Pardus işletim sisteminde müzik dinleyebileceğimiz uygulamalar arasında, en hafif “müzik çalar” olarak JuK uygulamasını gösterebiliriz.
JuK ile sisteminizi fazla yormadan, bilgisayarınızın dizinindeki müzikleri istediğiniz sıralama içerisinde dinleyebilirsiniz. Eğer amacınız, “sadece müzik dinlemek” ve bunun yanı sıra yazılımın size sunduğu “Kapak Yöneticisi”, “Parçalar arasında yumuşak geçiş yaparak müzik dinlemek” gibi son derece basit kullanım özelliklerini de bir yandan kullanmaksa, bu uygulama tam size göre.
Hızlı, kolay, ekonomik
Pardus Menüsü > Uygulamalar > Çoklu ortam > Müzik Çalar JuK yoluyla JuK uygulamasını açıyoruz.
JuK uygulamasını ilk kez kullandığımızda bizden, müziklerin arşivlendiği dizini seçmemiz isteniyor. Müziklerimizin listeleneceği dizini seçiyoruz.
Son derece yalın bir görünüme sahip ve işlemciyi fazla yormayan JuK çalışma penceresi karşımıza geliyor. JuK çalışırken işlemciyi ne kadar yoruyor diye merak ediyoruz ve Ctrl+Esc tuş ikilisiyile “Sistem Süreçleri”ni açıyoruz. Burada JuK’un çalışırken işlemciyi sadece % 2 oranında yorduğuna şahit oluyoruz!
JuK menüsünün “Görünüm” kısmında, çalmakta olan parçayla ilgili olarak görsel bağlamda ne gibi özelliklerin yer alacağıyla ilgili seçenekler ve ayrıca sol köşeye eklenecek özelliklerin seçenekleri yer alıyor.
Dinlemekte olduğumuz albümün kapağı eğer arşivimizde yer almıyorsa, kapağı İnternet’ten bulup indirebiliriz.
İnternet’te “Server Acim” ile ilgili yer alan resimler bulunup karşımıza geliyor ve biz bunlardan bir tanesini seçiyoruz.
Seçtiğimiz resim, parçamızın kapağı haline geliyor.
Şarkı Listeleri
JuK’un en beğenilesi özelliği, şarkı listeleri. Şarkılarınızı dinlemek için şarkıyı listeye sürükleyip bıraktıktan sonra çal düğmesine basmanız yeterli. Bu durumda, JuK’u kapattığınızda eklediğiniz şarkılar listeden kaybolacak ve her defasında tekrar tekrar bir liste oluşturmak zorunda kalacaksınız. Böyle bir zahmete katlanmak istemiyorsanız şarkı listelerini kullanın. JuK penceresinin sol tarafında alt alta sıralı görebileceğiniz bu listeleri, üstteki Görünüm menüsünden birkaç ayarı kurcalayarak ya da listeye sağ tıklayarak kendi zevkinize göre düzenleyebilirsiniz. Yukarıdaki resmi inceleyin:
JuK müzik çalıcısını ilk defa çalıştırdığınızda, sizden Arşiv Listesi için dizin eklemenizi ister. Arşiv Listesi’nde müzik çalıcımızın açılışta algıladığı dizin içindeki şarkılar yer alır. Müzik arşivinizi Arşiv Listesi’ne eklemek için, üstteki sekmelerden Dosya > Dizin Ekle bağlantısını kullanın. Arşiv listesinin en güzel özelliği, eklenen dizinleri programın açılışında tekrar taramasıdır. Böylece, eklediğiniz dizindeki yeni dosyalar da Arşiv Listesi’nde kendiliğinden yerini alacak.
Arşiv listesi’ndeki parçaların sırasını değiştiremediğinizi fark ettiniz mi? Bu durumda, dinlemek istediğiniz şarkıları Kuyruğu Çal düğmesine sürükleyip bıraktıktan sonra üstüne çift tıklayın. Burada dilediğiniz gibi şarkıların sırasını değiştirebiliyorsunuz; fakat dinlediğiniz şarkıların daha sonra bu listeden kalktığını unutmayın. Her liste kendi amacına göre hizmet ediyor. 😉 Kuyruğu Çal listesindeki şarkılar bittikten sonra Arşiv Listesi tekrar devreye giriyor. Eğer JuK’ta Kuyruğu Çal yoksa, Görünüm sekmesinden aktif edin.
Dinlediğiniz son iki şarkıyı, JuK ana penceresinde, ses ayarının hemen altında görebilirsiniz. Eğer daha fazlasını görmek istiyorsanız, Geçmiş listesini kullanın. İnsanlık halidir, çeşitli sebeplerle ne dinlediğinizi unutmuş olabilirsiniz. Düşünsenize; öğrencisiniz, yemek yapıyorsunuz, bilgisayarda rastgele bir şarkı açıldı, dinlediniz ve bitti. Şarkı güzelse “Ne dinledim ben?!” diye kafayı sıyırma olasılığınız yüksektir. Hele müzik arşivinizde 5000 küsur şarkı varsa..
JuK ile öntanımlı gelen yukarıdaki üç liste dışında kullanıcının da oluşturabileceği listeler var. Önce boş liste oluşturmayı deneyelim. Listelerin bulunduğu alana sağ tıklayın ve Yeni > Boş Parça Listesi seçeneğini tıklayın. Ctrl + N tuşu ile de aynı işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Listeye istediğiniz ismi belirledikten sonra, Kuyruğu Çal listesinde olduğu gibi herhangi bir listeden şarkıları yeni oluşturduğumuz listeye sürükleyin. Amaç bakımından Kuyruğu Çal listesiyle benzerlik taşıyor; fakat en önemli farkı, dinlediğiniz şarkıların silinmeyip listede yerini koruması.
Şarkı İsimlerini Değiştirmek
JuK’un listeler dışında, şarkı isimlerini değiştirmedeki pratiklik gibi bir marifeti daha var. Görünüm menüsünden “Başlık Düzenleyiciyi Göster”i seçerek başlık düzenleyiciyi aktif edin. Albüm veya sanatçı bakımından ortak nitelikteki şarkıların hepsini birden seçip de bilgileri düzenleyebiliyorsunuz. Açıklama bölümüne etiketlerinizi girerek, listede arama yaptığınız zaman daha tatmin edici sonuçlar elde edebilirsiniz. Bu arada JuK’un MP3, Ogg Vorbis, LAC ve MPC için başlık düzenleme desteği olduğunu söylememe gerek yoktur umarım.
JuK ile parça listemizi istediğimiz gibi oluşturabilir, bir yandan çalışırken bir yandan da fonda müziklerimizi dinleyebiliriz. Panelde yer alan küçültülmüş simgesiyle JuK, arka planda çalışmaya devam eder.
Geliştiricilerimizden sevgili Gökmen GÖRGEN‘in kaleme aldığı, sonrasında ise İnönü Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müdürü Sayın Server ACİM‘in anlatımıyla zenginleşen bu yazımızda, JuK hakkında genel bir bilgi verdik.
İyi müzik dinlemeler.