Ethereum’un Çıkışı
Kurucusu olan Vitalik Buterin, Bitcoin blok zinciri üzerinde uygulamalar oluşturmaya çalışırken karşılaştığı bazı eksikliklerden ilham alarak Ethereum’u projesini kurmuştur.
Buterin, 2013 yılı sonlarında Ethereum fikrini arkadaşları ile paylaşıp sonrasında whitepaperda yayınlamıştır. Proje, Ocak 2014’te Vitalik Buterin, Mihai Alisie, Anthony Di Iorio, Charles Hoskinson, Joe Lubin ve Gavin Wood ‘dan oluşan çekirdek ekiple birlikte duyuruldu. Ayrıca Buterin , Miami’de yapılan bir Bitcoin konferansında Ethereum ’u duyurdu. 2015 yılında piyasaya sunulan Ethereum, dünyanın önde gelen programlanabilir blok zinciridir.
Ethereum (ETH) Nedir?
Ethereum, geliştiricilerin merkeziyetsiz dijital uygulama oluşturduğu ve bu uygulamaları yürütmek için blockchain teknolojisini kullanan açık yazılım platformudur. Kullanıcılarına merkezsiz mal ve hizmet satan ya da alan ve ticaret yapmak için doğrudan anlaşma ve işlem yapmayı sağlayan uygulamadır.
Ethereum şirketlerin yeni programlar yapmak için kullandıkları bir defter teknolojisidir. Uyarlanabilir ve esnek şekilde tasarlanmıştır.
Ethereum kurulmasındaki asıl amaç, akıllı kontrat denilen bir programlama kullanarak sistem içi etkileşimleri ve ödemeleri hem kısa süreye indirmek, hem de üçüncü parti veya ara kurumları ortadan kaldırarak ek ödeme,vergi gibi ücretlendirmeyi minimuma hatta sıfıra indirebilmektir.
Para birimi olarak kısaltması “ETH” şeklindedir.
Ether Nedir?
Ether, Ethereum ağında akıllı sözleşmeler yapmak için kullanılan dijital bir para birimidir. Bitcoin gibi, Ethereum ağı ve Ether tokanları herhangi bir banka veya hükümet tarafından kontrol edilmez veya yayınlanmaz. Kullanıcıları tarafından yönetilen açık bir ağdır. Fakat Bitcoinin aksine sınırsız üretilmiştir.
2015 yılında piyasaya sunulan Ethereum, Akıllı Sözleşmelerin* ve Dağıtılmış Uygulamaların herhangi bir kesinti, sahtekarlık, kontrol veya üçüncü bir tarafın müdahalesine gerek kalmadan inşa edilmesini ve çalıştırılmasını sağlayan merkezi olmayan bir yazılım platformudur.
Platform aynı zamanda kendi sanal para birimi olan Ether’in de temelidir.
Ether iki amaç için kullanılır ; diğer kripto para birimleri gibi dijital bir para birimi olarak işlem görmek ,diğeri ise uygulamaları çalıştırmak, güvenceye almak ve ticaret yapmak amacıyla Ethereum içinde kullanılır.
*Akıllı sözleşme; para, içerik, mülk, hisse veya değerli herhangi bir şeyin değişimini kolaylaştırabilecek bir bilgisayar kodunu tanımlamak için kullanılan bir cümledir. Blockchain üzerinde çalışırken akıllı bir sözleşme, belirli koşullar yerine getirildiğinde otomatik olarak çalışan, kendiliğinden çalışan bir bilgisayar programı gibi olur. Akıllı sözleşmeler blok zinciri üzerinde yürüdüğü için, herhangi bir sansür, kesinti, sahtekarlık veya üçüncü taraf müdahalesi olmadan tam olarak programlandığı gibi çalışırlar.
Ethereum (ETH) Nasıl Çalışır?
Ethereum, Blockchain teknolojisini alıp geliştirmiştir ve akıllı kontratlar aracılığı ile sadece bir kayıt tutma olanağı değil, daha çeşitli alanlarda kullanılmak üzere programlanmıştır. Ethereum blockchain yalnızca işlem listesini değil ağın son durumunu da depolar. Birçok uygulama geliştiricisine yaratıcılık konusunda ortam sağlayan bir sistemdir. Ethereum’un Blockchain’in yapısında tüm işlem geçmişinin paylaşılan bir kaydının olması Bitcoin’e çok benzer. Ağdaki her düğüm bu geçmişin bir kopyasını depolar. İkisinin arasındaki en büyük fark düğümlerin, tüm ether işlemlerinin yanı sıra her akıllı sözleşmenin de en son durumunu depolamasıdır.
