Gelişen ve değişen dünya koşullarında farklı bir yabancı dil bilmek eskisinden daha önemli hale geldi. İnternet ve seyahat imkanları ile farklı ülkelerden insanlar arasındaki sınır kaldırıldı. Bu herkesin ortak bir dilde buluşmasına yol açtı, evet elbette İngilizce! Dünya ülkelerinin bir araya gelerek bir anlaşma ile mühürlendiği bir karar olmasa da, dünya insanlarının ortak dilinin İngilizce olduğu kabul edilmiş bir gerçek var.
Sahip olduğumuz olanaklar, telefonumuza indirebileceğimiz ve bir oyun gibi yavaş yavaş ilerleyebileceğimiz bir mobil uygulama ile bize İngilizce öğrenme şansı sunuyor. Örneğin Duolingo bunlardan biri, sizi adım adım yönlendiren ve öğrendiklerinizi yaptığı testlerle pekiştirmenizi sağlayan güzel bir uygulama. Bir diğer güzel uygulamalardan biri olan Voscreen, size bir video bölümü sunuyor ve İngilizce veya Türkçe karşılığını tahmin etmenizi istiyor. Görsel hafızanızdaki kelimeyi eğlenceli bir şekilde işleyen iyi bir yöntemdir.
Öyleyse İngilizce öğrenmeye nereden başlayabilirsiniz! İngilizce öğrenmenin en kolay yolu nedir? Tüm aşamalarda en kolay İngilizce öğrenme yöntemlerini inceleyelim.
Nereden İngilizce Öğrenmeye Başlayabilirsiniz?
Konu İngilizce öğrenmek olduğunda akla gelen ilk kurallardan biri merak ve arzu olmalıdır. İngilizce dil seçeneğini doğrudan kurup Matrix benzeri bir şekilde konuşabilmeyi diliyoruz, ancak maalesef şimdilik böyle bir imkanımız yok. Bu yüzden sadece öğrenmeyi öğrenmeye çalışmamalıyız, aynı zamanda İngilizce öğrenmeye de istekli olmalıyız. Yapmamız gereken bir sonraki şey kelime dağarcığımızı genişletmek. Bu geçerli bir adımdır ister ana dilimiz ister farklı bir dil, konuşamayan ve sonradan sorunlarını anlatamayan birini eleştirmek için “Bu iki kelimeyi bir araya getiremez!” diyoruz. Bu sebeple cebimizde çok fazla kelime bulunması vazgeçilmezdir.
Öyleyse, İngilizce kelime dağarcığınızı kolay ve akılda kalıcı bir şekilde nasıl genişletebiliriz? Örneğin İngilizce altyazılı dizi ve filmleri izleyebiliriz. Eskiden olduğu gibi bir dizi ya da filmi uzun süre beklemiyoruz ya da beklediğimiz bir dizi ya da film varsa çembere alternatif bulup ona yöneliyoruz. Başka bir deyişle, açıklamaya çalıştığımız, birçok kelimeyi öğrenebileceğimiz ve daha da iyisi, eğlenirken İngilizce kelimeleri öğrenebileceğimiz kaynağa sahibiz. İzlemek sıkıcı geliyor mu, teknolojiyi bol bulduk, sonra saçılalım!
Çevrimdışı bile dinleyebileceğimiz birçok müzik platformu var. Neden şarkıda ne olduğunu İngilizce-Türkçe bir sözlük alıp sevdiğimiz yabancı şarkıları açarak öğrenmiyoruz? Etkileşimli bir şeye ne dersiniz? Ve kişisel olarak anadili İngilizce olan kişilerle? Tabii ki ülkemizde “Kelime” olarak bilinen kelime bulma oyunu ile eğlenmek ve kelime öğrenmek güzel olurdu.
En İyi İngilizce Eğitimine Başlama Yaşı Nedir?
