Özgür Bilgi Kanalı

2009da Katkı Deposu Ekleme

Bildiğiniz üzere Pardus ile yeni programları bilgisayarımıza yüklemek ve onları güncellemek için, şu ana kadar sahip olduğumuz bilgisayar deneyiminin bir adım ötesine geçmiş ve PiSi arayüzü ile özgür yazılımın seçkin ve kullanışlı örneklerini hiçbir ücret ödemeden, tam sürüm olarak, tek bir arayüz ekranı kullanarak bilgisayarımıza yükleme şansına sahip olmuştuk.

Aslında Pardus 2011’de katkı deposu kalkmış olsa bile hâlâ 2009 sürümünde varlığına devam ediyor. Bu yazımızdaysa, arayüze yeni paketler eklemek amacıyla Katkı (contrib) deposunu, eğer Kaptan ile eklemediyseniz, PiSi’ye nasıl ekleneceğini adım adım anlatmaya çalışacağız.

İlk adım: Katkı (Contrib) deposu nedir?

Katkı deposunun işlevi ve bu depoya girecek paketlerin neden bu depoya girdiği, özellikle geliştiriciler düzeyinde tartışılabilecek bir konu olsa da, ne olduğunu ayrıntılara fazla girmeden anlatalım.

Katkı Deposu (contributor repository ya da kısa adıyla contrib), Resmi depoya çeşitli nedenlerle dâhil edilmemiş ve bakımı ağırlıklı olarak topluluk üyeleri tarafından üstlenilen kararlı paketlerin toplandığı depoya verilen isimdir.

Bu paketlerin depoya girmeme sebebi, henüz çeviri işlerinin tamamlanmaması olabileceği gibi, depo politikaları da olabilir.

İkinci adım: PiSi arayüzünü çalıştırmak

Bu adımda öncelikle PiSi’nin arayüz ekranını çalıştıracağız.

Bunu yapmanın dört yolu var;

  • Pardus menüsünde Programlar > Sistem bölümündeki, Paket Yöneticisi seçeneğine tıklayarak,

  • Eğer, KAPTAN masaüstünüzü yapılandırırken PiSi’nin sistem çekmecesine yerleşmesini onayladıysanız simgesine bir kere tıklayarak,

  • Gelişmiş KickOff stili menü kullanıyorsanız, Uygulamalar Sekmesinde bulunan, Sistem bölümünden,

  • Gelişmiş Lancelot stili menü kullanıyorsanız Uygulamalar Sekmesinde bulunan, Sistem bölümünden,

PiSi arayüzünü çalıştırmanız mümkün.

Arayüzün nasıl kullanılacağı bir başka ilk adım yazısının konusu olduğundan biz yapmamız gereken işleme sadık kalıp depo eklemeye devam edelim.

PiSi ekranı açıkken Ayarlar menüsünü açın ve Paket Yöneticisi Uygulamasını Yapılandır düğmesine basın.

Karşınıza Ayarlar ekranı açılacak ve Depolar sekmesi hemen önünüzde olacak.

Adım 3: Katkı (Contrib) Deposunu Eklemek

Depolar sekmesi açıkken, listede karşınızda kurulumla beraber paket deposu olarak eklenmiş olan, resmi deponun adresini göreceksiniz.

Bu aşamada Yeni Depo Ekle tuşuna basmalısınız.

Açılan minik pencerede depo adına istediğiniz bir ismi girebilirsiniz. Bir karışıklık yaşamamak için ben buraya Contrib ismini girmeyi uygun buluyorum.

Depo adresi olarak deponun indeksini gösteren belgenin adresini girmeniz yeterli. Bu özel belge PiSi’nin yorumlayacağı bir şekilde yazılmış olup, hangi paketin, hangi sekmede, hangi bilgileri içereceğini gösteren bir kaynak belgedir.

Pardus 2009 Contrib deposu için bu adres;

  • http://paketler.pardus.org.tr/contrib-2009/pisi-index.xml.bz2

şeklindedir.

Önemli Not: Sisteminize kullanmış olduğunuz Pardus sürümünden farklı bir sürümün Katkı deposunu eklerseniz, paketleri kuramayabilir, kurduğunuz paketler veya Pardus çalışmayabilir.

Bu iki alanı doldurduktan sonra Tamam düğmesine basın. Listede Resmi Depo’nun yanı sıra yeni eklediğiniz deponun da olduğunu göreceksiniz.

Ayarları kapatmak için tamam tuşuna basın.

Pisi yaptığınız değişiklikleri uygulamak için depoya bağlanacak. Veritabanını bilgisayarınızda bulunan veritabanı ile eşleyerek size arayüzde eklenen yeni paketleri sergileyecektir.

Bu işlemin bitmesi ile beraber artık Katkı deposunu sisteminize eklemiş ve başarı ile görüntülemiş olacaksınız.

Alternatif Yöntem: Konsol ile Ekleme

Eğer konsol kullanarak işlerinizi halletmeyi, görsel arayüz kullanarak halletmekten daha pratik buluyorsanız; “sudo pisi ar depo_adı http://paketler.pardus.org.tr/contrib-2009/pisi-index.xml.bz2” komutunu tırnaklar olmadan ve “depo_adı” yerine istediğiniz depo adını yazarak kullanabilir, katkı deposunu saniyeler içinde sisteminize ekleyebilirsiniz.

Adım 4: Adımlamadan Koşmaya

Artık tüm paketler elinizin altında olduğuna göre size düşen paketleri incelemek ve beğendiğiniz paketleri bilgisayarınıza kurarak hayatınıza kattıkları kolaylıkların tadını çıkarmak.

Öğrenirken denemekten ve tekrar denemekten çekinmeyin.

Bol Pardus’lu günler…


Yemliha Toker
Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.