Ethereumun kendine ait bir internet ağı, uygulama platformu ve ödeme sistemi vardır. Uygulama geliştiriciler bu ağ üzerinden uygulamalarını yayınlayabilir, müşterilere yine ethereum un kendine ait olan uygulama platformunda ürün sunabilir. Bu hizmetleri yürürlüğe koymak için hiçbir şekilde komisyon ödemek zorunda kalmadan verebilirler.
Ethereumda bir program her kullanıldığında, binlerce bilgisayardan oluşan bir ağ onu işler. Ethereum’ da bir kullanıcı ya da bir sözleşme yeterli işlem ücreti içeren bir mesaj gönderdiğinde akıllı sözleşme kodunu çalıştırır. Akıllı sözleşmeye özgü programlama dillerinde yazılan sözleşmeler, ‘Ethereum Sanal Makinesi’ (EVM) adlı bir özelliğin okuyabileceği ve uygulayabileceği ‘bytecode’ * olarak derlenir.
Ağdaki her düğümde mevcut durum takip edilir. Aynı zamanda da işlemin ve ağın akıllı sözleşme geçmişinin bir kopyasını kendinde tutar. Bir kullanıcının yaptığı tüm işlemler, ağdaki tüm düğümlerde de bu bilginin ve değişikliğin gerçekleştiği kabul edilir. Ethereum Sanal Makinesi (EVM), geliştiricinin başlangıçta programladığı kurallarla bir sözleşme yapar. Ethereum Sanal Makinasındaki hesaplamalar Bytecode aracılığıyla gerçekleşir.
* Bytecode ; bir yorumlayıcı tarafından çalıştırılabilir ve aynı zamanda makine diline derlenebilir durumdaki kodlardır.
3Üretim
Ethereum (ETH) Madenciliği
Ethereum madenciliği çoğu yönüyle Bitcoin ‘le aynıdır. Ethereum ağındaki tüm işlemler madenciler tarafından onaylanır. Madenciler işlem sonuçlarına göre ether kazanırlar.
Ethereum, Bitcoinin aksine madenciliği daha bireysel bir olarak kullanıma teşvik edecek şekilde tasarlamıştır. Normalde bir Bitcoin elde etmek için çözülmesi gereken matematiksel algoritmalar çok zor ve çok fazla donanımlı bilgisayar ve elektrik gücü isterken, Ethereum ‘da bu farklıdır ve endüstriyel bir çalışma gerektirmez. Bitcoin bloğu üretimi 10 dakika sürerken, Ether için bu 12 saniyeden azdır.
4Sonuç
Ethereum’un Avantajları
- Daha büyük pazar – Ethereum ağında dağıtılmış uygulamaları (DApps) çalışır durumda tutmak için Ether’e ihtiyaç vardır, bu ether’in biraz da yakıt olarak çalışmasını sağlar . Yani, bir kripto para olmasının yanı sıra, Ether, altın gibi geleneksel yatırımlardan daha iyidir. Ethereum, Bitcoin’den sonra piyasa değeri açısından ikinci en büyük pazardır.
- Düşük enflasyon riski – Bütün dünya para birimleri, kendi hükümetleri tarafından kontrol edilir ve hükümetler daha fazla para üretmeye devam ettiklerinden, bu para birimlerinin değerinde dalgalanmalar meydana gelebilir. Bu Ether için geçerli değildir çünkü bu kripto para birimi hiçbir hükümet ya da banka tarafından düzenlenez.
- İzlenemez – Yatırımcılar isimsiz kalabilir, çünkü hiçbir hükümet yatırımlarının kaynağını bulamaz. Ayrıca, yatırımlar transfer edildikten sonra sonra, işlem geri alınamaz.
- Güvenli depolama – Ether ticareti yaparken, bir işlemcinin kripto para birimi tokenlarını depolamak için bir cüzdanı vardır. Aynı zamanda sahip oldukları özel anahtarlar, bu yalnızca onların bu hesaplara erişmelerine izin verir.
Kaynak: “Bitay Teknoloji A.Ş. – Bitay Akademi” https://www.bitay.com