Ülkenin en büyük şehri olan Prag, Çek Cumhuriyeti’nin başkentidir. Kurulduğu günden bu yana tarih ve kültür merkezi olmuştur. Bunun etkilerini görmek için şehri gezmeniz yeterlidir. Şehrin tam ortasından Vltava Nehri geçer. Şehir köprüleri, kanalları, mimari eserleri ve ortaçağ esintilerini yansıtan eserleri ile kocaman bir tarihi mirası bünyesinde barındırmaktadır. Diğer Avrupa ülkelerinden tren ile kolay bir şekilde ulaşılan bir şehir olan Prag, gezilerde tercih edilen bir kenttir.
Kentin kuruluşunun 9. yüzyıla dayandığı bilinse de yerleşimin daha önceki zamanlara uzadığı bilinmektedir. Prag şehrinin diğer bir adı “ Altın Kent “ olarak bilinir. Bu Avrupa kenti tarih boyunca dünya savaşları, komünizm ve yönetim sorunları ile baş etmiştir. Son olay ise 20. yüzyılda meydana gelen Çekoslavakya’dan ayrılma olayıdır. Şehir, tarih, bilim, kültür ve sanat açısından oldukça zengindir. Bu zenginliği şehrin her yerinde görebilmeniz mümkündür.
Gezilecek Yerler
Şehir, birçok tarihi esere ev sahipliği yapmaktadır. Köprüler, kanallar, gizemli havası, mimari eserleri ve ortaçağdan kalma eserleri ile gezi meraklılarına oldukça fazla alternatif sunmaktadır.
Prag Kalesi
Bu yapı dünyadaki en büyük kaledir. Kalenin içinde Bohemia Krallarının, Kutsal Roma İmparatorları, Çekoslovakya ve Çek Cumhuriyeti devlet başkanlarının çalışma odaları yer almaktadır. Kalenin içinde bulunan gizli bir odada Bohemian Mücevleri bulunmaktadır. Kalenin kurulduğu alan yaklaşık olarak 70.000 metrekarelik bir alandır. Uzunluğu 570 metre ve genişliği ise 130 metredir. Kale, birçok yıkım ve yangın geçirmiştir ama bu durum onun mimari açıdan daha da gelişmesine neden olmuştur. Prag Kalesi’nin içinde Saint Vitus Katedrali, bir tane manastır, oldukça fazla kule ve sarayın kanatları bulunmaktadır. 9. yüzyılda Prag Kalesi’nin üstünde bir kale yapılmıştır. Kale, daha sonra genişletilmiştir. Kalenin çevresinde küçük bir birlik meydana gelmiştir. Bu yer günümüzde Lesser Town olarak bilinmektedir. 1. Dünya Savaşından sonra kale Çekoslovakya Hükümeti olarak hizmet vermiştir. Günümüzde kale, Çek Cumhuriyeti başkanının ikametgâhı olarak kullanılmaktadır.
Kale, şehir içinde küçük bir şehri düşündürmektedir. Kalenin içinde oldukça fazla sokak ve 3 tane avlu vardır. İlk avluda asker değişimi töreni izlenebilir. Kalenin giriş kapısı büyük bir aslan ve kartal heykelleri ile süslenmiştir. Birinci avluyu ikinci avluya bağlayan bölümden geçerken kutsal haç şapeli ile bir çeşme vardır. Sol tarafta Rönesans ve Barok resimlerinin yer aldığı bir müze bulunur. Kalenin diğer tarafında başkan yaşamaktadır. Kalenin 3. ve son avlusunda ise Saint Vitus Katedrali bulunmaktadır. Avlunun içinde 14. yüzyıldan kalma bir St. Geoge Heykeli ile 17 metre uzunluğunda olan bir granit bir obelisk bulunmaktadır. Prag Kalesi Vltava Nehri’nin sol tarafında kalır ve tüm şehre tepeden bakar.
Old Town Meydanı
Prag’ın en merkezi yerinde yer alan meydan 10. yüzyıldan bu yana varlığını sürdürmektedir. Meydanın çevresinde birçok tarihi yapı bulunmaktadır. Astronomik Saat, Nicholas Kilisesi, Tyn Kilisesi ve birçok ev, saray bunlardan sadece bir kaçıdır. Meydanın tarih içinde birkaç tane ismi olmuştur. İsimlerinin en eskisi Büyük Meydandır. 13. yüzyılda ki ismi Old Market, ondan sonra ki ismi Old Town Place ve en son olarak da Large Old Town isimleri ile anılmıştır. Şimdi ki ismini ise 19. yüzyılda almıştır.