Yabancı dil öğrenmek için en uygun yaşın ne olması gerektiği sorusuna genel kamuoyu inancı “Ne kadar erken olursa o kadar iyi” dir. Peki bu popüler inanç ne kadar doğrudur? Gerçekten de, bir insan yaşı ne kadar küçükse, iki dilli öğrenmeye o kadar iyi hazır olur mu? Yoksa dil öğrenmeye yeni başlayan ve dünyayı keşfetmeye yeni başlayan sevimli dostlarımızın minicik bedenlerine yükler mi yüklüyoruz? Konuyla ilgili inançları ve kabul edilmiş fikirleri bir kenara bırakalım, İngilizce öğrenmek için bilimsel olarak ideal yaş nedir? Araştırmalar göstermiştir ki, henüz dil edinimlerini tamamlamamış bebekler için ikinci bir dil öğretimine başlamanın bebeği sinirlendirdiğini ve dil ediniminde gerilediğini!
British Columbia Üniversitesi’nden araştırmacılar, “Yaş ve İkinci Bir Dil Öğrenmeye İlişkin Üç Yanılgı” başlıklı makalelerinde, ikinci dil öğreniminin belirli bir yaştan sonra zorlaştığı görüşüne karşı çıkıyorlar. İkinci dil öğrenimiyle ilgili aktardıkları üç yanlış anlamadan ilki, küçük çocukların ve bebeklerin ikinci bir dili daha hızlı ve verimli bir şekilde edinme yetenekleriyle ilgilidir. Ancak yapılan araştırmalarda deneyimsiz, sonuç çıkarma ve karşılaştırma yapma becerilerini henüz tam olarak geliştirmemiş olan bu sevimli miniklerin, genel inanışın aksine ikinci bir dil öğrenmek için yeterli düzeyde olmadıkları araştırmalarda görülmektedir. British Columbia Üniversitesi’nden araştırmacıların gördüğü bir diğer yaygın ve yanıltıcı sorun, yaş ilerledikçe ikinci bir dil öğrenmede zorlukların olacağıdır.
Gelişimsel dilbilim profesörü, Edinburgh Üniversitesi İki Dillilik Merkezi direktörü Antonella Sorace, “işler yaşla birlikte daha da kötüye gitmez” diyor. İngilizce öğrenen binlerce Katalan-İspanyol öğrenci üzerinde yapılan araştırmalar, daha büyük öğrencilerin ikinci bir dili öğrenme olasılıklarının daha genç olanlara göre daha yüksek olduğunu göstermiştir. Diğer bir deyişle, ikinci bir dil öğrenmenin daha kolay olduğu konusunda halk ne kadar erken görüş alırsa, sonuçlar ve veriler araştırmayı doğrulamamaktadır.
Üçüncü hataya gelelim, üçüncüsü ikincinin devamıdır. Bu sıradan insanlar, gençlerin kolay öğrendiği, ikinci bir dil öğrenmenin yaşla birlikte zorlaştığı inancını üçüncü hata olarak yorumladılar. Bu hata, dil öğrenmede yaşlarını yeterli bulmayan insanları caydırır ve caydırır, odaklanmalarını engeller ve başarısızlığa neden olur.
Özetle, hiçbir şeyin sizi ikinci dil edinme konusunda caydırmasına izin vermeyin, dil öğrenmek istediğiniz sürece arzu ile gerçekleşir.
Evde İngilizce Nasıl Öğrenilir?
Özellikle Koronavirüs salgını yaşadığımız ve kendimizi izole ettiğimiz bu günlerde evde yapılacak aktiviteler aramaya başladık. Bunu evde İngilizce öğrenmek için bir fırsat olarak kullanabilirsiniz. Sohbet ederek dili öğrenmene yardımcı olan web sitelerinde İngilizceni geliştirebilirsin. Hellotalk uygulaması ile yabancılarla sohbet ederek interaktif olarak öğrenebilirsiniz. Dilerseniz evde bir İngilizce blog veya günlük tutabilirsiniz.
Türkçe bir makale bulabilir ve bir sözlük yardımıyla İngilizceye çevirmeyi deneyebilirsiniz. Bu da çok verimli olacak. Eğer bir oyuncuysanız, İngilizce konuşulan bir çevrimiçi oyunda günlük konuşmalarına aşina olarak hem yeni oyuncular yapabilir hem de telaffuzunuzu geliştirebilirsiniz. Kulağa eğlenceli ve sosyal bir fikir gibi gelmiyor mu? Klasikleri orijinal dilinde yabancı dilde okumak bu şekilde size çok şey katacaktır. Örneğin Charlie ve Çikolata Fabrikası – Charlie ve Çikolata Fabrikası veya Hayvan Çiftliği – Hayvan Çiftliği’ni okuyabilirsiniz.
