Özgür Bilgi Kanalı

Erken Doğumunun Belirtileri Nelerdir?

Doğum olayının 36. haftası tamamlanmadan önce başlamasına erken doğum tehdidi olayın bebeğin doğumuyla sonuçlanmasına ise erken doğum adı verilir. Erken doğan bebeklerde vücut organları özellikle akciğerler tam olarak gelişmemiştir. Bebeklerin neden erken doğdukları hakkında herhangi bir bilgi yoktur. Bu olayın birden çok sebebi olabilir. En önemli neden çoğul gebelik olabilir. Bunun yanında rahim içinde ve dışında oluşan enfeksiyonlar, birden fazla gebelikler, amniyon sıvısının fazla olması, rahmin yapısal bozuklukları, rahim iç tabakasında olan kanamalar, genetik etkenler ve doğuma neden olan fizyolojik mekanizmanın erken başlaması gibi faktörler erken doğumda rastlanılan en sık nedenlerdir.
Bazı anne adayları erken doğum riskini taşımaktadır. Bu anne adayları arasında; yaşı 17’nin altında ve 35 yaş üstünde olanlar, çoğul gebelik yaşayanlar, daha önceki doğumlarında düşük veya erken doğum yapmış olanlar, bazı sistemik ve enfeksiyon hastalığı olan kadınlar, fiziksel veya ruhsal bir stres geçirenler, kilosu düşük olan anneler, sigara içenler, hamileliğinde vajina kanaması olanlar, tekrarlayan düşük olayları, rahimlerinde şekil bozuklukları olan kadınlar, rahim ağzından doğuştan gelen yapı bozuklukları veya rahim ağzından ameliyat olanların rahim ağzında yetersizliğinin olması, hamilelik döneminde karından ameliyat olanlar, rahimde miyomları olan, ağır işlerde çalışanlar, stres ve yoğun bir çalışma temposu olanlar ve düşük sosyo ekonomik düzeyde bulunan kadınların erken doğum yapma riskleri öbür kadınlara oranla daha fazladır.

Belirtiler ve Tedavisi

Kadının doğum sancıları başladığı zaman rahimde bir açılma olur. Eğer bu açılma yok ise bu durum erken doğum tarifine uymaz. Erken doğumda sancılar düzenli olur ve rahim ağzında değişiklik meydana gelir. Kasılmalar bazen anne adaylarında kendini ağrı ile belli ederken bazı anne adaylarında hiçbir ağrı görülmez. Diğer belirtiler arasında; pelviste dolgunluk hissi olması, regl ağrısına benzer ağrılar olması, bir türlü geçmeyen bel ağrıları, vajinal akıntıda çoğalma olması veya akıntının niteliğinde değişiklikler olması, ishal ile birlikte ortaya çıkan bağırsak krampları bulunur. Anne adayında erken doğum sinyalleri alınıyorsa öncelik olarak hem anne hem de bebeğin sağlık durumları değerlendirilir. Acil doğum gerektiren doğumlar dışında tıbbi tedavi ile erken doğum durdurulabilir ya da geciktirilebilir. Anne adayı yatak dinlenmesine alınır ve damar yolundan sıvı takviyesine başlanır. Eğer anne adayında kasılmalar azalırsa ve rahim ağzında herhangi bir değişiklik yoksa anne adayı sıkı takip altına alınır. Yalnız bütün alınan önlemlere rağmen kasılmalar devam ediyorsa ve ilk kontrolde rahim ağzında herhangi bir değişiklik saptandıysa tokoliz adlı bir ilaç verilerek rahim kasılmaları durdurulmaya çalışılır. Bu ilaç rahim açıklığı 4 santimin altında olan hastalara uygulanır. Kasılmalar gerekli tıbbi tedaviler uygulandıktan sonra tamamen durursa anne adayı bu konuda bilgilendirilir ve evde izlemeye alınır. 36. gebelik haftasından sonra kullanılan ilaçlara son verilir. Alınan tüm önlemlere rağmen kasılmalar durmaz ise doğum eylemi başlayabilir.


Yemliha Toker
Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.