Wenceslas Square ve Charles Bridge arasında bulunan meydan, özellikle yaz aylarında turistler ile dolup taşmaktadır. Şehirde bir yer ziyaret edilmek istenildiği zaman bu meydana göre tarif edilir. Şehirde ki birçok tramvay hattı bu meydana yakın yerlerden geçmektedir. Meydan da yer alan Jan Hus Anıtı en çok ziyaret çeken bölümlerden biridir. Bu anıt yakılarak ölen bir din adamına ithaf edilmiştir. Özgürlük adına dikilen Marian Sütunu da bu meydanda bulunmaktadır.
Old Town Meydanı’nın etrafındaki evlerin inşası 12 ve 13. yüzyıllara kadar dayanmaktadır. Binaların bazıları hala Gotik ve Roman özelliklerini korumaktadır. Taç giydirme gibi güzel olayların yanında idam gibi sonu acı ile biten olaylarda bu meydanda yaşanmıştır. Bu idamlardan bir tanesi de Prag vatandaşlarının liderinin 1422 yılında idam edilmesidir. Çek tarihindeki bir dönüm noktası olan olay ise İmparator Matthias’a karşı gelen 27 liderin bu meydanda idam edilmesidir. Old Town Belediyesi’nde göze çarpan 27 tane hac bu acı idam olayının sembolüdür.
Charles Bridge
Prag şehrinin en ünlü köprüsüdür. Vltava Nehri üzerinde bulunan köprü 14. ve 15. yüzyıllarda inşa edilmiştir. Şehrin en eski köprüsü olan Charles Bridge Gotik tarzında yapılmıştır ve 16 tane sütuna sahiptir. Özellikle gece yürüyüşleri için harika bir yerdir.
Köprünün yer aldığı yerde 10. yüzyılda tahtadan bir köprü varmış. Sellerden etkilenen köprü o zamanın kralı tarafından taş bir köprü ile değiştirilmiştir ve Judith Bridge adı verilmiştir. Yalnız köprü bir sel felaketinde yıkılmıştır. Bunun üzerine köprü 14. yüzyılda IV. Charles tarafından yaptırılmıştır.
Köprünün uzunluğu 515 metre ve genişliği de 9,5 metreyi bulmaktadır. Birçok kez sel baskınlarından zarar görmüştür. Köprünün çıkışlarında kuleler bulunmaktadır. Köprünün üzerinde IV. Charles, IV. Wenceslas, St. Procopius, St Sigismund ve St. Vitus’a ait heykeller bulunmaktadır. Avrupa’nın en güzel Gotik kulesidir. Lesser Town bölümünde iki tane kule yer almaktadır. Köprünün üzerinde bulunan heykeller fotoğraflara ve resimlere ilham kaynağı olmuştur. Köprü üzerinde bulunan heykel sayısı 30 adettir.
Astronomik Saat
Ortaçağdan kalan bu astronomik saat Prag Old Town Meydanında bulunmaktadır. Saatin üstündeki dilimler 12 burcun sembolleri göstermektedir. Bu özelliğinden dolayı saat oldukça fazla turist çekmektedir. Astronomik saatin yüzünde pencereler ve havari figürleri göze çarpar. Havari figürleri tahtadan yapılmıştır. Havari figürleri her saat başı pencerede göründüğü zaman bazı heykellerde hareket etmeye başlar. Saat üzerinde bulunan astronomik çizim ortaçağın evren hakkındaki görüşünü yansıtmaktadır. Merkezde dünya vardır. Saatin mavi tarafı gökyüzünü sembolize eder. Kahverengi bölüm gökyüzünün altında kalan yerdir. Saatin üstünde Latince kelimeler bulunur. Gökyüzündeki yıldızları temsil etmesi için Zodiac halkası vardır ve hareketini ona göre yapar. Yanlarda iki bölüm bulunur. Bunlar güneş ve ay’ı temsil eder. Saatin üstünde 3 adet halka vardır. Halkalardan ilki çek zamanını, ikincisi Avrupa zamanını ve sonuncusu da Babil zamanını göstermektedir.