İngilizce Öğrenme Aşamaları Nedir?
İngilizce öğrenirken seviye seviye ilerlemek gerekir. Elbette öğrenmeye başladığınızda kullanacağınız seviye, öğrenmeniz ilerledikçe kullanacağınız seviye ile aynı olmayacaktır. Bu seviyeleri ve her seviyenin gerektirdiği becerileri aşağıya dahil ettik.
Bu aşamaların günümüzde CEF (Ortak Avrupa Çerçevesi) olarak adlandırılan ve tüm Avrupa’da kabul edilen İngilizce öğrenme aşamalarına benzer şekilde verildiğini belirtmek gerekir.
Seviye | Seviye Sınıfı | Tanım | CEFR Seviyesi* |
9 | Çok İleri | İngilizceyi ana dil seviyesinde konuşabiliyor ve anlayabiliyorum. | C2 |
8 | İleri | Çok iyi konuşabiliyor ve anlayabiliyorum fakat bazen bana tanıdık gelmeyen durumlar ve kelimeler söz konusu olunca sorun yaşayabiliyorum. | C2 |
7 | İleri-Öncesi | İyi derecede konuşabiliyor ve anlayabiliyorum fakat yine de hatalar yapabiliyorum ve insanlar bazen beni net bir şekilde anlayamıyor. | C1 |
6 | Üst-Orta | Çok zorluk çekmeden iletişim kurabiliyorum fakat yine de birçok hata yapıyorum ve bazen yanlış anlaşılıyorum. | B2 |
5 | Orta | Oldukça iyi konuşabiliyor ve anlayabiliyorum ve temel zamanları kullanabiliyorum. Fakat daha karmaşık gramer yapıları ve kelimeler söz konusu olunca sorun yaşıyorum. | B1 |
4 | Alt-Orta | Basit cümleler kurabiliyorum ve konuşmanın ana fikrini anlayabiliyorum. Fakat daha çok kelime bilmeye ihtiyaç duyuyorum. | B1 |
3 | Orta Öncesi | Basitçe iletişim kurabiliyor ve sadece bana kolay ve tanıdık gelen durumları anlayabiliyorum. | A2 |
2 | Temel | Birkaç İngilizce cümle anlayabiliyor ve söyleyebiliyorum. | A1/2 |
1 | Başlangıç | Hiç İngilizce konuşmuyorum |
Başlangıç Seviyesi
Başlangıç seviyesi olarak bildiğimiz seviye, tüm İngilizce kurslarında İngilizce bilmediğinizi varsayarak başladığınız seviyedir. Yukarıdaki tabloda görebileceğiniz gibi, bu seviyede İngilizce ile ilgili herhangi bir iletişim becerisini kullanamayabilir veya anlayamayabilirsiniz.
Hiç bilmediğiniz bir dile başladığınızda, her zaman o dilin “Başlangıç” konuşmacısı olacaksınız.
Herhangi bir İngilizce becerisine sahip olmayan bu seviye, doğal olarak bir seviye etiketine tabi değildir.
Temel Seviye
Bir sonraki aşama veya seviyeye “temel seviye”, yani temel seviye denir.
Bu seviyede, dilin nasıl kullanılacağına dair belirli yetkinlikler vardır.
CEFR tarafından belirlenen seviye niteliklerine göre bu seviyedeki bir dil kullanıcısının beklenen özellikleri aşağıdaki gibidir:
“Somut ihtiyaçları karşılamak için tanıdık, günlük ifadeleri ve çok temel deyimleri anlayabilir ve kullanabilir. Kendini veya başkalarını tanıtabilir, bu bağlamda nerede yaşadığı, kimi bildiği, neye sahip olduğu gibi temel sorularla iletişim kurabilir. Konuştuğu insanlar yavaş ve net konuşursa ve yardım etmeye hazırsa basit düzeyde iletişim kurabilir. ”
Detaylı becerileri incelersek;
– Kendini tanıtabilir ve basit selamlar kullanabilir.
– Kendisinin ve diğerlerinin nereli olduğunu söyleyebilir ve şehri hakkında temel bir tanım verebilir.
