlama kanallarını da şu şekilde sıralayabiliriz:

Google Adwords

İçerik pazarlama ve SEO

Sosyal basın pazarlama

E-posta pazarlama

Affiliate pazarlama

Influencer pazarlama

İlgili rehber: Markanız için hangi sosyal ağın daha makul olduğunu sebep bulunur?

İlgili rehber: Ufak işletmeler sebep Google Adwords kullanmalı?

İçerik üretimi

Dijital pazarlama çalışmalarınızda hem yazılı hem resim hatta video içerikler üretmeniz gerekecek. Bu içerikleri sebep üreteceğinizi ve ne aralıkta üreterek yayınlayacağınızı da belirlemeniz gerekir. Blog ve sosyal basın için bir içerik takvimi hazırlamanız ilk etapta yapmanız gereken çalışmalardan biri. Bu planı yapar iken, ne tür içerikler üreteceğinize karar verirken ne sıklıkta bu içerikleri üreteceğinize de karar vermiş olursunuz. Alttaki rehberlerimizden bu konular ile ilgili daha çok istihbarata ulaşabilirsiniz.

İlgili rehber: Bloğunuz için içerik planı yapar iken nelere dikkat etmelisiniz?

İlgili rehber: Sosyal basın içerik takvimi sebep oluşturulur?

İçerik paylaşımı

İçerik üretimi konusunda ön çalışmalarınızı yaparak, içerik takviminizi saptadıktan ardından içeriklerinizi sebep ve nerede paylaşacağınıza karar vermeniz gerekir. Muhteva planınızın içinde bu içeriklerin nerede sebep paylaşılacağına da karar vermeniz gerekir. Hazırladığınız içerikleri 5 değişik şeklinde paylaşabilirsiniz. Bu yöntemler ise şöyle:

Blog yazıları (yazılı, resim ve video içeriklerinizi paylaşabilirsiniz)

Sosyal basın gönderileri (blog yazılarınızı, resim ve videolarınızı paylaşabilirsiniz)

E-posta gönderileri (blog yazılarınızı, kampanya tanıtımları ve ürünlerinizle alakalı içerikleri paylaşabilirsiniz)

Dijital yayıncılar (Dijital yayıncılarla içerik ortaklığı yapılabilir ve sponsorlu içerik yayınları yapabilirsiniz)

Influencer pazarlama (Tanınmış şahıs ya da hesaplarla iş ortaklığı yaparak, onlar sizin için içerik hazırlayabilir veyahut siz kendisi içeriklerinizi onların vasıtasıyla paylaşabilirsiniz)

İlgili rehber: Influencer’lar e-ticaret şirketleri için neler yapabilir?

Mevcut içerikleri değerlendirme

Önceki senelerde ürettiğiniz içerikleri de Dijital pazarlama stratejisi ve pazarlama planı içinde değerlendirebilirsiniz. Bu içerikleri yine paylaşabilir ve onlar üstünden trafik alabilirsiniz. SEO çalışmaları yaparak, anahtar kelimelere odaklanabilir, sosyal ağlar üstünde bu içerikleri paylaşarak yeniden değerlendirebilirsiniz. Yüksek trafik alan yazılarınızı yeniden paylaşarak iletişim yaratabilir ya da trafik almayan yazılarınızı öne çıkartmak için çalışmalar yapabilirsiniz.

İlgili rehber: Sahip olunan içeriklerinizde SEO geliştirmelerini sebep yapabilirsiniz?

İlgili rehber: Külüstür içerikleri yeniden kullanarak pazarlama çalışmalarınızda sebep kullanabilirsiniz?

Dijital platformlarda tertip oluşturma

Yer aldığınız dijital platformlarda bir tertip oluşturmanız da pazarlama çalışmalarınız için epey önemli. Bunun için de içerik planınızda içerikleri ne sıklıkta üreteceğinizi ve ne sıklıkta paylaşım yapacağınızı belirlemeniz gerekir. Bilhassa organik olarak bir trafik ve iletişim yaratmak istiyorsak, derli toplu içerik paylaşımı inşa etmek epey önemlidir. Derli toplu bir şeklinde paylaşım yaptığınızda dijital kanallar üstünde şunları elde edersiniz:

Marka bilinirliğini artırır

Ürün ve hizmetlerinize olan alakayı artırır

Marka ve ürünlere olan isteği artırır

Tüketicilerin eyleme geçmelerini sağlarsınız

İlgili rehber: Sosyal basın yönetiminde daimilik sebep önemli?

Analiz ve data takip çalışmaları

Dijital pazarlama stratejisi ve pazarlama planı hazırlama sürecinin nihai aşamasında da yaptığınız çalışmaların analizi ve takip çalışmalarını sebep yapacağınızı belirlemeniz gerekir. Değişik kanallara göre değişik metrikler belirleyebilir, genel olarak pazarlama çalışmalarınızda ölçeceğiniz metrikleri belirleyebilir ve projelerinizin yatırım getirisini takip edebilirsiniz. Yatırım getirinizi ölçmeniz epey ehemmiyetlidir ve bunu yapar iken kampanya başına ölçümleme yapmanız gerekir. Böylece hangi pazarlama çalışmalarının size tesirli netice getirdiğini görebilir hangilerinin de geliştirilme aşaması gerekliliğini ölçebilirsiniz.

İlgili rehber: E-ticaret sitenizin başarısı için takip faktörüz gereken ehemmiyetli metrikler

Dijital pazarlama stratejisi ve pazarlama planı konusunda sık sorulan sorular

 

Düşük bütçeli dijital pazarlama yöntemleri nelerdir?

Sosyal ağlar üstünde organik olarak içerik üretimi ve idaresi inşa etmek, düşük bütçelerle sosyal basın reklamları vermek, e-posta pazarlama çalışmaları, blog ve video içerik üretimi yapabileceğiniz düşük bütçeli dijital pazarlama yöntemleri arasında yer almakta.

İlgili rehber: E-ticarette kullanabileceğiniz düşük bütçeli dijital pazarlama yöntemleri

 

Dijital pazarlamada sarf edilen reklam türleri

Dijital pazarlama stratejisi ve pazarlama planı oluştururken değişik reklam türlerinden yararlanabilirsiniz. Banner reklamlar, SEO, Adwords, sosyal basın reklamları, native reklamlar, PPC reklamlar, retargeting reklamlar, influencer pazarlama çalışmaları ve video reklamlar bu türlere misal gösterilebilir.

İlgili rehber: Dijital pazarlamada kullanabileceğiniz reklam türleri

e-ticaret paketleri ile kendisi e-ticaret sitenizi kurabilir, internetten satış yapabileceğiniz çevrimiçi mağazanızı açabilirsiniz. Derhal müracaat ederek 15 gün süresince altyapımızı para ödemeden deneyebilirsiniz.

En çok okunan yazılar

Online satış sitesi kurmak istiyorum, ne yapmalıyım?

E-ticaret sitesi kurmak ya da açmak için gerekenler nelerdir?

Instagram’dan satış inşa etmek isteyenler için altın öneriler

İnternetten satış inşa etmek için bilmeniz gerekenler

Şahıs firması sebep kurulur ve açılır? İhtiyaç duyulan belgeler nelerdir?

 

Sanal mağaza açmak isteyen firmalara öneriler

Facebook’ta mağaza açmak ve satış inşa etmek için öneriler