Saatin astronomik özelliği dışında onu özel yapan bir diğer özelliği ise animasyonudur. Saat üstünde 4 adet figür bulunmaktadır. Elinde aynası olan figür; kibir ve kendini beğenmeyi simgeler. Elinde altın kesesi olan Yahudi; açgözlülüğü ve faizciliği ifade eder. İskelet figürü; gelecek olan ölümü ve mandolin çalan Osmanlı figürü ise; keyif ve eğlenceyi simgelemektedir.
St. Vitus Katedrali
Şehrin en önemli ve en büyük kiliselerinden bir tanesidir. Katedral, Prag Kalesi içinde bulunmaktadır. Burada eski Prag krallarının mezarları yer almaktadır. Bunun yanında Çek Kraliyet ailesinin olan bazı mücevher ve hazinelerde burada saklanmaktadır.
Katedral, iki bölümden oluşur. Gotik tarzını taşıyan doğu bölümünde 14. ve 15. yüzyıl yapımı olan bir kule yer almaktadır. Batı bölümü ise neo gotik tarzında 19. ve 20. yüzyıllarda yapılmıştır ve iki tane kulesi bulunmaktadır. Katedralin inşası 14. yüzyılda başlamıştır ve ancak 19. yüzyılda bitirilebilmiştir. Katedralin ölçüleri 124*64 metredir. Ana kulenin yüksekliği 96,5 metreyi bulur. Ön tarafta bulunan kulelerin yüksekliği ise 82 metreyi bulmaktadır. Gotik mimarisinin en güzel örneklerinden olan katedral, Prag şehrinin simgelerindendir.
Wenceslas Meydanı
Şehrin ana meydanlarından bir tanesidir. Meydan, birçok tarihi olaya tanıklık etmiştir. Gösteri, kutlama ve kamu toplantılarının adresidir. Meydan, UNESCO dünya tarihi mirası listesindedir. Wenceslas Meydanı ortaçağ zamanında at pazarı olarak kullanılmıştır. Şimdiki adına 19. yüzyılda kavuşmuştur. Uzunluğu 750 metre, genişliği ise 60 metredir. Bir üniversite öğrencisi 1969 yılında Varşova Paktını protesto etmek için kendisini bu meydan da yakmıştır. Çekoslavakya’da komünist rejimin bitmesine neden olan Kadife Devrimine ev sahipliği yapmıştır.
Dans Eden Ev
Prag’da bulunan bir ofis binasıdır. Bu binayı o kadar ünlü kılan ise mimarisidir. Bina dans eden iki insan şeklinde yapılmıştır. Ünlü dansçı çift Fred ve Ginger tasvir edilmiştir. Bina Kadife Devriminden sonra yapılan dansı da sembolize etmektedir. Dans eden evin mimarisi oldukça moderndir. Yapı, Vltava Nehri’nin kıyısında yer alır. İnşaat malzemesi olarak çoğunluk olarak cam malzemesi kullanılmıştır. Yapının sadece son katı ziyaret için açıktır.
Tyn Church
Şehrin en bilinen kilisesidir. Gotik tarzda olan kilise 14. yüzyılda yapılmaya başlanmıştır. Kilisenin dış mimarisi gotik tarzı taşısa da iç mimarisinde barok etkileri göze çarpar. Kilise kulelerinin yüksekliği 80 metredir. Protestan kilisesidir.
Powder Tower
Prag’ın en eski yapılarından biri olan Powder Tower eski şehir kapılarından bir tanesidir ve gotik tarzlı bir kuledir. Şehrin simgelerinden bir tanesidir. Old Town’da bulunur. Şehirde bulunan on üç kapıdan bir tanesidir. Şehrin büyümesi ile kuleye duyulan ihtiyaç azalmıştır ve kule 17. yüzyılda barut deposu olarak hizmet vermiştir.
St. Nicholas Church ( Lesser Town )
Prag şehrinin en önemli barok kilisesi olan St. Nicholas Kilisesi, Lesser Town’da bulunur. Kilisenin içi oldukça zengin bir tasarıma sahiptir. O zamanlar ünlü olan sanatçıların çalışmaları olan freskler ve heykeller gerçekten muhteşemdir. Kilisenin kule yüksekliği 70 metredir ve kutsal üçlü denilen bir freskle kaplanmıştır. Kubbenin altında kalan sütunlarda heykeller vardır. Avrupa’nın en iyi barok tarzında yapılmış binalarından bir tanesidir.
