Bu yeni pre-alfa sürümü ve Pardus 2009 ile ilgili yürütülen çalışmalarla ilgili olarak, Pardus 2009 Sürüm Yöneticisi Onur KÜÇÜK sorularımızı yanıtladı.
Sevgili Onur KÜÇÜK ile yaptığımız bu röportajı aşağıda okuyabilirsiniz.
(…)
Öİ: Özellikle geçtiğimiz birkaç haftada depoda son derece büyük değişiklikler oldu. Yeni bileşen yapısıyla ilgili bizi biraz aydınlatman mümkün mü? Bu yapının değişmesi, paket yöneticisi arayüzünde kullanıcıları etkileyecek mi?
Eski bileşen yapımız hazırlandığı sırada depoda bulunan paketlere göre hazırlanmıştı. O zamandan beri depomuzun boyutu yaklaşık olarak 5 katına çıktı. Pek çok alanda yeni yazılımlar, sürücüler, masaüstü ortamlarının depoya girmesi ile daha gelişmiş bir bileşen yapısına ihtiyaç duyduk.
Yeni bileşen yapımız eski yapıya kıyasla çok daha fazla alt bileşene bölünmüş durumda, bu sayede ihtiyaç duyduğunuz bir alanda hangi yazılımları kullanabileceğiniz bulmak artık çok daha kolay olacak. Örneğin yeni yapıyla kızılötesi aygıtlarınızı hangi programlar ile kullanabileceğinizi bulmak için Donanım > Kızılötesi yolunu takip etmeniz yeterli olacak.
Yeni bileşen yapısı Paket Yöneticisi aracımızda da iyileştirmeler yapmamıza olanak verdi. Paket Yöneticisi yeni bileşen yapısıyla uygulamaları ve kitaplıkları çok daha kolay ayırt edebilecek. Böylelikle Pardus 2009’da daha kullanışlı ve daha hızlı çalışan arayüzlü bir Paket Yöneticisi aracımız olacak.
Öİ: Son pre-alfa sürümü ile birlikte KDE ailesini 2009 sürümü üstünde görme şansına eriştik. Bu noktadan sonra artık ince işlere mi giriyoruz yoksa bir süre daha “yapılacak kapsamlı işler” listesi var mı kafanda?
Son prealfa ile geliştiricilerin yeni sürümü günlük hayatlarında kullanabilecekleri aşamaya geldik. Pardus 2009’un omurgası hazır hale geldi diyebiliriz, ancak önümüzde Pardus’u Pardus yapan teknolojilerimizle ilgili yorucu bir maraton bizi bekliyor.
Önceki sürümlerimizde sunduğumuz Pardus araçlarının 2009 yapısına ve KDE4 ‘e uyarlanması, bu yeni sistemlerin sunduğu olanaklardan faydalanılarak hem görsel hem de işlevsel anlamda iyileştirilmesi öncelikli hedefimiz. Ayrıca yeni sürümle beraber hayata geçirmeyi planladığımız yeni teknolojilerimiz için de çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. Her zamanki gibi daha hızlı, daha kararlı ve daha yetenekli bir Pardus sürümü kullanıcılarımızı bekliyor.
Öİ: Pre-alfa sürümü sürekli güncellemeler ve hata düzeltmeleri alıyor. Sürümün en azından bir alfa kararlığına erişmesinden ve duyurulmadan önce hala sadece geliştiriciler için olduğunu söyleyebilir miyiz?
Pre-alfa sürümü kararlılık açısından epey iyi durumda. Ancak şu zamana kadar temel geliştirme araçlarımız ve altyapımız öncelikli hedefimiz olduğu için son kullanıcıların günlük hayatlarında ihtiyaç duyabileceği pek çok yazılım ve sürücü henüz hazır değil. Bu sebeple bu sürüm sadece geliştiricilerin kullanımı için hazır diyebiliriz.
Öİ: 2009 sürümünde özellikle KDE paketlerinin isimlendirilmesinde gösterdiğin hassasiyeti, sürümün 2008’den güncellenerek geçilebilecek bir sürüm olma yolunda ilerlediğinin göstergesi sayabilir miyiz?
Daha önce geliştirici toplantısında aldığımız karar doğrultusunda, 2008 sürümünden 2009 sürümüne rahat güncelleme konusuna hassasiyetle yaklaşıyorum. Henüz 2009 deposu tamamlanmadığı için bu konuda kesin bir şey söylemek güç, ancak şu anki gidişat 2008 sürümünden 2009 sürümüne rahat geçiş olanağı sunabileceğimizin sinyallerini veriyor.
Öİ: Özellikle son birkaç haftada pek çok paket depoya taşındı. 2008 deposunun 2009 deposuna aktarılması çalışmaları hakkında planladığın hızı yakalayabildin mi?
2008 deposunun 2009 deposuna aktarılması tahminimden de hızlı gidiyor. Geliştiricilerin önünde ana sürüm değişikliklerinde yaşanan “paketlerin yeni sürümleri” sıkıntılarının yanında SVN depomuzun yapısının değişikliği, yeni bileşen yapısı, KDE3 ve KDE4 araçlarının aynı depo içerisinde bir arada olması, yeni derleme sistemi özellikleri gibi pek çok yeni zorluk da bulunuyor.
Bu kadar zorluğa rağmen Pre-alpha 2 sürümünün duyurulmasından itibaren geçen üç hafta içerisinde Pardus geliştiricileri 1.000’den fazla paketi 2009 deposu için hazırladılar, test ettiler, sayısız hata düzeltmesi ve iyileştirme yaptılar. Bütün geliştiricilerimize teşekkür ediyorum, ellerinize sağlık :).