Özgür Bilgi Kanalı

Dolphin 1.4

“Siz hiç yunus balığı gördünüz mü?”

Sizi bilmem ama ben gördüm; hem de iki defa. İlki Ege Denizi’nde, tekne turundaydık. Ege’nin maviliklerinde, dalgalarla oynaşırken gördüm onu, teknemizle yarışıyor, bizim onu gördüğümüzü bilerek maviliklere dalıyordu. İkincisiyse Pardus’un dalgalı mavi ekranında, KDE4’ün engin derinliklerinde. İşte karşınızda Pardus’un Dosya Yöneticisi Dolphin…

KDE4 projesini ilk duyduğumda, öntanımlı dosya yöneticisinin de Dolphin olacağını öğrenmiş, KDE 3.5 ile birkaç kez Dolphin kullanmaya çalışmış ve beğenmediğim için de üzülmüştüm. Ama şimdi, KDE4 ile kullanmaya başladığımda, ne kadar erken bir karar vermiş olduğumu daha iyi anladım. Evet şimdi bu yazıda sizlere KDE4’ün dosya yöneticisi Dolphin’i anlatmaya çalışacağım ve Dolphin’i KDE4 ile birlikte yeniden keşfedeceğiz.

Öncelikle, Dolphin, beklentilerimin üzerinde bir dosya yöneticisi, kullanıcıyla uyumlu, onun ihtiyaçlarını anlayan ve işini kolaylaştırmak için olanaklar sunan bir yardımcı. KDE4’ün yeni Dolphin’ini başlattığımda dikkatimi çeken ile özelliği bütünleşik panelleri oldu.

Bu panellerimizin ilki;

Konumlar paneli: Pencerenin sol tarafındaki bu panel ile istediğiniz dizin ve aygıta çok rahat ulaşabiliyorsunuz. Sık kullandığınız dizinleri bu panele sadece sürükleyip bırakarak ekleyebiliyorsunuz. Bağlanmış cihazlarınızı sadece iki tık ile ayırabiliyor ve çıkartabiliyorsunuz. (Konumlar kısayol tuşu F9)İkini cpanelimiz,

Bilgi: Pencerenin sağ tarafında bulunan bu panel ile de dizin ve dosyalarınız ile ilgili bilgiler ulaşabiliyor, onlara açıklama ve etiket ekleyebiliyor, verdiğiniz yıldızlar ile beğeninizi belirliyorsunuz. (Bilgi kısayol tuşu F11)

Üçüncü panelimiz,

Uçbirim (Konsol): Pencerenin alt tarafındaki bu panel sayesinde de, içinde bulunduğunuz dizinde, kullanmanız gereken komutları çalıştırabiliyorsunuz. Uçbirimin Dolphin ile bütünleşik olması size çok büyük bir kolaylık da getiriyor ve Dolphin uçbirim paneli, sizin dizinler arasında fare ile yaptığınız gezintiyi takip ediyor. (Uçbirim kısayol tuşu F4)

Dördüncü panelimiz,

Dolphin_dizinlerpaneli

Dizinler: Pencerenin sol tarafında Konumların altında açılan bu panel ile tüm dizinler arasında rahatlıkla gezinebilirsiniz. (Dizin kısayol tuşu F7)

Eminim siz de, benim gibi panelleri kullandıkça çok seveceksiniz. Aradığınız ve ihtiyacınız olan her şeyin karşınızda olduğunu bilerek daha rahat çalışacaksınız. Ayrıca şunu belirteyim, yukarıda bahsettiğim panelleri, isterseniz ana pencereden ayrılabilir ya da pencerenin farklı bir yerine taşıyabilirsiniz.

Benim dikkatimi çeken diğer bir özellikse, ikiye bölünebilen ana pencere oldu. F3 kısa yol tuşu ya da araç çubuğunda bulunan simgesine tıkladığınızda ana pencereniz iki ayrı parçaya bölünecek ve farklı dizinler arasında yapacağınız karşılaştırma ve taşıma işleri için size yardım edecek. Yenilenen Dolphin ile Dosya ve dizinleri kolayca seçebilecek, seçimi kaldırabilecek ve taşıyabileceksiniz.

Dolphin’in yeni gezinme araç çubuğu sayesinde üst dizindeki, farklı bir dizin içine gitmek tek tık uzağınızda olacak ve gruplama özelliğiyle de Dosya ve Dizinleriniz arasında kaybolmayacaksınız.

Yenilenen Dolphin ile Resim ve PDF belge içeren dizinleriniz üzerinde ve bilgi pencerelerindeki küçük önizlemeler ile dizin içeriği hakkında daha çok bilgi sahibi olacaksınız.

Güzel yenilikler, değil mi?

İsterseniz size Dolphin’in ayarlarından biraz bahsedeyim. Yeni Dosya Yöneticimizin ayar bölümü de kullanıcısını düşünen ve onun alışkanlıklarını hatırlayan bir yapıyı destekliyor. Dolphin’in öntanımlı başlangıç konumu, Kullanıcı Ev dizini ama isterseniz siz başka bir dizinden başlamasını sağlayabilirsiniz.

Başlangıç ayar sekmesiyle Dolphin’in ilk açılış şeklini kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Görünüm kipini böl seçerek, ikiye ayrılmış görünüm kipiyle çalışabilirsiniz. Düzenlenebilir konum çubuğuyla dizin ve dosya adreslerini klavyeyle girebilirsiniz.

Konum çubuğunda tam adresin ve Filtre çubuğunun görüntülenmesini tek bir tık ile sağlayabilirsiniz. Filtre çubuğu sayesinde, sadece yazdığınız kelimeyi içeren dosya ya da dizinler gösterilir ve bulunduğunuz dizin içinde aradığınızı bulmanız son derece kolaylaşır.

Görünüm Kipleri bölümü ve alt sekmeleri ile Dolphin’in görünüşünü değiştirebilirsiniz. Genel sekmesindeki istediğiniz ayarları seçerek, Dolphin’i farklılaştırabilirsiniz.

Genel bölümünden yapacağınız ayarlamalar ile sağ tuş menüsünde “Sil, Buraya Kopyala ve Buraya Yapıştır” komutlarını kullanabilecek, sürükleme sırasında dizinleri otomatik açabileceksiniz.

Evet, benden bu kadar, artık bundan sonrası sizin kâşif ruhunuza kalmış. Dolphin ile geçireceğiniz güzel günlere…

Sevgiyle kalın, Pardus’la kalın.


Yemliha Toker
Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.