St. Geoges’s Bazilika
Prag’daki en eski bazilikadan birisidir. 920 yılında I.Vratislaus tarafından yaptırılmıştır. Bu bazilika Aziz Geoge’a ithaf edilmiştir. 973 yılında bazilikaya eklemeler olduğundan genişlemiştir. Bazilika, günümüzde 19. yüzyıl Bohem Sanat Galerisi’ne ev sahipliği görevini üstlenmiştir.
St. Nicholas Church ( Old Town )
Old Town’da yer alan bu kilisenin freskleri, demir işçiliği ve iç tasarımı gerçekten görülmeye değer. Barok tarzında inşa edilen kilise Avrupa’daki en güzel barok stilini yansıtan bir yapıdır. Kilisenin tavan kısmında St. Nicholas ve St. Benedict’in hayatından sahnelere yer verilmiş olan bir avize vardır. Güney taraf azizlerin resimleri ile süslenmiştir. Kilise yalancı mermer ile süslendiği için halk buna Düğün Pastası adını vermiştir. Mihrabın üstünde St. Nicholas’ın bakır heykeli vardır. Muhteşem kubbesinin yüksekliği 18 metredir. Vaaz verilen kürsü melekler ve melek çocuklar ile süslenmiştir. Kilise yaz aylarında birçok konsere de ev sahipliği yapmaktadır.
Karl Meydanı
Gezilmesi gereken en önemli meydanlardan biri olan Karl Meydanı, New Town’da bulunmaktadır. Kapladığı 70.000 metrekarelik alan ile Avrupa’nın en büyük meydanıdır. Meydanın kuruluşunda ki asıl amaç şehre bir hayvan pazarı kazandırmaktı ama daha sonra bu işlevi dışında kullanımı olmuştur. Meydan, günümüzde oldukça merkezi bir yerde bulunmaktadır. Metro ve tramvay hattı buradan geçtiği için önemli bir konumdadır.
Ne Zaman Gidilir?
Çek Cumhuriyeti’nin başkenti olan şehirde dört mevsimi bir arada yaşabilirsiniz. Gezi için en çok talep alan dönemler ilkbahar ve sonbahar dönemleridir. Bu zamanlarda hava koşulları ılımandır. Yaz günleri genel olarak güneşlidir ama yağmurlu günlerde olabilmektedir. En uzun, en karlı ve soğuk geçen dönem ise kış dönemidir. Yağmur, yılın her döneminde olabilmektedir. Şehirde yaz dönemi genellikle Haziran – Eylül ayının ortasına kadar sürmektedir. Şehirde sıcaklık ortalamaları genellikle 20 – 27 derece arasında değişmektedir. Hava oldukça değişken olduğundan sıcaklık bazen 30 – 35 dereceyi bulur hatta yağmur dahi yağabilir. Havanın değişkenliğinden dolayı yanınızda daima bir şemsiye bulundurmanız iyi olacaktır.
Kasım – Mayıs ortası dönemi şehirde kış dönemi olarak bilinir. Kışın hava soğuk, karlı ve bazı zamanlarda buzlu geçer. İlk karın düşmesi genellikle Kasım ayında olur ve kış devam ettiği sürece sıcaklık ortalaması – 5 dereceyi gösterir. Mart ayının ilk yarısı soğuk geçer ama ikinci yarısı kışa oranla daha ılıman geçer. Yalnız bu ayda da kar olma ihtimalini gözden çıkarmayın. Kış döneminde günlerde kısadır. Yılbaşı zamanında şehirde kar olması Prag’a turistleri çeken ayrı bir noktadır.
Şehri gezmek için en uygun zaman olarak ilkbahar ve sonbahar dönemleri olduğu düşünülmektedir. İkisi arasında bir tercih yapmak gerekirse o zaman tavsiye edilen en uygun dönem ilkbahar zamanıdır. Nisan ayı sonlarında çiçekler açarak, etraf bir renk cümbüşüne bürünür. Sonbahar dönemini tercih edeceksiniz en uygun aylar Eylül ve Ekim aylarıdır. Noel, yılbaşı ve paskalya dönemlerinde şehir oldukça kalabalık olmaktadır. Bu zamanlarda özellikle Prag’a yakın ülkeler olan İtalya ve Almanya’dan oldukça fazla ziyaretçi gelmektedir.
