Özgür Bilgi Kanalı

İmpetigo Belirtileri ve Tedavisi
Oldukça sık görülen bir deri enfeksiyonu olan impetigo doğru bir tedavi uygulandığı zaman hızlı bir şekilde iyileşebilen bir hastalıktır. Bu hastalığa sebep olan bakteri ise stafilokoküs aureus adlı bir bakteri türüdür. Oldukça bulaşıcı bir hastalık olan impetigo kaşıntılı veya ağrılı bir durum arz edebilir. Cildinizde küçük bir sıyrık veya böcek ısırığından dolayı ciltte oluşan bir açıklık bulunuyorsa iltihap kapma olasılığı oldukça fazladır. Bu enfeksiyonun en çok görüldüğü yer yüz bölümüdür. Genellikle de ağız ve burun çevresinde çok yaygındır. İmpetigo hastalığı daha çok çocuklar arasında yaygın olan bir hastalık türüdür. Ayrıca kişinin egzama gibi bir cilt hastalığı bulunuyorsa impetigo geçirme olasılığı oldukça yüksektir.
İmpetigo hastalığının birkaç türü bulunmaktadır. Çocuklarda en sık görüleni ve bulaşıcı olan impetigo türü nonbüllöz impetigodur. Bu tür impetigo genelde ağızda ve burunda kırmızı yaralar ile kendini gösterir. Bu yaraların patlaması ile birlikte yerlerinde kabuklu, ıslak ve kırmızı bir döküntü oluşur. Döküntü kaşıntı yapabilir ama ağrı yoktur. Büllöz impetigo türü ise en çok iki yaş altı çocuklarda görülmektedir. Kabarcıklar ilk olarak gövde, kol ve bacaklarda görülür. Zaman geçtikçe bu kabarcıklar saydamlaşır ve son olarak bulanık bir görüntü alırlar. Oluşan kabarcıklar uzun sürer. Kabarcıkların etrafında kırmızılık ve kaşıntı meydana gelebilir. En ciddi impetigo türü ise ektimadır. Çünkü bu tür sadece üst tabaka yerine cildin ikinci tabakasında meydana gelir. Oluşan kabarcıklar ağrılıdır. Ülserlere ya da açık yaralara dönüşme ihtimalleri vardır. Şişmiş lenf düğümleri ile yara izleri olabilir.
Risk Grupları
Bazı kişilerde bu hastalığın oluşması daha sık rastlanılmaktadır. Bu risk grubu içinde şu kişileri sayabiliriz. 2 ile 6 yaşında bulunma, düzenli bir şekilde okul ya da kreşe gidilmesi, cildin başka şekilde tahriş olması, kötü temizlik koşulları, havanın sıcak olması, bakterilerin kolay bir şekilde yayılmasını sağlayan kalabalık bir ortam, dermatit adlı bir cilt rahatsızlığının olması, ciltten cilde temas olan aktivitelere katılım, şeker hastalığı ve bağışıklık sisteminde bozukluk meydana gelmesi.
İmpetigo Sebepleri
Hastalığın oluşmasında bazı bakteri türleri rol oynamaktadır. Bu bakteriler cilde enfekte oldukları zaman hastalık meydana gelir. Bu durumlara sebep olaylar ise; bu hastalığı olan bir kişi ile cilt temasında bulunmak, impetigo hastalığı olan bir kimsenin kişisel eşyaları ile temas etmek, ciltte oluşan hasarlar, böcek ısırmaları ve hayvan ısırıklarını sayabiliriz.
İmpetigo Belirtileri
Hastalığın belirtileri kişiye oldukça rahatsızlık verir. Belirtilerin oluşması impetigonun türüne göre farklılık gösterse de belirtiler birbirine benzer. Bu belirtiler arasında; çabuk bir şekilde patlayan ve arkasında sarı kabuklanmalar bırakan kırmızı yaralar ve içi sıvı dolu kabarcıklar, kaşıntılı döküntüler, ciltte lezyonlar ve lenf bezlerinin şişmesini sayabiliriz.
İmpetigo Tanısı ve Tedavisi
İmpetigo hastalığının teşhisinde çoğunluk olarak fiziksel muayene yeterli olabilir. Yalnız doktor impetigo hastalığına neden olan bakteri çeşitlerini bulmak için sizden kültür isteyebilir. Yapılan kültür testinden sonra doktor antibiyotik gerekip gerekmediğine ve ne tür bir antibiyotik uygulanacağına karar verecektir.
İmpetigo Tedavisi
Tedavi, hastalığın şiddetine ve bu hastalığa neden olan bakterilere göre farklılıklar gösterecektir. İmpetigonun hafif olduğu durumlarda doktor, cildin iyileşmesine yardımcı olmak ve hastalığın yayılmasına yönelik basit hijyen önlemleri almanızı önerebilir. Hastalığın etkilediği bölgeye sıvı ya da anti bakteriyel bir solüsyon sürülerek günde birkaç defa cilt temizlenmelidir. Yıkama yaparken hasta olan bölgeyi sakın yıkamayın çünkü bu hareket cildi daha çok tahriş edecektir. Hasta bölgeyi dokunarak kurutun ve oraya anti bakteriyel ya da reçetesiz bir krem sürün. Hastalıktan etkilenen bölgelere dokunmayın ve kabukları kaldırmayın. Hastalığın yayılmasına engellemek için yapışmayan bir pansuman yapılabilir. Hastalıklı bölgeyi elledikten sonra elleri güzel bir şekilde yıkayınız. Doktorunuz tıbbı tedavi için size antibiyotik önerebilir. Bu antibiyotikler çocuklar için sıvı, yetişkinler için hap olarak önerilir.


Yemliha Toker
Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.