– Ailesi ve meslektaşları hakkında basitçe konuşabilir, görünüşlerini ve kişiliklerini tanımlayabilir.
– Giysiler hakkında temel düzeyde konuşabilir ve satış elemanlarına basit sorular sorabilir.
– En sevdiği yiyecekler hakkında konuşabilir ve paket yemek siparişleri verebilir.
– Günlük aktiviteler hakkında konuşabilir ve arkadaşları ve meslektaşları ile toplantılar düzenleyebilir.
– Mevcut hava koşullarını tanımlayabilir ve hava tahminine göre etkinlikler önerebilir.
– Genel anlamda sağlığı hakkında konuşabilir ve genel tıbbi semptomları bir doktora anlatabilir.
– Evinin yerini açıklayın ve basit talimatlar verin.
– Hobileri ve ilgi alanları hakkında konuşun ve arkadaşları veya meslektaşları ile eğlenceli aktiviteler için planlar yapın.
– Bir otelde check-in ve check-out dahil olmak üzere temel prosedürleri tamamlayabilir.
Orta Seviye
Orta seviye denilen seviye, kişinin becerilerini temel seviyenin üzerinde ancak ileri seviyenin altında kullanabilmesidir. Ortak Avrupa Çerçevesi örneğini tekrar incelersek; Kullanılan beceriler aşağıdaki gibidir:
Kişisel, aile, alışveriş, iş ve yakın çevre ile ilgili konularda sıkça kullanılan temel kalıpları ve cümleleri anlayabilir. Tanıdık ve tanıdık konularda doğrudan bilgi alışverişinde bulunarak basit düzeyde iletişim kurabilir. Basit bir dil kullanarak, kendi geçmişleri ve yakın çevreleri hakkında bilgi sağlayabilir ve acil ihtiyaçları karşılayabilirler.
Ayrıntılı beceriler aşağıda listelenmiştir:
– İşyerindeki meslektaşların performansını değerlendirin.
– Olayları geçmişiyle ilişkilendirebilir.
– Geçmiş yaşamını anlatın, önemli kilometre taşları hakkında ayrıntılar verin.
– Birini evinde ağırlayın veya evinde bir arkadaşınızı veya meslektaşınızı ziyaret edin.
– Tatil planları hakkında konuşabilir ve ardından arkadaşlarına ve meslektaşlarına tatilini anlatabilir.
– Doğadan bahsedebilir ve ülkesindeki hayvanları ve doğal alanları görmek için seyahat edebilir.
– Sevdiği filmler hakkında konuşabilir ve arkadaşları ile izlemek için bir film seçebilir.
– Giysileri ve ne tür giysiler giymeyi sevdiklerini tartışın.
– Tanıdık konulardaki toplantılara katılmak da dahil olmak üzere işyerinde temel iletişim kurun.
– Bir kazayı veya yaralanmayı tarif edin, bir doktordan tıbbi yardım alın ve ilaç reçetesi yazın.
– Basit sosyalleşmeye, barındırmaya ve sosyal bir ortam yaratmaya katılın.
– Uzmanlık alanındaki basit iş tekliflerini anlayabilir ve iş teklifi yapabilir.
– Oyunu oynarken oyun kuralları hakkında konuşabilir ve bu kuralları açıklayabilir.
Orta İleri Seviye
Orta seviyenin bir üstü olan ve İngilizce “Upper-Intermediate” olarak adlandırılan seviyedir. Bu seviyede dil kullanıcısı artık yavaş yavaş kendine yeni beceriler eklemeye başlamakta ve İngilizceyi orta seviyeye göre daha verimli kullanabilmektedir.
“Günlük yaşamda, işte ya da okulda, sık karşılaştığı ve tanıdık olduğu konulara dayalı yazılı ve sözlü ifadeleri ana hatlarıyla anlayabilir. Seyahatlerde, dilin konuşulduğu yerlerde karşılaşılabilecek çoğu durumların üstesinden gelebilir. Kişisel ilgi alanları doğrultusunda ya da bildiği konularda, basit, ancak fikirler arası bağlantıların oluşturulmuş olduğu metinler yoluyla kendini ifade edebilir. Yaşadığı olayları ve deneyimlerini aktarabilir; düşlerinden, umutlarından ve isteklerinden söz edebilir, görüşlerini ve planlarını kısaca nedenleriyle ortaya koyabilir.”