Şehri ziyaret etmek için yaz dönemini tercih etmek isterseniz o zaman Temmuz ve Ağustos aylarının uygun olduğunu söyleyebiliriz. Ağustos ayında yoğunluk oldukça fazladır. Yalnız bu dönemlerde konaklama fiyatlarında artışlar olmaktadır. Ocak – Şubat veya Kasım – Aralık dönemini seçerseniz havanın her an size sürpriz yapacağını göz önüne almanız gerekmektedir.
Konaklama
Prag’da konaklamak için herhangi bir sıkıntı yaşamazsınız. Devletin etkisi kalktıktan sonra ülkenin turizmi özel sermaye ile oldukça fazla canlandı. Otel inşaatları ve büyük turizm kompleksleri oldukça göz doldurmaktadır. Eski dönemlerden kalan devlet kurumları tekrar tamirden geçirilerek günümüzde otel ve pansiyon olarak hizmet vermektedir. Ayrıca eskilerin yanında yeniden yapılan oteller ve konaklama yerleri de bulunmaktadır. Günümüzde Prag şehrinin hemen her yanında pansiyonlar, oteller ve butik oteller bulmak mümkündür.
Yemek
Prag mutfağı herkesin damak tadına uygun yemekler sunabilmektedir. Yemekler genellikle doyurucu öğünler şeklinde servis edilmektedir. Şehir uzun bir zaman Avusturya – Macaristan egemenliğinde bulunduğundan mutfağı oldukça fazla çeşit içermektedir. Kahvaltıda genellikle kızarmış ekmek ve reçel verilmektedir. Ama bazen daha zengin seçenek sunan yerlerde olabilmektedir. Prag şehrinde öğle yemeği ana öğün olarak kabul edilmektedir. Yemekte, tavuk, domuz eti, patates ve diğer sebzelerden yapılmış yemekler verilir. Buraya özgü olan ve dumplings adı verilen bir hamur çeşidi de öğlen yemeklerinde tercih edilen yiyeceklerdendir.
Akşam yemeğinde yemeğe genellikle Prag jambonu ile başlanır. Jambon tek başına servis edildiği gibi sandviç arasında konularak da peynir ya da ona benzer ürünler ile de servis yapılabilmektedir. Akşam yemeklerini çorba çeşitleri renklendirir. En meşhur çorba çeşitlerinden birisi patatesli ve mantarlı yapan çorbalarıdır. Bunun yanında et ve hamur işi de yenmektedir. Prag mutfağında ana yemeklerde et, tavuk ve domuz eti kullanımı başta gelmektedir. Balık ve deniz ürünlerinin tüketimi azdır. Ana yemekler arasında et gulaş, krema ve sostan yapılan hamur işli fileto et, kızartılmış domuz dilimi, kızartılmış peynir, kızartılmış tavuk patates yemeği, domates sosu ile yapılmış biber dolmasını sayılabilir.
Aperatif yemeklere örnek vermek gerekirse; haşlanmış ve ızgara patates, patates püresi ve kızartması, pilav, patates salatası ve lahanayı sayabiliriz. Şehrin tatlılarına gelirsek; reçelli, meyveli, kremalı ya da yemişli krep, ballı kek, elma dolgulu kurabiye ve dondurmayı tavsiye edebiliriz. İçeceklerden ise; bira, portakal suyu, elma ve armut suyu, kahve meşhur içecekler arasında bulunmaktadır. Ülkenin milli içkisi olan Becherovka ise daha çok tek başına içilmektedir. Şehrin yöresel yemekleri arasında en ünlüsü ızgara ördektir.
Alışveriş
Prag şehrinde hem eski hem modern ürünleri bir arada bulma imkânınız vardır. Prag’da bulunan mağazaların kendilerine ait bir tarzları vardır. Alışverişe ve hediyelik eşyalara meraklı bir kimse iseniz şehre özgü olan kristal ürünler hem çok çeşitlidir hem de çok fazladır. Bunun yanında tahtadan yapılmış oyuncaklar, seramik ve tekstil ürünleri de alabileceğiniz diğer hediye seçenekleridir. Antika ürünlerden de alabilirsiniz.
