Özgür Bilgi Kanalı

Şeker hastalığı sırasında kanda bulunan şeker düzeyleri yüksektir. Bayanların bir kısmında hamilelikten önce şeker hastalığı olabilir. Bazı bayanlarda ise gebelikten sonra gestasyonel diyabet yani gebelik şekeri ortaya çıkabilir. Eğer anne adayında daha önceden oluşan bir şeker hastalığı bulunuyorsa bu süreçte kan şekeri seviyesini kontrol etmek zor olabilir. Alınan insülin miktarının yeniden belirlenmesi gerekebilir. Anne adayının hamilelikten önce şeker hastalığı olmamasına rağmen hamilelik döneminde kanda glikoz miktarında bir yükselme meydana gelebilir. Böyle bir durum ise anne adayında gebelik şekerinin olacağı ihtimalini kuvvetlendirmektedir. Hamile bayanlarda şeker düzeyinin belirlenmesi için hamileliğin 24. ve 28. haftalarında şeker yükleme testi yapılır.

Gebelik şekerinin belirlenebilmesi için anne adayına yapılacak olan test sırasında ilk olarak 50 gram glikoz verilir. 1 saat geçtikten sonra annenin kandaki glikoz miktarı ölçülür. Yapılan ölçüm sırasında glikoz miktarı 140 mg/dl altında kalıyorsa anne adayında herhangi bir gebelik şekeri olmadığına karar verilir. Yalnız kandaki glikoz miktarı bu ölçünün üstünde kalıyorsa o zaman 3 saatlik 100 gram glikoz testinin tekrar yapılması gerekecektir. 3 saat süren yüklemenin ardından annenin gebelik şekerinin olup olmadığı kesinlik kazanacaktır. Test sırasında ağır fiziksel bir aktivite yapılmaması ve bu süre boyunca herhangi bir şeyler yenilip içilmemelidir. Diyabetin hamilelikten önce olması veya hamilelik döneminde ortaya çıkması hem anne adayı hem de bebek için bazı riskler oluşturur.

Şeker hastalığı ortaya çıkan veya olan annelerin kan şekeri seviyeleri ne kadar düzenli olursa şeker yüzünden ortaya çıkabilecek risklerde az olur. Hamilelik döneminde ortaya çıkan şeker hastalığının riskleri hamilelikten önce olan şeker hastalığından daha az bir risk içermektedir. Yalnız bu durumun hamile bayanlarda şeker yükleme testiyle teyit edildikten sonra tedavi edilmesi gerekmektedir. Eğer böyle bir test yapılmaz ise o zaman anne de hamilelik zehirlenmesi, hipertansiyon, erken doğum ve düşük gibi durumlar şeker hastası olmayan hamilelere göre daha yüksek olacaktır. Hamilelikten önce şeker hastalığı olan bayanların bebeklerinde bazı anomaliler görülebilir. Hamilelikte yaşanan şeker hastalığı böyle bir sorunun ortaya çıkmasına neden olmaz. Bunun yanında her iki şeker hastalığı türünde de bebek fazla kilolu doğabilir. Anne adaylarının hamilelik süresince kandaki şeker düzeylerinin kontrol altında tutulması oldukça büyük önem taşımaktadır.

Şeker hastalığı olduğu bilinen bir anne adayının bebeğinde bazı riskler meydana gelebilir. Bu riskler arasında şunları söyleyebiliriz. Doğum gerçekleştikten sonra bebeğin akciğerlerinin gelişmemesinden dolayı solunum sıkıntısı oluşabilir. Bebek kocaman yani iri doğabilir. Bebek olması gereken durumundan daha küçük doğabilir. Doğan bebekte kan şekerinin düşmesi, kalsiyum miktarında düşme ve sarılık görülebilir. Kalp hastalıkları ve böbrekte anomaliler oluşur. Kulakta, sindirim sisteminde, beyin ve santral sinir sistemine bağlı anomaliler oluşabilir. Anne adayında gebelik şekeri tespit edildiği zaman normal şeker hastalarında olduğu gibi ağızdan şeker ilaçları verilmez. Bunun yerine diyet uygulaması, egzersizler, insülin gibi tedavi yolları tercih edilmelidir. Diyet programı doktorun ve diyetisyenin işbirliği ile hazırlanmalıdır. Egzersizlerinde doktor tarafından tespit edilmesi gerekir.


Yemliha Toker
Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.