Özgür Bilgi Kanalı

KİTAP OKUMAK NEDEN ÖNEMLİDİR

Hepimiz ilkokuldan itibaren kitap okumanın ne kadar faydalı olduğunu öğretmenlerimizden, ailemizden yani çevremizden duymuşuzdur. Bu kadar faydalı olmasına rağmen Türkiye de pirinç okuma sayısının kitap okuma sayısından fazla olduğunu biliyor muydunuz? Kitap okumanın insanı devamlı geliştirdiğini ve üst insan olma yolunda adım attırdığı gerçeğini inkar edemeyiz.
Kitaplar insanların kültür ve bilgi akımının en büyük destekçisidir. Hayatımızın vazgeçilmez parçalarından biri olması gereken kitaplar başarının tek anahtarı olduğu gibi tüm kapıları da geliştirdiği zekalar sayesinde açmaktadır. Osmanlı tarihine bakacak olursak padişahların başarılarının kitap okumaktan geçtiğini görebilirsiniz. Bugün malesef insanlar bilgileri hazır olarak internetten alarak kitaplardan araştırmaya gerek duymamaktadır. İlerleyen teknoloji buna imkan vermemekte ve insanları yanlış yönlendirmektedir. İnsanlar internete dahi sosyal ağlar ve oyun için uğramaktadır. Kitap okuyarak bilgi edinme işi insanlara zaman kaybı olarak gelmektedir çünkü internet tek bir kelimeyle dahi insanların ihtiyacını karşılamaktadır. Bu da kitap okuma hevesini ve algısını günden güne düşürmektedir. Oysa sayfalarca ansiklopediler ve kitaplar insanların ufkunu genişleterek daha çok şey öğretmektedir. Gelişmiş toplumları incelerseniz kitap okuyarak kademe atladıklarını görebilirsiniz. Kitap okuyan bireylerin algı oranı diğerlerine oranla %60 daha fazladır. Okuyan insanlar her zaman üretebilirler ve böylece beyin devamlı çalışarak kendini geliştirmiş olur. Bir evde televizyon ve internet olması kitap okumanın önüne geçmektedir. Çünkü bilgisayar da ve televizyonda vakit geçirmek kitap okumaya oranla daha kolay faaliyetlerdir. İnsanlar kolay varken zoru tercih etmemektedir. Kitap okuma alışkanlığı ilk önce aile de başlamaktadır. Anne ve babanın kitap okumayı vakit kaybı olarak değerlendirmesi çocuğu da yanlış yönlendirerek kitap okuma alışkanlığından uzaklaştırmaktadır. Burada ilk görev anne ve babalara düşmektedir. Kitap okuyan insanların algı düzeyi yükselerek konsantrasyon gücü artmaktadır. Algı ve konsantrasyon gücünün artması bireyleri iş ve okul hayatında başarıya götürmektedir. İnsanların bazıları nerede nasıl oturması gerektiğini iyi bilir. Aynı zamanda girdikleri ortamlarda bilinçli ve doğru konuşarak karşı tarafı büyük oranda etkileyebilmektedir. Bunun sebebi ise karşıt ve aynı düşüncede kitapların okunması ve öğrenilmesidir. Okumanın insanı yoran özelliği olduğuna inanılır. Oysa okumak insanı rahatlatarak akıcı bir şekilde düşünebilmesini ve konuşmasını sağlamaktadır. Sonuçta insanlar kelimeler ile düşünürler ve bunları çevrelerine yansıtırlar. Ruhu yücelten okumak dünya görüşünüzün değişmesini ve beklide bir şeyleri değiştirmenizi sağlar. Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptığı devrimler de ve kurduğu Türkiye Cumhuriyetin de kitapların ona sağladığı bilgilerden faydalandığı inkar edilemez. Gün içerisinde sadece 1 saatinizi kitap okumaya ayırırsanız hayatınızda ve düşünceleriniz de ne kadar farklılık olduğunu kısa süre içerisinde görebilirsiniz. Kitap okumaya karar verdiyseniz size zıt düşünceleri içeren kitapları da baş ucunuza koymalısınız. Her zaman kendi düşünceleriniz ile birebir aynı kitapları okursanız kendinizi geliştiremezsiniz. Unutmamanız gereken şey kendinizi değiştirmenizin yolunun kitap okumaktan geçtiğidir.


Yemliha Toker
Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.