Dil Neden Şişer?
Dil şişmesi çeşitli hastalıklar ve bozukluğun olduğu anlamına gelmektedir. Bir dilde şişme ciddi bir alerjik reaksiyonda da kaynaklanıyor olabileceği gibi dilin ısırılmasından da kaynaklanıyor olabilir. Glossit adı verilen bir hastalıkta dilde şişmeye neden olabilir. Bu hastalığa bakteri, maya ve virüs enfeksiyonlar yol açabilir. Böyle bir durumda dilde şişlik ve renk değişimi en belirgin özelliktir. Dilde şişmeye neden olabilecekler arasında ayrıca tahriş edici ve sıcak yiyeceklerin yenmesi, fazla baharatlı besinler yenmesi ve sigara ve alkol kullanılması sayılabilir. Ağız içinde oluşan enfeksiyonlarda dilde şişmenin olmasına neden olabilir.
Nedenleri
Vücudun verdiği alerjik tepkiler dil ve boğaz bölgesinde kendisini şişlik olarak belli eder. Bu belirtiye ek olarak hapşırma, öksürük, solunum yollarında tıkanma, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtiler görülür. Bazı olaylarda dil aşırı miktarda şişer ve boğazı tıkadığından solunum engellenir. Alerji nedeniyle oluşan belirtiler vücudun bir bölümünde ya da tamamında ortaya çıkabilir. Öpüşme hastalığı olarak da bilinen mononükleoz kişiye tükürük yoluyla bulaşır. Bulaşan virüs kişide uzun bir süre yorgunluk hissi olarak belirti verir. Kişi virüsü hayatı boyunca taşır. Virüs, bazen aktif bazen de uyku dönemine geçer. Öpüşme hastalığının diğer belirtileri arasında yorgunluk, ateş, dilde şişme ve boğaz ağrısı vardır. Hasta dinlenince belirtiler hafifler. Ateşin düşmesinde ve boğaz ağrısının geçmesinde ilaçların alınması gerekiyor.
Dil kanserinin zamanında teşhis edilip tedavisi yapılmadığı zaman kişinin ölümüne neden olabilir. Dil şişmesi belirtisi dışında ağız içinde meydana gelen bir uyuşma, kanama, ağrı, dilin üstünde kırmızı lekelerin oluşması, lenf bezlerinin şişmesi, kulak ağrıları ve beyaz lekeler gibi belirtiler görülebilir. Yalnız bu belirtiler enfeksiyonlarda dâhil olmak üzere birçok hastalığın işareti olabilir. Bunun için doktora gidilmesi gerekiyor. Teşhis için fiziksel muayenenin ardından biyopsi de istenebilir. Dil iltihaplanması dilde şişmeye ve boğaz ağrılarına neden olur. Dil iltihaplanmasının diğer nedenleri arasında; oral herpes adlı viral ya da bakteri kökenli enfeksiyonlar, mantar, demir eksikliği anemisi, sigara, baharatlı yiyecekler veya sıcak gıdalar yenmesi bulunmaktadır. İltihaplanan dilde renk değişiklikleri olur, kişide konuşma ve yutkunma güçlüğü meydana çıkar ve dilin rengi solabilir. Eğer dilde şişlik sık bir şekilde ortaya çıkıyorsa ve uzun bir süre devam ediyorsa bu durumda hiç vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Dil şişmesinin nedeni öğrenilip hemen tedaviye başlanılmalıdır.