Google Analytics 5 Google’ın analitik programının en iyi özelliklerini alarak ve onu kullanıcılar için daha da kolay bir hale getirerek kullanıma sundu. Aşağıda Google Analytics 5’i kullanarak yapabileceğiniz 9 harika işlemi inceledik. Bu işlemler sayesinde analitik bilgilerinden mümkün olan en fazla şekilde faydalanabileceğiniz gibi bu bilgileri sitenizin içeriğini, dönüşüm oranları ve kullanıcı deneyimini geliştirmek için de kullanabilirsiniz.
İlk olarak en önemli analitik verilerinizi inceleyin.
Google Analytics verilerinize ilk giriş yaptığınızda karşınıza en yaygın şekilde göz attığınız bilgiler çıksın istersiniz. Zaten Analytics’de size bunu sağlıyor diyebiliriz. Tabi isterseniz bu kullanıcı panelinde değişiklikler yapmanız da söz konusu.
Birden fazla kullanıcı paneli de oluşturabilirsiniz. Bu paneller içerisinde farklı farklı veri bölgeleri de bulundurabilir. Menüden yönetici panelleri altında yeni yönetim paneli seçeneği ile bu tipte paneller oluşturmanız söz konusu. Daha sonra bu yönetici paneli içerisinde görmek istediğiniz alanları ekleyebiliyorsunuz. Burada belirli bir ölçümün histogramını gösteren, iki ölçümün zamanla değişimini gösteren veya belirli iki metriğin boyutlarını gösteren tablolardan oluşan eklentiler oluşturmanız söz konusu. Ayrıca bu eklentiler belirli filtrelerden de geçirilerek kullanılabiliyorlar. Örneğin geliştirmek istediğiniz belirli yaş kitlesinin sitenize giriş sayfasını ana sayfa yönetici panelinize ekleyebilir ve sayede Analytics’e her girişinizde o sayfaya gitmek yerine doğrudan ana ekranınızda verileri inceleyebilirsiniz.
Hangi kampanyaların en fazla trafiği ve dönüşüm değerini getirdiğini takip edebilirsiniz.
Online pazarlama çalışmalarınızdan hangilerinin (lokal aramalar, sosyal medya gibi) sitenize trafik ve dönüşüm getirme konusunda daha başarılı olduğunu merak ettiniz mi? Bu durumda gelişmiş seçeneklere göz gezdirmenizde fayda var.
Gelişmiş bir sekme oluşturmak istiyorsanız bu durumda Gelişmiş Sekmeler menüsü altından yeni sekmeyi seçmeniz gerekiyor. Eğer yerel aramalardan gelen trafikleri görmek istiyorsanız burada yerel arama profilleri segmentini tercih edin ve içerisinde profillerinizin bulunduğu siteleri bu bölüme ekleyin. Bunlar arasında maps.google.com/maps/ Google yerler veya yelp.com listeleri yer alabilir. Bu sayede lokal aramalardaki başarınızı da özel olarak takip edebilirsiniz.
Ziyaretçilerinizin hangi bölgelerden olduğunu keşfedin
Eğer Google, Facebook, StubmleUpon veya diğer servisler aracılığıyla reklamlarınızı yapmayı değerlendirdiyseniz, bu kaynaklardan ne kadar geri dönüş elde ettiğinizi de mutlaka merak etmişsinizdir. Bu kaynakların hangisinin sitenize daha çok veya daha verimli kazanç getirdiği önemli bir soru. Bu noktada farklı bölgelerden farklı geri dönüşler elde etmeniz de olası.
Google Analytics sayesinde Bölgeler demografiği altında genel olarak sitenizin ziyaretçilerinin bulunduğu bölgeler hakkında fikir sahibi olabileceğiniz gibi, bölgeler demografiğini diğer türden verilerle de ortak şekilde kullanabilirsiniz. Farklı şehirlerden sitenize yönlenen kullanıcıları görebileceğiniz gibi bu şehirlerin üzerine tıklayarak o şehirlere veya bölgelere ilişkin daha detaylı bilgilere de ulaşabiliyorsunuz.
Kullanıcılarınızın siteniz içerisindeki aramalarını gözden geçirin
Çoğu kişi arama motorlarından sitenize kullanıcıları yönlendirmek için gerekli olan anahtar kelimelerin hangileri olduğunu biliyor. Fakat bu konunun diğer bir boyutunda siteniz içerisinde gerçekleştirilen aramalar yer almakta.
Eğer siteniz içerisinde bir arama kutusu bulunuyorsa (ki pek çok sitede yer alıyor), bu durumda sitenizin arama kutusunda bir arama yapın ve sonuçları kendiniz gözden geçirin. Daha sonra Analytics içerisinde site içi aramalar bölmesinden sitenizi ziyaret eden kullanıcıların hangi anahtar kelimeleri kullandıklarını görebilirsiniz. Bu sadece SEO anlamında sitenize bir katkı sağlamaz aynı zamanda site içi aramalarda kullanıcıların karşısına çıkan sonuçları da düzenleyebilmenizi sağlayacaktır.
Kullanıcıların hangi bölgelere tıkladıklarını keşfedin.
