Eroin Nasıl Bulundu?
Eroin yani diamorfin birçok insanın ölümüne yol açmış bir afyon ürünüdür. Çoğu ülkeler tarafından kullanılması yasaklanan eroinin insan vücuduna çok büyük zararları vardır. İçerdiği kimyasal yapı sayesinde birçok insanı kendisine bağımlı yapan eroinin vücuda büyük zararları vardır.
Eroinin Zararları
Eroin kullanan insanlar genellikle yorgun ve uykulu hallerde olurlar. Göz altı bölgeleri bu uykusuzluk nedeniyle morarmaya başlar. Vücut yavaş yavaş çökmeye ve kilo kayıpları oluşmaya başlar. Daha sonra kişilerde aniden korkma ve hayal görme durumları baş gösterir. Bu hayal görmeler sonucu insanlar kendilerine ve çevredeki insanlara zarar vermeye başlarlar. Fakat eroinin öldürücü etkisi bunlar değildir. Fazla derecede eroin bağımlısı olan kişilerde öncelikle solunum yolları hasar görmeye başlar. Solunum yolları hasar gören kişilerin ilk olarak nefes alıp verme özelliği yavaşlar. Daha sonra kalp bölgesinde bir hızlanma artından inanılmaz bir düşüş yaşanır bunun neticesinde hastanın hayati fonksiyonları tamamen yok olur ve hasta ölür. Eroin bulaşılmaması gereken bir üründür. Çünkü içerdiği kimyasal yapılar nedeniyle kişilerde aşırı derecede bağımlılık yapmaktadır.
Eroin Nasıl Ortaya Çıktı
İnsanları kendisine bu denli bağımlı yapan eroin nasıl bulundu. Yüzyıllardır yetişen afyon çiçeğinden elde edilen eroin belirli kimyasal sentezlemeler sonucu oluşmaktadır. Bu kimyasal sentezlemeleri ilk defa 1874 yılında İngiliz kimyacı Alder Wright yapmıştır. Bu yüzden eroini kim keşfetti diye merak edenlere cevap Alder Wright’tır. Afyon çiçeğinden elde edilen morfini saatlerce bir fırın içinde kaynatan Wright en sonunda elde ettiği kimyasal karışımı Manchester’da bulunan tıp fakültesine gönderip inceletmiştir. Bu kimyasal ilaç hayvanlar üzerinde denenmiş ve ortaya ilginç bir sonuç çıkmıştır. İlacı kullanan hayvanlar kusma, bıkkınlık, korku ve uykulu haller gözlemlenmiştir. Fakat buna rağmen Wright bu ilacı geliştirememiş ve eroinin tam anlamıyla bulunması biraz zaman almıştır. Bu yüzden eroin ne zaman bulundu sorusunun cevabı 1874 değildir.
Eroinin Tam Olarak Ortaya Çıkması
Eroini kim buldu sorusunun asıl cevabı Bayer şirketinde çalışan Felix Hoffman’dır. Bir kimya şirketinde çalışan Felix afyon çiçeği sentezleyerek eroinin ham maddesi bulmuştur. Felix bu sentezleme sonucu morfinden tam 3 kat daha etkili bir ağrı kesici keşfetti. Bu ağrı kesicine Almanca kahraman anlamına gelen heroin adı verildi. İnsanlar üzerinde denenen bu ilaç inşaları daha korkusuz ve cesur hale getirdiği söylendi. Çocuklar üzerinde ağrı kesici olarak kullanan bu ilaç belli bir süre karaciğerde olan etkisi anlaşarak yasaklanmıştır. Bu yüzden eroin hangi tarihte bulundu sorusunun cevabı 1898 yılıdır. Bu ürünün bağımlı yapması ve insan vücuduna zarar vermesinden sonra 1.Dünya savaşından sonra başta Almanya olmak üzere birçok ülkede yasaklanmıştır. Bu yasak günümüzde de devam etmektedir. Eroin bağımlıların eroinin bırakmaları çok zordur. Bu yüzden eroin bağımlılarının uzman sağlık kuruluşlarından mutlaka yardım almaları gerekmektedir.