İşlenmiş Gıdaların Sağlığa Zararları Nelerdir?
İşlenmiş gıdaların tatları güzel, her yerde bulabilirsiniz ve en önemlisi hazırlanması çok basit. Bu tür gıdalar bugünün yaşam koşullarına en uygun gıdalardır. Zamanı olmayanlar ve hızlı yaşanlar için en kolay yemek grubudur. Tüketilmesi ve hazırlanması kolaydır. Yalnız bu yiyecek grubu hayatımıza özellikle de sağlığımıza hiçbir şey katmıyor. Tam tersi sağlığımızdan çok şey alıp götürüyor ve ciddi hastalıkların oluşumuna zemin hazırlıyor.
İşlenmiş gıdaların en önemli özelliği bağımlılık yapmaları ve bundan dolayı kişinin fazla yemesine sebep olmasıdır. İşlenmemiş gıdalarda yağ, protein, lif, karbonhidrat ve su bulunmaktadır. Gıdalar işleme girdikten sonra bu besin değerlerini kaybeder. Çok işlenmiş ya da daha konsantre hale getirilmiş gıdalar tüketmek kişilerde dopamin hormonun salgılanmasını sağlayabilir. Bu ise bağımlılık yapar. Gıda besin içeriği açısından fakir olur ama kişiye verdiği yeme zevki had safhadadır. Gıda bağımlılığı sırasında yediğiniz gıdanın daha lezzetli olduğunu düşünürsünüz. Bu durum kendinizi daha iyi hissetmenize yol açar ve sizde tekrar yeme isteği uyandır. Böylece bağımlı hale gelirsiniz. İşlenmiş gıdalarda bulunan fazla fruktozlu mısır şurubu, şeker ve MSG maddeleri kilo alımı ve şişmanlık ile yakından ilgilidir. İşlenmiş gıdalar yüzünden vücutta dengesiz bir eko sistem ortaya çıkar. Bunun sonucu olarak da sindirim sisteminde birtakım problemler ve bazı yiyeceklere karşı aşırı istek duyma durumları meydana gelir. Vücudumuzda bulunan yararlı bakterilerde doğal gıdalar yendiği zaman yaşamlarını sürdürür yapay gıdalar onların ölmesine neden olur. İşlenmiş gıdaların besinleri birbiri ile uyumluluk göstermez. Örnek olarak pizzayı ele alalım. Pizzanın içinde peynir, et ve hamur vardır. Bu besinler birbiri ile uyumlu olmadığından sağlığımızı tehdit eder. İşlenmiş gıdaların üretiminde kullanılan gıdalar ücret ve besin olarak en ucuz olanlarıdır. Kullanılan yağ rafine yağdır. Bu yağlar kalbi, beyni, hormonları ve vücudun diğer organlarına zarar verir. Organik ve işlenmemiş yağları tercih etmek en doğru olanıdır. İşlenmiş gıdaların üzerinde yer alan etiketler çoğu zaman tüketicinin yanılmasına neden olur. Birçok üretici firma besinlerde şeker olmadığını iddia etse de gıdalarda yüksek oranda fruktozlu mısır şurubu olarak bilinen agav bulunur. İşlenmiş gıdaların aşırı tüketilmesi kanser hastalıklarına davetiye çıkarmaktadır. Aşırı derecede işlenmiş gıdalar tüketmek kişinin yanlış beslenmesine ve uzun dönemde kısırlığa neden olmaktadır.
Dengeli beslenmek ve sağlıklı olmak yediğimiz yiyecekler ile yakından ilgilidir. Kolay ve pratik diye işlenmiş gıdalar seçmek sağlığımızı riske atmaktır. Sağlıklı bir yaşam ve sağlıklı bir nesil için yediğimiz ve içtiğimiz gıdalara ve içeceklere çok dikkat etmeliyiz.