Eğer Linux komut satırında yeniyseniz yapabileceğiniz işlemler de oldukça sınırlıdır. Eğer daha önce Windows veya Mac bilgisayar kullandıysanız bu durumda Linux komut satırının yapısı size daha önce hiç görmediğiniz bir bakış açısı sağlayacaktır. Tabi komut satırında kullanmak üzere en temel ihtiyaç duyacağınız kodları da bilmeniz gerekiyor. Komut satırını kullanmak artık hiç de zor değil. Hatta oldukça basit bile diyebiliriz. Bu temel kodları baş ucunuzda tuttuğunuz sürece sorun yaşamayacağınız dan emin olabilirsiniz.
ls komutu
Bu komut kısaltmasından da anlaşılacağı üzere listeleme komutudur. Komut satırını açtığınızda karşınıza karanlık içerisinde hiçbir şey olmayan bir ekran görürsünüz. Bu ekranda “ls” komutunu girdiğinizde bulunduğunuz klasör içerisindeki dosyaları görme imkanı elde edersiniz. Bir klasörü çift tıklamak gibi düşünün.
cd komutu
Klasörümüze çift tıkladık şimdi de başka bir klasöre geçmek istiyoruz. Bunun için “cd” komutunu kullanacağız. cd İngilizce change directory’nin yani klasörü değiştirin kısaltmasıdır. Örnek satırı aşağı bulabilirsiniz:
cd/linux/YeniKlasör
mv komutu
Mv komutu İngilizce move yani taşı komutunun kısaltmasıdır. Bir dosyayı bir klasörden diğerine veya masaüstüne taşımak için kullanabilirsiniz. Aşağıdaki şekilde kullanılır.
mv/linux/YeniKlasör /linux/YeniKlasör2
girdiğiniz klasörün hali hazırda mevcut olduğuna da dikkat edin.
mkdir – rmdir komutları
Klasör oluşturmak istediğinizde bu komutu kullanmanız gerekiyor. mkdir komutu bulunduğunuz dizin içerisinde bir klasör oluşturuyor. Bu nedenle öncelikle cd komutu ile gitmek istediğiniz klasöre gitmenizde fayda var. Örnek:
mkdir linuxdersleri
rmdir komutu ise daha önce oluşturulmuş bir klasör silmek üzerine işlev görmekte. Aynı şekilde klasör adını yazarak silme işlemini gerçekleştirebiliyorsunuz.
rm komutu
rm komutu klasörlerin yerine dosyaları silmek üzerine kullanılan bir komuttur. Tabi ayrıca klasörleri de bu komutla silebiliyorsunuz. Sadece ne yaptığınız bilmeniz açısından birini diğerine tercih ederken dikkatli olmanız için oluşturulmuş.
rm linuxdersleri.txt