Detaylı beceriler aşağıda listelenmiştir:
– Kişisel ve profesyonel umutları ve gelecek hayalleri hakkında konuşabilir.
– Uzmanlık alanındaki bir iş için bir iş görüşmesi ve mülakat ayarlayabilir.
– Televizyon izleme alışkanlıkları ve favori programları hakkında konuşabilir.
– Eğitimini ve gelecekteki eğitim planlarını anlatabilir.
– En sevdiği müzikten ve müzik trendlerinden bahsedebilir ve canlı müzik dinlemek için dışarıda bir gece planlayabilir.
– Sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürme hakkında konuşabilir ve sağlıklı alışkanlıklar hakkında tavsiye vererek alabilir.
– Sosyal medya aracılığıyla insanlarla tanışmak dâhil ilişkiler ve flört hakkında konuşabilir.
– Bir restorana gidebilir, yemek sipariş edebilir, bir akşam yemeği sohbetine katılabilir ve yemeğinin parasını ödeyebilir.
– İşyeri güvenliği sorunlarını tartışabilir, bir yaralanmayı bildirebilir, kuralları ve düzenlemeleri açıklayabilir.
– Kibar ve kaba davranışlar arasındaki farkları bilebilir ve uygun ortamlarda uygun konseptte konuşabilir.
İleri Düzey
Seviyelerin ilerlemesinden de görebileceğiniz gibi, her seviye aslında bir sonraki adım için bir hazırlıktır. İleri düzey aynı zamanda birçok işverenin talep ettiği düzeydir. Elbette dünya dili olan İngilizceyi en az ileri düzeyde kullanabilmeniz bekleniyor.
Bu seviyenin getirdiği beceriler aşağıdaki gibidir:
“Soyut ve somut konulara dayalı karmaşık metinlerin ana fikrini anlayabilir, uzmanlık alanı olan konularda teknik tartışmalar yapabilir, anadili ile çok az doğal ve akıcı bir dil kullanarak iletişim kurabilir. zorluk. Farklı konularda detaylı ve anlaşılır bir şekilde kendini ifade edebilir ve bir konunun olumlu ve olumsuz yönlerini ortaya çıkararak bakış açısını yansıtabilir.
Farklı yapıdaki uzun ve karmaşık metinleri anlayabilir ve bu metinlerdeki dolaylı anlatım ve imaları fark edebilir. İhtiyaç duyduğu ifadeleri zorlanmadan bularak doğal ve akıcı bir şekilde kendini ifade edebilir. Dili akademik ve mesleki amaçlarla ve günlük hayatta esnek ve etkili bir şekilde kullanabilir. Bağlantıların ve ilişkilerin açıkça ortaya konduğu iyi yapılandırılmış, ayrıntılı metinler aracılığıyla karmaşık konularda kendini akıcı bir şekilde ifade edebilir.
Ayrıntılı beceriler aşağıda listelenmiştir:
– Motivasyonu artırmak, başarılı bir ekip oluşturmak da dahil olmak üzere başarı ile ilgili konuları ayrıntılı olarak tartışın
– Sevdiği tablolar veya sevdiği binaların mimarisi hakkında biraz detaylı konuşabilir.
– Sosyal sorunları, sorunlar için olası çözümleri ve şirketlerin bu çözümlerde hangi rolü oynayabileceğini tartışın.
– Tasarruf, sürdürülebilirlik ve doğa koruma ile ilgili tartışmalara katılın.
– Haberlerdeki olaylar ve konular ve bunların insanları ve şirketleri nasıl etkilediği hakkında konuşabilir.
– İş değiştirmek ve tehlikeli sporlar yapmak dahil hayattaki riskler hakkında konuşabilir.
– Çeşitli eğitim tarzlarını ve okulları ayrı ayrı karşılaştırabilir.
– Alay veya ironi gibi güzel sözlü sanatlar dahil olmak üzere çeşitli mizah türlerini kullanabilir ve yorumlayabilir.
– Doğrudan, dolaylı, resmi ve gayri resmi gibi çeşitli iletişim tarzlarını anlayabilir.
