Türkiye’de mobil penatrasyonun artmasıyla markalar mobil ticarete yönelik çalışmalarını da artırmaya başladı.
Bu alana şimdiye kadar çok fazla yatırım yapmayan; ama yapmayı planlayan ya da yeni yeni çalışmalara başlayanların mobille ilgili dikkat etmeleri gereken bazı noktalar bulunuyor. Mobil ticaret için optimizasyon önerilerine geçmeden önce mobil konusunda halen tereddütte olanlar için Türkiye pazarına yönelik bazı verileri paylaşalım.
Türkiye’deki mobil internet kullanıcıları günde ortalama 7.5 saati mobil cihazları üzerinden internete girerek geçiriyor ve akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 95’i kendi yaşadıkları bölgelerindeki bilgilere ulaşmak için cihazlarını kullanıyor. Bu kullanıcıların yüzde 92’lik bir bölümü ise ürün araştırması yapmak için akıllı telefonlarını kullanırken, yüzde 63’lük bir kısmı ise cihazlarıyla alışveriş yapıyor.
Bu veriler doğrultusunda kullanıcılar bilgi edinmek ve ürün araması yapmak için akıllı telefonlarına sıkça başvuruyorlar ve bu kullanıcıların neredeyse yarısına yakın bir kısmı akıllı telefonlarıyla internet üzerinde alışveriş yapıyor. Kullanıcıların satın alma eyleminden çok ürün bilgisi almak ve ürün karşılaştırması için şirketlerin sayfalarını ziyaret etmesi de markaların mobil konusunda bir takım adım atmaları konusunda harekete geçiriyor.
Mobile uyumlu internet sitesi
Bugüne kadar birçok farklı yazımızda da mobile uyumlu internet sitelerinin üzerinde durduk. Tüketicilerin çoğunlukla telefonları üzerinden sitelerde ürün aradıklarından veya ürün karşılaştırması yaptıklarından yukarıda da bahsettik. Tüketiciler akıllı telefonlarından alışveriş yapmasalar dahi beğendikleri ürünleri, daha sonra bilgisayarları üzerinden satın alıyorlar.
Bu nedenle internet sitenizin mobil cihazlar uyumlu olması sayesinde bu tüketicilerin rahat bir şekilde sitede dolaşmalarını ve ürün incelemesi yapmalarını sağlayabilirsiniz. Mobil üzerinde kendi profilleriyle giriş yaptıklarında sepete attıkları ürünleri kaydederek, PC üzerinden giriş yaptıklarında kullanıcıları satışa yönlendirebilirsiniz. Böylelikle kullanıcılar tekrar ürün aramakla uğraşmadan doğrudan satışa yönlenebilirler.
Mobile uyumlu görsel kullanımı
Mobile uyumlu sitelerle beraber mobile uyumlu görsel kullanımı da oldukça önemli. Site içerisindeki görseller, mobil cihazlarda da görülebiliyor olması gerekli. Tablet veya akıllı telefonların ekran çözünürlükleri ve boyutları bilgisayarlardan farklı olduğu için, internet sitenize bir görsel eklediğiniz mobil sitede aynı şekilde görünmeyebilir.
Bu görsellerin boyutları, ekranın çözünürlüğü ve büyüklüğüyle doğru orantılı bir şekilde büyüyüp küçülmeli. Böylelikle kullanıcılar akıllı telefon ya da tabletlerinden sitenizi ziyaret ettiklerinde ürünlerin küçük de olsa görsellerini görebilirler. Diledikleri zaman kullanıcılar resimlerin üzerine tıklayıp resimlerin büyük hallerini de görebilmeliler.
Mobil site yüklenme hızını düşürün
Mobil internet kullanıcılarının en çok sorun yaşadıkları noktalardan biri de mobil internet sitelerinin yüklenme hızı. Mobil internet bağlantı hızının çok yüksek olmaması ve zaman zaman çekmeme sorunlarından dolay mobilde geç açılan internet siteleri kullanıcılar tarafından terk ediliyor. Bu nedenle özellikle ana sayfa ya da yönlendirdiğiniz landing page’lerde açılma hızının birkaç saniye olmasına dikkat edin.
Bilgisayar kullanıcılarının yüzde 57’si 3 saniye içinde açılmayan internet sayfalarını terk ettiklerini belirtiyor ve mobil kullanıcılarda da benzer bir durumun görüldüğünü söylemek mümkün.
Mobil sitenizin yüklenme hızını düşürmek geri dönüşüm oranlarınızda gözle görülür bir artış olmasını sağlayabilir. Bu nedenle üzerinde durmanızda yarar var.
Mobilde ödeme sayfalarınızı iyi optimize edin
Mobil cihazlarda kullanıcıların alışveriş yapmama sebeplerinden biri de ödeme işlemi sayfalarının rahat bir kullanımı olmaması. Ödeme sayfalarını mümkün olduğunca basit bir hale getirmek ve adım sayısını mümkün olduğunca azaltmak kullanıcıların bu sorununu çözebilecek bir adım olabilir.
Bunlara ek olarak mobil ödeme sayfalarında dokunmatik ekran klavyelerini de ödeme işlemlerinin ve doldurulacak bilgilerin türüne göre ayırmanız gerekiyor. Böylelikle kullanıcılar klavye geçişlerini de azaltabilirler ve kullanıcı deneyimleri olumlu bir şekilde etkilenmiş olur. Detaylı bilgi için aşağıdaki rehberi okuyabilirsiniz.