Son zamanlarda moda tasarımı konusunda da kendinden söz ettiren Prag, giyim ürünleri alma açısından da uygundur. Şehirde birçok mağaza 10:00 – 18:00 / 19:00 saatleri arasında açıktır. Alışverişlerde Çek kronu kullanılmaktadır. Birçok yerde Euro da kabul edilmektedir. Şehirde döviz bozdururken her zamankinden daha fazla dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Şehirde alışverişlerde kredi kartı kullanımı pek yaygın olmasa da yine de kullanılmaktadır. Fiyatlar diğer Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında oldukça uygundur. Prag Şehri’nin en ünlü hediyelik eşyalarının başında lal taşı, kristaller ve Prag şehrini simgeleyen kupalar gelmektedir. Bu hediyelikler dışında t-shirtler, kupa, antika ürünler, ülkeye ait ünlü bir içki olan Becherovka, giyim ürünleri, şarap, bira, kuklalar, klasik müzik eserleri ve buna benzer birçok eşyalar alabilirsiniz.
Prag şehri fazla büyük olmadığı için alışveriş yapılacak yerlerde birbirine yakın yerlerdedir. Özelliklede şehre ait hediyelik eşya almak isterseniz size Old Town Meydanı ve çevresindeki sokakları tavsiye ederiz. Bunun yanında Wenceslas Meydanı da alışveriş yapmayı sevenler için uygun bir yerdir. Gezebileceğiniz sokak pazarları az olsa da en ünlü sokak pazarlarının başında Havelske Trziste, Prag Bit Pazarı ve Prazska Trznice Pazarlarını sayabiliriz. Sokak pazarlarının yerine alışveriş merkezlerini tercih etmek isterseniz o zaman size Arkady Pankrac ve Cerna Ruze gibi alışveriş merkezlerini tavsiye edebiliriz.
Eğlence
Prag gece hayatı oldukça hareketli geçmektedir. Gece kulüplerinin sayısı fazla değildir. Pub tarzı yerler daha fazla yer almaktadır. Bunun da en önemli nedeni pubların sosyal yaşamda daha fazla yer tutmasıdır. Prag gece hayatının en ilginç özelliği birbirini hiç tanımayan insanların bir grupmuş gibi oturmalarıdır. Çok kalabalık mekânlarda boş olan yerlere sormak şartıyla oturabilirsiniz.
Gece hayatında dikkati çeken bir diğer nokta ise seyyar şarap satıcılarının olmasıdır. Belirli noktalarda satış yapan bu kişilerden şarap alıp banklarda veya yeşil alanlarda şarap içen çok insana rastlayabilirsiniz. En çok eğlence yerinin bulunduğu bölge Eski Şehir’dir.
Ulaşım
Prag şehri gerek uluslar arası gerekse ülke ve şehir içi ulaşımda birçok kolaylık ve alternatif sunmaktadır. Avrupa’nın merkezi yerinde bulunduğundan çevredeki birçok ülkeden buraya doğrudan tren ile ulaşma imkânı vardır. Almanya ve İtalya’dan Prag’a tren ile ulaşım oldukça kolaydır. Doğu Avrupa’nın en çok turist çeken şehirlerinden biri olan Prag’a hemen hemen bütün büyük havayolu şirketlerinin uçuşları bulunmaktadır. Uçuşlar ülkenin ana havalimanı olan Vaclav Havel Havalimanı üzerinden gerçekleşmektedir.
Havalimanı merkeze 18 kilometre uzaklıktadır ve 2 tane terminale sahiptir. Havalimanı, her gün yaklaşık olarak 250 uçuşa olanak vermektedir. Havalimanından şehir içine ulaşım ise çeşitli yollar ile yapılmaktadır. Şehir merkezine ulaşmak için en ekonomik yol otobüslerdir. Bunun dışında özel araçlar ile de ulaşım mümkündür.
Prag’a demiryolu ile ulaşım mümkündür. Başta Doğu Avrupa ülkeleri olmak üzere demir yolu ağı oldukça sık kullanılan bir ulaşım ağıdır. Çeklerin hızlı trenleri yok ama tren yolculukları oldukça sık tercih edilmektedir. Prag, şehir içi ulaşımda da size birçok alternatif sunmaktadır. Şehir, metro, tramvay ve otobüsü ulaşım hatları ile Avrupa’nın en iyi işleyen ulaşım ağına sahiptir. Bu ulaşım sistemi sayesinde şehrin en uzak noktalarına kadar gidebilirsiniz. Prag’da birçok önemli nokta bir yürüyüş mesafesi uzaklıkta olduğundan şehri yürüyerek gezme olanağınız bulunmaktadır.
Kaynak :https://blog.biletbayi.com/prag-gezilecek-yerler.html