– İş-yaşam dengesi ve ev ortamı dahil yaşam kalitesi ile ilgili konuları tartışın.
– Sivil itaatsizlik gibi etik konuları anlayın ve tartışın.
Uzman Düzeyi
İngilizce öğrenirken ulaşılabilecek en yüksek seviye, ana dile yakın konuşma uzmanlarının seviyesidir. Bu seviyede, bir dil kullanıcısı, her ihtiyacını ana dilinde olduğu gibi karşılayabilir ve kolayca iletişim kurabilir.
Bu seviyede olup olmadığınızı merak ediyorsanız aşağıda verilen CEF tanımını inceleyip karar verebilirsiniz.
Duyduğu ve okuduğu her şeyi kolayca anlayabiliyor. Farklı yazılı veya sözlü kaynaklardan elde edilen bilgileri özetleyin, bu kaynaklara dayalı bir tartışma yapılandırın, akıcı ve doğal bir ifade ile sunun. Akıcı bir dil kullanarak kendini tam olarak ifade edebilir. Karmaşık durumlarda bile kendini ifade ederken anlamdaki ince farklılıklardan faydalanabilir. ”
Ayrıntılı beceriler aşağıda listelenmiştir:
– Robotlar ve yeni icatlar da dahil olmak üzere bilim ve teknolojiyle ilgili konuları tartışın.
– Ünlüler hakkında ve ünlü aktivizmi hakkında söylentiler hakkında konuşabilir.
– Konuşma ve yazmada yaratıcılığı desteklemek için çeşitli teknikler kullanabilir.
– Finansal planlamayı tartışabilir. Kişisel finans konusunda tavsiye verebilir ve verilen tavsiyeleri kolayca anlayabilir.
– Hayatındaki stresten ve arkadaşlarının veya meslektaşlarının hayatlarından bahsedebilir.
– Çok çeşitli konularda araştırma tekniklerini kullanabilir ve bu teknikleri tartışabilir.
Tüm bu becerilerde; Unutulmamalıdır ki her seviye bir önceki seviyenin becerilerini de taşır ve eklenerek ilerler.
Yabancı Dil Öğreniminde Yardımcı Kaynaklar
Bir yabancı dil öğrenirken elbette bunu güvenilir kaynaklarla yapmamız gerekecek.
Sizler için bu kaynaklardan bir derleme yaptık.
İngilizce Seviyenizi Test Etmek
Elbette seviyenizi bilerek başlamanız gerekecek. Öz değerlendirme her zaman kolay olmadığından, İngilizce seviyenizi belirlemede size rehberlik edecek bir rehbere ihtiyacınız olabilir. British Council size bu konuda yardımcı olacaktır.
EdX İngilizce Dersleri
EdX, dünyanın en iyi üniversitelerinden tonlarca ücretsiz çevrimiçi kurs sunmaktadır. Sundukları İngilizce kursları arasında “Gazeteciler için İngilizce”, “İngilizce E-posta Yazma Kuralları” ve “İngilizce Dilbilgisi ve Stili” bulunmaktadır. Site üzerinden takip edebileceğiniz bazı uygun fiyatlı profesyonel sertifika programları vardır.
ingiliz Konseyi
Birleşik Krallık’ta kültürü ve eğitimi destekleyen bir devlet kurumu olan British Council tarafından oluşturulan bu web sitesi mükemmel bir kaynaktır. Dersler okuma ve dinleme-anlama, konuşma ve yazma alıştırmalarının yanı sıra iş İngilizcesi için özel ipuçlarını birleştirir.
Ayrıca en çok kullanılan İngilizce Kelimeler öğrenmek için mutlaka incelemeniz gereken bir konudur. Bu kelimeler İngilizcede “frekans listesi” olarak adlandırılır ve günlük konuşmada en çok kullanılan kelimeleri ifade eder.
TED Talks
TED, “yayılmaya değer fikirler” üzerine konferanslara ev sahipliği yapıyor. Web sitelerinde İngilizce kısa, çok ilginç videolar var. Dahası, çoğu videonun birkaç başka dilde altyazıları vardır. İngilizce öğrenirken kullanılabilecek verimli kaynaklardan biri olduğunu söyleyebiliriz.