Özgüven eksikiği ve giderilmesi
Özgüven kişinin kendine ve kararlarına yanlışıyla doğrusuyla güvenmesidir. Bu bağlamda özgüven eksikliği de kişinin kendine ve kararlarına güvenmemesinden kaynaklanan yanlızlık ve kötü hissetme duygudur. Özgüven eksikliği olan kişiler kendilerini çabucak ele verir. Gerek iş hayatında gerekse evlilikte çekingen ve hareketsiz tavırları sayesinde bunu kolayca anlamak mümkündür.
Özgüven eksikliği yaşayan bireylerin davranışlarında bir çok farklılık söz konusudur. Utangaçlık , köşede kalma isteği , haklarını savunamamalarına karşın gelişen öfke, başarısızlığın getirdiği yenilgi özgüven eksikliği yaşayan bireylerin hayatlarının kısa özetidir aslında. Özellikle evlilik hayatında eşlerinden gelecek olan herhangi bir davranışı çok farklı boyutlarla algılayıp alınganlık yaparlar. Bunun dışında ev haricinde yaşadıkları olumsuzluğu eve taşıyarak yine evliliğe zarar vermiş olurlar.
Özgüven eksikliği yaşanmış olumsuzluklara bağlı olarak kendini gösterebilir. Bu bağlamda özgüven eksikliğine neden olan etkenler :
Aileden veya yakın akrabalardan güvenilen ve sevilen birini kaybetme
- Herhangi bir işte yaşanılan başarısızlığa bağlı ypğun yenilgi duygusu
- Olayları abartarak daha vahim halde görme
- Aile veya arkadaş baskısı
- Acımasızca yapılan öz eleştiriler
- Fiziksel kusurlar şeklinde sıralanabilir.
Özgüven eksikliği uzun dönemde başka psikolojik rahatsızlıkları da beraberinde getirecektir. Bu sebeple özgüven eksikliği mevcutsa bir an önce giderilmelidir. Özgüven eksikliğini gidermenin yolları :
- Yakın olduğunuz gerçekçi hedefler belirleyin. Böylece başarısızlık riskini en aza indirmiş olursunuz.
- Başarısızlık durumu söz konusu ise bunu bir fırsata çevirin ve ders çıkarın.
- Kendinizi sevin. Herşeyiyle kendinizle barışık olun.
- Başarılarınızı boş geçirmeyin, gerekirse kendinizi ödüllendirin
- Negatif duygulardan arının. Daha pozitif ve ılımlı yaklaşımlar sergileyin
- Zayıf yönlerinizi bir kenara bırakıp güçlü yönlerinize ağırlık verin. Kendinizi motive etmek amacıyla güçlü yönlerinizi düşünün
- Başarılı sonuçlar elde ettiğinizde şans demeyin. Emeklerinizin ve kendinizin farkına vardın.
- Hayatınızda veya kendinizde bazı değişikler yapın. Örneğin tarzını değiştirin. Kendinizi daha iyi hissedeceğiniz yollara başvurun.
- Düşüncelerinizi savunun. Haksızlık karşısında susmayın. İçinizde biriktirdiğiniz her olumsuzluk sizi strese ve mutsuzluğa yöneltecektir. Buna izin vermeyin.
- En az diğer insanlar kadar sizde önemlisiniz. Başkalarının düşüncelerini önemsemeyi bir kenara atarak hayır kelimesini hayatınıza sokun.
- Bencillik seviyesine taşmamak suretiyle hayatınız BEN merkezli olsun.
Bu ve buna benzer durumlara dikkat ettiğiniz takdirde özgüven problemini ortadan kaldırmış olacaksanız. Ancak bazı problemler yaşamaya devam ediyorsanız uzman yardımına başvurmanızda fayda vardır.