Kullanıcılarınız siteniz içerisinde belirli bölgelere tıklıyorlar ve bu tıklama haritası size onların genel davranışları hakkında bilgiler sağlıyor. İçerik menüsü altındaki Sayfa-içi Analitikler kısmında sitenizin hangi bölümlerinin daha fazla tıklama aldığına ilişkin bilgilere ulaşabiliyorsunuz. Bu özellik sayesinde sitenizin hangi kısımlarının daha popüler olduğunu görebiliyorsunuz. Eğer kullanıcılarınızın görmesini istediğiniz belirli bir link mevcutsa bu durumda yoğun şekilde tıklanan bölgelere bu linkleri ekleyebilirsiniz.
Popüler içerikleriniz hangileri
Eğer kullanıcılarınızı web siteniz içerisinde en uzun süre tutmayı başaran içeriklerin hangileri olduğunu merak ediyorsanız bu durumda da Google Analytics’i kullanabilirsiniz. Veya buna SEO terimleriyle en düşük çıkma oranı da diyebiliriz. İçerik menüsü altından sayfalar sekmesine girdikten sonra Site İçeriği bölmesinde bu bilgiye ulaşabilirsiniz.
Bu bölümde hangi içeriklerinizin kullanıcılarınızı siteniz içerisinde en uzun süre tuttuğunu ve hangilerinin kullanıcıları site içerisinde gezinmeye yöneltmeye devam ettiğini de görebilirsiniz. Bu bilgiyi kullanarak gelecekte daha popüler ve daha verimli içerikler de üretmeniz söz konusu hale gelecektir.
En kötü işleve sahip sayfalarınızı tanımlayın
İçerik menüsünün en altında bulunan sayfaların en yüksek çıkma oranına sahip sayfalarınız olduklarını söyleyebiliriz. Bu size sitenizin belirli sayfalarına kaç kişinin geldiğini ve terk ettiğini söyleyecektir.
Bu Blog türü insanların belirli bilgileri bulmak için gelip daha sonra çıkış yaptıkları siteler için oldukça normal bir sonuç doğurur diyebiliriz. Fakat diğer siteler için çıkış yapılan sayfalar insanların aradıklarını bulamadığı şeyler anlamına gelebilir. Bu size söz konusu sayfayı tekrar gözden geçirmeniz ve onu kullanıcıların aradığı şeyi bulması için tekrar düzenlemeniz için bir fırsat yaratacaktır. Bu noktada sayfalarınızda kullandığınız call to action türü harekete geçirici söylemleri de gözden geçirebilirsiniz. Onları mail listenize üye olmaya yönlendirebilir veya bir ürünün inceleme sayfasına da aktarabilirsiniz.
Kullanıcıların alışveriş sepetini hangi noktada terk ettiklerini belirleyin
Bu özellik Google Analytics’in belki de en kullanışlı özelliğidir diyebiliriz. Hemen hemen her alışveriş sitesinde alışverişin oluşturulması ve tamamlanması süreci birden fazla adımda olacak şekilde gerçekleştiriliyor. Bu noktada hedefler sekmesinden siteniz için gelecekte başarılacak hedefler de belirleyebilirsiniz. Bu sayede o hedeflere ulaşabilmek için ihtiyaç duyulacak değişiklikleri yapma konusunda da teşvik sağlamış olursunuz.
Eğer alışverişin tamamlanması sürecinde belirli bir noktada diğerlerine göre daha yüksek oranda kullanıcı kaybı yaşıyorsanız bu durumda söz konusu sayfaya yönelik değişiklikleri değerlendirebilirsiniz. Tabi kullanıcıların büyük çoğunluğunun alışverişten sepete ekleme aşamasından sonra vazgeçtiğini de unutmamak gerekiyor.
Mobil siteniz
Sitenizin mobil versiyonunun veya tablet versiyonunun performansını da Google Analytics aracılığıyla kontrol etmeniz mümkün. Kitlenin altından Mobil sekmesinde sitenizi ziyaret eden kullanıcıların ne kadarlık bir kısmının mobil cihazları kullandığını görebilirsiniz. Üstelik söz konusu mobil cihazların hangi cihazlar olduğunun ve cihazlara göre farklı dönüşüm değerlerinin oranını da görmeniz söz konusu. Bu ayarlar altında yeni oturumların yüzdesi parametresi de büyük önem taşımakta. Bu noktada sürekli yeni kullanıcılara sahip olmaktansa geri dönüş sağlayan kullanıcılara da sahip olmanız gerektiğini söyleyebiliriz.
Sonuç
Google Analytics ile ihtiyaç duyabileceğiniz tüm ölçümlere sahip olabiliyorsunuz. Aylık ziyaretçi oranı 1 milyonun altında olan web siteleri için Analytics verisi ücretsiz bir şekilde sağlanırken, daha fazla ziyaretçilerde belirli ücretlendirmeler söz konusu olabiliyor. Google Analytics içerisinde bu özelliklerin dışında da pek çok araçtan faydalanabiliyorsunuz. Eğer sitenizin daha verimli bir siteye dönüşmesini istiyorsanız bu durumda mutlaka Analytics’i kullanmayı değerlendirmeniz ve ondan elde ettiğiniz geri dönüşlere göre sitenizi düzenlemeniz gerekiyor.